ΙΟΒΕ: Αμετάβλητο το οικονομικό κλίμα

Στα επίπεδα του προηγούμενου μήνα παρέμεινε τον Μάιο ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα, μετά από ένα δίμηνο πτώσης, και διαμορφώνεται εκ νέου στις 74 μονάδες, σύμφωνα με έρευνα οικονομικής συγκυρίας του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).

Το κλίμα στους επιμέρους τομείς της οικονομίας είναι μικτό: στη Βιομηχανία ο σχετικός δείκτης δεν μεταβάλλεται ενώ η υποχώρηση που καταγράφεται στις Υπηρεσίες είναι οριακή. Το μεγαλύτερο πλήγμα δέχεται το Λιανικό Εμπόριο, με αισθητή μείωση του σχετικού δείκτη,
ενώ στις Κατασκευές σημειώνεται μεν άνοδος, αλλά από μια πολύ χαμηλή βάση.

Από την πλευρά της ζήτησης σταθεροποιείται η καταναλωτική εμπιστοσύνη, πάντα όμως αντανακλώντας την έντονη απογοήτευση. Αν και ο δείκτης οικονομικού κλίματος κινείται πάνω από τα αντίστοιχα περσινά επίπεδα - όταν ο φόβος της χρεοκοπίας είχε αναδειχθεί εμφατικά και για πρώτη φορά στο δημόσιο διάλογο - έχει επιδεινωθεί σε σχέση με τους πρώτους μήνες του έτους, υποδηλώνοντας σταδιακή εξασθένηση των προσδοκιών.

Οι προσδοκίες επιχειρήσεων και καταναλωτών δεν μπορούν εύκολα να σταθεροποιηθούν σε ένα γενικότερο περιβάλλον αβεβαιότητας και γενικευμένης δυσαρέσκειας για την πορεία της οικονομίας, καθώς η δημοσιονομική προσαρμογή παρατείνεται και το μείγμα των επιβαλλόμενων μέτρων γίνεται πιο απαιτητικό. Αναλυτικότερα:

    - στη Βιομηχανία, οι προβλέψεις της παραγωγής δεν μεταβάλλονται, ενώ οι αρνητικές εκτιμήσεις για το τρέχον επίπεδο της ζήτησης και των παραγγελιών αμβλύνονται, εξέλιξη η οποία αντισταθμίζεται από την αύξηση στις εκτιμήσεις για τα αποθέματα.

    - στις Υπηρεσίες, μεγάλη πτώση καταγράφεται στις αρνητικές εκτιμήσεις για το τρέχον επίπεδο εργασιών, ενώ αντίθετα ήπια άνοδος σημειώνεται στις εκτιμήσεις για την τρέχουσα πορεία της ζήτησης και τις προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή της.

    - στο Λιανικό Εμπόριο, αισθητή πτώση καταγράφουν οι εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις και τις προβλέψεις για την εξέλιξη των πωλήσεων το επόμενο τρίμηνο, ενώ και οι εκτιμήσεις για τα αποθέματα υποδηλώνουν περαιτέρω διόγκωσή τους.

    - στις Κατασκευές, μικρή εξασθένιση σημειώνουν οι έντονα αρνητικές εκτιμήσεις για το επίπεδο προγράμματος εργασιών των επιχειρήσεων, ενώ έντονη βελτίωση καταγράφουν τον Μάιο οι προβλέψεις για την απασχόληση του τομέα, μετά όμως από το ιστορικά χαμηλό ρεκόρ του Απριλίου.

    - στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, ενισχύονται οι προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική τους κατάσταση και την οικονομική κατάσταση της χώρας, ενώ αποδυναμώνεται η πρόθεση για αποταμίευση στο επόμενο δωδεκάμηνο. Τέλος, οι εξαιρετικά δυσμενείς προβλέψεις για την ανεργία στο προσεχές δωδεκάμηνο κινούνται για δεύτερο μήνα οριακώς ανοδικά.

Ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος παραμένει αμετάβλητος τον Μάιο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και υποχωρεί ήπια για τρίτο μήνα στην Ευρωζώνη, κατά 0,6 μονάδες, φτάνοντας τις 105,4 και 105,5 μονάδες αντίστοιχα, παραμένοντας πάνω από τ
Keywords
Τυχαία Θέματα