Ιρλανδία: Κρίσιμο δημοψήφισμα

Υπέρ ή κατά του Ευρωπαϊκού Συμφώνου Δημοσιονομικής Πειθαρχίας καλούνται να ψηφίσουν οι Ιρλανδοί στις 31 Μαΐου. Το ενδεχόμενο ένα «όχι» να επικρατήσει στο δημοψήφισμα θα αποτελούσε μεγάλο κίνδυνο για τη χώρα, η οποία θα έχανε το δικαίωμα να λαμβάνει δάνεια από την ΕΕ.

Μια αρνητική ψήφος θα προκαλούσε ένα κύμα σοκ στην Ευρώπη, έστω κι αν δεν θα έθετε

υπό αμφισβήτηση τη συνθήκη που υπογράφηκε στις 2 Μαρτίου στις Βρυξέλλες από 25 από τις 27 χώρες μέλη της ΕΕ, αναφέρει σε τηλεγράφημά του το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η Ιρλανδία, η οποία δέχεται βοήθεια από την ΕΕ και το ΔΝΤ, έλαβε ένα δάνειο 85 δισεκατομμυρίων ευρώ το Νοέμβριο του 2010 και έχει ως τώρα τιμήσει τις δεσμεύσεις της, προχωρώντας σε επώδυνες μειώσεις στους μισθούς και τις δημόσιες δαπάνες.

Ωστόσο, για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια, τα ιρλανδικά συνδικάτα δεν έχουν δώσει «γραμμή» για το δημοψήφισμα. Η συνομοσπονδία τους (ICTU) άφησε ελεύθερα να επιλέξουν τα 55 συνδικάτα και τα 600.000 μέλη της, ενώ τα 20 τελευταία χρόνια είχε υποστηρίξει τις ευρωπαϊκές συνθήκες.

Εν τω μεταξύ, όπως αναφέρεται στο σχετικό τηλεγράφημα, η νίκη στη Γαλλία του Φρανσουά Ολάντ, αλλά και η ελληνική ψήφος κατά της λιτότητας προσφέρουν επιχειρήματα σε πολλούς Ιρλανδούς που ζητούν περισσότερη ανάπτυξη και λιγότερη λιτότητα στη χώρα τους.

«Η λιτότητα δεν λειτούργησε και δεν θα λειτουργήσει και πολλοί το έχουν καταλάβει. Ο άνεμος αλλάζει στην Ευρώπη και αρχίζουμε να βλέπουμε την ανάδυση μιας νέας ημερήσιας διάταξης υπέρ της ανάπτυξης και των θέσεων εργασίας», είχε εξηγήσει την Πρωτομαγιά ο γγ της ICTU Ντέιβιντ Μπεγκ.

Η ίδια η κυβέρνηση της Ιρλανδίας υποστηρίζει πλέον ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα που να είναι περισσότερο στραμμένο προς την ανάπτυξη, διατηρώντας πάντως τη λιτότητα.

«Έχουμε τώρα μια κυβέρνηση στην Ιρλανδία που θέλει την οικονομική ανάπτυξη και έχουμε ένα νέο φίλο στην Ευρώπη που θα θελήσει το ίδιο πράγμα στην Ευρώπη», δήλωσε ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών Έιμον Γκίλμορ, Εργατικός και δεύτερος στην ιεραρχία της κυβέρνησης, ο οποίος μετέβη την Κυριακή στο Παρίσι για να συγχαρεί τους σοσιαλιστές.

Όμως απέκλεισε επίσης οποιαδήποτε αναβολή του δημοψηφίσματος, από φόβο μήπως τρομάξουν οι επενδυτές, και επανέλαβε την ανάγκη να μειωθούν τα ελλείμματα.

«Η Ιρλανδία δεν θέλει να γίνει όπως η Ελλάδα. Γι' αυτό πρέπει να συνεχίσουμε τη στρατηγική μας, η οποία είναι βασισμένη στην επένδυση, την ανάπτυξη και την εμπιστοσύνη που τις συνοδεύουν», υπογράμμισε.

Η εφημερίδα «The Irish Times» εκτιμά πως η εκλογή του Ολάντ στη Γαλλία «άνοιξε ένα δρόμο που θα μπορούσε να αλλάξει την ευρωπαϊκή πολιτική».

Όμως η εφημερίδα κρίνει πως η Ιρλανδία «θα βρεθεί σε καλύτερη θέση για να αναζητήσει λύσεις αυτού του τύπου, μαζί με τα άλλα μέλη της ΕΕ, εφόσον παραμείνει εντός του πλαισίου των μέτρων που έχουν ληφθεί».

Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που διενεργήθηκε στις 29 Απριλίου, το «ναι» στο δημοψήφισμα έρχεται πρώτο στην Ιρλανδία με 47%
Keywords
Τυχαία Θέματα