Ισπανία: Υποχώρηση του ΑΕΠ κατά 0,5%

Η κυβέρνηση της Ισπανίας ανακοίνωσε σήμερα πως διατηρεί την πρόβλεψή της για υποχώρηση του ΑΕΠ στο 0,5% το 2013, διαβεβαιώνοντας συνάμα πως το έτος αυτό θα είναι «ο τελευταίος χρόνος της ύφεσης», έπειτα από την υποχώρηση κατά 1,5% που αναμένεται το 2012.

Η κυβέρνηση προβλέπει «για το 2013 μία ελαφρά οικονομική ύφεση, και αυτό θα είναι το τελευταίο έτος ύφεσης για τη χώρα μας», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Κριστόμπαλ Μοντόρο, έπειτα από την έγκριση από το υπουργικό συμβούλιο των μέτρων

του προϋπολογισμού για το επόμενο έτος.

Η πρόβλεψη χαρακτηρίζεται ευνοϊκή από το ΔΝΤ, το οποίο αναμένει ύφεση -1,2%, αλλά και από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor's που αναμένει ότι θα είναι -1,4%.

Ο υπουργός επανέλαβε επίσης την επιθυμία της κυβέρνησης να φέρει στα τέλη του χρόνου το χρέος στο 6,3% του ΑΕΠ, έπειτα από τον μεγάλο εκτροχιασμό του 2011 (8,9%, αντί του υπεσχημένου 6%), τονίζοντας πως «σε αυτό το χρονικό σημείο του έτους, η κυβέρνηση έχει εμπιστοσύνη πως θα πιάσει τον στόχο του 6,3% για το σύνολο της δημόσιας διοίκησης».

«Όλοι οι τομείς της διοίκησης θα τηρήσουν τους στόχους του ελλείμματος», επέμεινε, καθώς οι διεθνείς αγορές ανησυχούν για την καχεξία πολλών Αυτόνομων Περιφερειών της χώρας, πολλές εκ των οποίων έχουν προστρέξει στο ειδικό Ταμείο Ρευστότητας Αυτονομιών κατά τις περασμένες εβδομάδες.

Σύμφωνα με έγγραφο που διακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομίας, οι στόχοι για το δημόσιο έλλειμμα που έχουν διαμορφωθεί για τα επόμενα χρόνια (4,5% το 2013, 2,8% το 2014 και 1,9% το 2015) παραμένουν ως έχουν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα