Ηρεμία στις αγορές, μετά τις ελληνικές εκλογές

Μάλλον ήπιες θα είναι από αύριο ο αντιδράσεις των αγορών, στον «απόηχο» των ελληνικών εκλογών, όπως προκύπτει από δηλώσεις ξένων αναλυτών στο πρακτορείο Dow Jones Newswires. Το αποτέλεσμα της κάλπης είναι εξαιρετικά σημαντικό για το μέλλον της Ελλάδας, αλλά οι ευρύτερες επιπτώσεις του θα μετριαστούν από το γεγονός ότι η χώρα είναι απομονωμένη από το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ευρωζώνης, καθώς και από το κλίμα που διαμορφώνουν οι πρόσφατες ανακοινώσεις της ΕΚΤ σχετικά
με το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, δηλώνει η οικονομολόγος της Aberdeen Asset Management, Lucy O΄Carroll. «Η μεταδοτικότητα (σ.σ. της κρίσης) δεν έχει εξαλειφθεί πλήρως, αλλά είναι μειωμένη».

Από την πλευρά τους, αναλυτές της AXA Investment Management εκτιμούν ότι μπορεί να υπάρξει κάποια μεταβλητότητα στις αγορές, καθώς «η αβεβαιότητα που προκαλείται από τις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των διεθνών πιστωτών είναι πιθανό να επηρεάσει κάποια risk assets, τουλάχιστον στην Ευρωζώνη». Προσθέτουν, ωστόσο, ότι ακόμα και αν αναδειχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ ως νικητής της κάλπης, οι ελληνικές εκλογές θα έχουν είτε «οριακή» είτε «καμία ουσιαστική» επίπτωση στην υπόλοιπη Ευρωζώνη.

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Vanguard Asset Management στην Ευρώπη, Peter Westaway, σημειώνει ότι οι αγορές δεν θα πρέπει να αποκλείσουν το ενδεχόμενο να μεταδοθεί σε κάποιο βαθμό η κρίση από την Ελλάδα. «Η Ελλάδα είναι ακόμα λίγο αποκομμένη τώρα, υπάρχει μια σχεδόν καθησυχαστική άποψη ότι η Ελλάδα βρίσκεται εντελώς εκτός ραντάρ».

Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο Carlo Messina, διευθύνων σύμβουλος της ιταλικής τράπεζας Intesa Sanpaolo, δήλωσε ότι δεν ανησυχεί για τις επιπτώσεις των ελληνικών εκλογών και ότι τα σχέδια ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ όχι μόνο θα προσφέρουν «ανάσες» στις αγορές, αλλά επαναφέρουν την πιθανότητα μια ήπιας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, ώστε να αποφευχθεί μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ.

Ενώ από την πλευρά του ο επικεφαλής επενδύσεων της Threadneedle Investments, Mark Burgess, προειδοποίησε ότι «αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν συνεργαστεί, η Γερμανία ίσως αισθανθεί ότι μπορεί να ζητήσει από την Ελλάδα να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη».

Πηγή:www.capital.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα