Ημερίδα για τις χαμηλές εκπομπές άνθρακα

Μια σημαντική συνάντηση για την αντιμετώπιση του κινδύνου της κλιματικής αλλαγής ολοκλήρωσε τις εργασίες της στην Αθήνα την Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2014, ανοίγοντας δρόμους σταθερών συνεργασιών ανάμεσα στις χώρες της Νοτιανατολικής Ευρώπης.

Η 1η Ημερίδα Εργασίας του Περιφερειακού Δικτύου για τις Πολιτικές Χαμηλών Εκπομπών Άνθρακα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη (Regional Policy Network - RPN) πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του διακρατικού έργου LOCSEE

(Low Carbon South East Europe), στο οποίο συμμετέχουν 10 χώρες της περιοχής αυτής και 17 εταίροι από Υπουργεία Περιβάλλοντος και εθνικούς επιστημονικούς ερευνητικούς φορείς.

Ανάμεσα στα βασικά συμπεράσματα της Ημερίδας ήταν ότι για να επιτευχθούν οι στόχοι των χαμηλών εκπομπών άνθρακα, χρειάζεται να δημιουργηθούν σωστές διοικητικές δομές που θα εφαρμόσουν τις πολιτικές. Επίσης, θα πρέπει να συνεκτιμώνται όλες οι εναλλακτικές λύσεις και οι κοινωνικές και πολιτικές προεκτάσεις τους, όπως τα έμμεσα οφέλη (π.χ. βελτίωση του ατμοσφαιρικού περιβάλλοντος, νέες θέσεις εργασίας, ενεργειακή ασφάλεια, κ.λπ.) που είναι πολύ σημαντικά, ιδιαίτερα για την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Ωστόσο, τα οφέλη αυτά χρειάζεται να κοινοποιηθούν αποτελεσματικά σε όσους καλούνται να λάβουν αποφάσεις, καθώς και στους πολίτες που καλούνται να στηρίξουν και σε μεγάλο βαθμό να εφαρμόσουν τις πολιτικές χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

Ένα ακόμη συμπέρασμα της Ημερίδας ήταν ότι οι στόχοι για τις χαμηλές εκπομπές άνθρακα πρέπει να είναι ρεαλιστικοί και να μπορούν να χρηματοδοτηθούν. Για να γίνει αυτό χρειάζεται να εξετάζονται νέα χρηματοδοτικά εργαλεία και να υπάρχει συνεχής πληροφόρηση από την αγορά. Τέλος, διαπιστώθηκε ότι οι συμμαχίες μεταξύ των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης είναι απαραίτητες, όχι μόνο στο πλαίσιο που σχετίζεται με την ενέργεια, αλλά επειδή μπορούν να καλύπτουν έναν ευρύ κύκλο από οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες και με μεγάλη προστιθέμενη αξία.

Keywords
Τυχαία Θέματα