Ινδονησία:Επέκταση μορατόριουμ για την αποδάσωση

Η Ινδονησία, στην οποία βρίσκεται περίπου το ένα τρίτο των τροπικών δασών που έχουν απομείνει στον κόσμο, παρέτεινε σήμερα κατά δύο χρόνια το μορατόριο στις άδειες αποδάσωσης, το οποίο υιοθέτησε το 2011, χωρίς εντούτοις να πείσει τους οικολόγους, οι οποίοι το θεωρούν αποτυχημένο.

"Η παράταση του μορατόριου στις νέες άδειες θα παραμείνει σε ισχύ για δύο χρόνια", αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του Προέδρου της Ινδονησίας Σουσίλο Μπάμπανγκ Γιουντχογιόνο.

Η απαγόρευση δεν αφορά τις άδειες που είχαν εκδοθεί

πριν από την υιοθέτηση του σημερινού μορατόριου, το οποίο τέθηκε σε ισχύ το Μάιο του 2011, αλλά μόνο τις νέες άδειες εκμετάλλευσης των τροπικών δασών, η καταστροφή των οποίων θεωρείται πως ευθύνεται για σημαντικές εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Το μορατόριο είχε ανακοινωθεί το 2011 από τον πρόεδρο Γιουντχογιόνο ως μέσο για να υλοποιηθούν οι πολύ φιλόδοξες δεσμεύσεις που είχε αναλάβει, δηλαδή να μειώσει τις εκπομπές της Ινδονησίας κατά τουλάχιστον 26% ως το 2020.

Το πάγωμα στις νέες άδειες είχε εφαρμοστεί στο πλαίσιο μιας συμφωνίας που συνήφθη με τη Νορβηγία, η οποία δεσμεύθηκε να αφιερώσει ως ένα δισεκατομμύριο δολάρια σ' ένα πρόγραμμα που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ και έχει την ονομασία Μείωση των Εκπομπών που Οφείλονται στην Αποδάσωση και την Υποβάθμιση των Δασών (REDD+).

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, η αποδάσωση αντιπροσωπεύει το 70% των εκπομπών της Ινδονησίας, 18ης οικονομίας στον κόσμο, αλλά τρίτης στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Το τεράστιο αρχιπέλαγος των 240 εκατ. κατοίκων έχει τα τρίτα σε μέγεθος τροπικά δάση στον κόσμο, μετά τη Βραζιλία και τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Στα δάση αυτά της Ινδονησίας κατοικούν επιπλέον εκατοντάδες από τα πιο απειλούμενα με εξαφάνιση είδη του πλανήτη, όπως οι ουραγκοτάγκοι ή οι ελέφαντες και οι τίγρεις της Σουμάτρας.

Η κυβέρνηση της Ινδονησίας υποστηρίζει πως χάρη στο μορατόριο περιορίσθηκε πολύ η αποδάσωση, περνώντας από τα 11,250 εκατ. στρέμματα ετησίως κατά μέσο όρο από το 2000 ως το 2010 σε περίπου 4,5 εκατ. στρέμματα το 2011, σύμφωνα με το υπουργείο Δασών.

Οι οικολογικές οργανώσεις αμφισβητούν τους αριθμούς αυτούς.

"Οι εταιρείες και οι τοπικές κυβερνήσεις έχουν βρει κάθε είδους τρόπους για να παρακάμπτουν την απαγόρευση, σχολλιάζει ο Ζενζί Σουχάντι της μη κυβερνητικής οργάνωσης Φίλοι της Γης.

Ένας συνασπισμός από οργανώσεις με επικεφαλής την Γκρίνιπις είχε χαρακτηρίσει στις αρχές του μήνα αποτυχημένο το μορατόριο, επισημαίνοντας πως αφήνει "σχεδόν τα μισά από τα τροπικά δάση χωρίς καμιά προστασία".

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα