Ισπανία: Αρχή ελέγχου προϋπολογισμού

Η ισπανική κυβέρνηση, που ενέκρινε σήμερα τον δρακόντειο προϋπολογισμό λιτότητας για το 2013, ανακοίνωσε τη σύσταση μίας «ανεξάρτητης αρχής προϋπολογισμού», που θα αναλάβει τον έλεγχο των δημοσιονομικών δαπανών σε όλες τις υπηρεσίες της χώρας, σύμφωνα με δηλώσεις της αντιπροέδρου της κυβέρνησης Σοράγιας Σάενθ ντε Σανταμαρία.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά το υπουργικό συμβούλιο, η Σάενθ ντε Σανταμαρία ανακοίνωσε επίσης πως εγκρίθηκε το Εθνικό Σχέδιο Μεταρρυθμίσεων για το επόμενο εξάμηνο, το οποίο προβλέπει την απελευθέρωση διαφόρων παραγωγικών τομέων και κατ' αυτήν έχει σχεδιαστεί

για να επιδιώξει τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την αύξηση της κερδοφορίας.

Επίσης, για την ανεξάρτητη αρχή, η Σανταμαρία τόνισε πως ο νέος θεσμός θα επωμισθεί να προβλέπει τις πιθανές παρεκκλίσεις στους δημοσιονομικούς στόχους και να ελέγχει τη διαφάνεια όλων των διοικητικών ενεργειών. Η αρχή θα είναι ανεξάρτητη, θα επιβλέπει τους προϋπολογισμούς όλων των διοικητικών αρχών και θα επιτηρεί αυστηρά την τήρηση των στόχων για το έλλειμμα.

Παρεμπιπτόντως, η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ανακοίνωσε πως στον άρτι εγκριθέντα προϋπολογισμό λιτότητας για το 2013, τα μοναδικά μεγέθη που θα αυξηθούν είναι «οι συντάξεις, οι υποτροφίες και οι τόκοι του χρέους», καθώς η χώρα είναι έρμαιο στις πιέσεις των αγορών.

«Πρόκειται για έναν προϋπολογισμό σε καιρούς κρίσης, αλλά μόνον για να βγούμε από την κρίση αυτή», τόνισε.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομίας Κριστόμπαλ Μοντόρο δήλωσε πως «η πρόβλεψη που κάνουμε είναι για αύξηση 1% (στις συντάξεις), σε αντιστοιχία με τις αυξήσεις που δόθηκαν το 2012».

Η Σάενθ ντε Σανταμαρία εξήγησε πως το 63,6% των δαπανών θα κατευθυνθούν στις κοινωνικές υπηρεσίες, ενώ το 58% της δημοσιονομικής προσαρμογής θα προκύψει από τις δαπάνες, και το 42% από τα έσοδα.

Ο νέος προϋπολογισμός εισάγει έναν νέο φόρο για τα κέρδη από τα κρατικά λαχεία, που θα φθάνει το 20% για τα ποσά άνω των 2.500 ευρώ, και υπολογίζεται πως θα αποφέρει 824 εκατ. ευρώ στα δημόσια ταμεία.

Ένα άλλο μέτρο που εμπεριέχεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού είναι η άρση των φορολογικών μειώσεις για τις αποσβέσεις στις μεγάλες επιχειρήσεις, που αναμένεται να αποδώσει 2,371 δισεκ. ευρώ.

Όσον αφορά τον φόρο για τα προσωπικά περιουσιακά στοιχεία, που θα επανέλθει το 2013, αναμένεται να αποδώσει 700 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, η ίδια τόνισε πως η κυβέρνηση αποφάσισε να χρησιμοποιήσει για πρώτη φορά 3,063 δισεκ. ευρώ από το αποθεματικό της κοινωνικής ασφάλισης (τον λεγόμενο «κουμπαρά» των συντάξεων), προκειμένου να καλύψει «μία σειρά από ανάγκες της οικονομίας».

Η Σάενθ ντε Σανταμαρία δήλωσε πως η κυβέρνηση αποφάσισε να χρησιμοποιήσει «ένα μικρό ποσοστό από τα πλεονάσματα» της κοινωνικής ασφάλισης, το αποθεματικό της οποίας έφθανε τον Μάιο τα 67,948 δισεκ. ευρώ, ή το 6,33% του ΑΕΠ.

Όσον αφορά το εργασιακό, το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε επίσης το ρυθμιστικό διάταγμα για την Εθνική Επιτροπή Διαιτησίας, που θα είνα

Keywords
Τυχαία Θέματα