Η Β. Κιντή στον ΑΘΗΝΑ984

Η Βάσω Κιντή, μέλος του Συμβουλίου Ιδρύματος του Ε.Κ.Π.Α. και αναπληρώτρια καθηγήτρια Φιλοσοφίας στο τμήμα Μεθοδολογίας, Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης του Πανεπιστημίου Αθηνών, μίλησε στις 4/11 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τον Ηλία Κανέλλη.

Μεταξύ άλλων είπε:

* Για την κατάσταση στα πανεπιστήμια και τον Θ. Φορτσάκη:

Δημοσιογράφος: Φαίνεται ότι ο νέος πρύτανης του πανεπιστημίου Αθηνών,
ο κ. Φορτσάκης, είναι ο πρώτος που αποφάσισε ν' αντιμετωπίσει ή εν πάση περιπτώσει να συγκρουστεί με τις μειοψηφικές ομάδες, οι οποίες έχουν κάνει το πανεπιστήμιο φέουδο μικροσυμφερόντων στο όνομα της επανάστασης.

Β. Κιντή: «Θα συμφωνήσω ότι ήταν σημαντική η στάση του, αλλά σίγουρα δεν ήταν ο πρώτος. Το ίδιο είχε κάνει και ο κ. Μιχάλης Σταθόπουλος -πρύτανης παλιότερα- και το Συμβούλιο του Ιδρύματος πέρυσι».

Δημοσιογράφος: Σε μία κατάσταση του πανεπιστημίου στα όρια της διάλυσης, υπό τη διοίκηση Πελεγρίνη, τι περισσότερο μπορούσε να κάνει ο κ. Φορτσάκης;

Β. Κιντή: «Είναι σημαντικό και πρέπει το πανεπιστήμιο να τελειώσει με αυτή την ιστορία, όπου τα όργανα δεν λειτουργούν και είμαστε έρμαια αποφάσεων και κινήσεων μειοψηφιών. Απλώς αυτό το μέτρο, δηλαδή το κλείσιμο του κεντρικού κτιρίου και ένας προληπτικός έλεγχος από την αστυνομία, δεν μπορεί να είναι μία συνεχής κατάσταση για τα πανεπιστήμια. Πρέπει να υπάρχουν άλλοι τρόποι να εμποδιστούν αυτά τα φαινόμενα. Ένα πράγμα που θέλω να σημειώσω είναι ότι αυτά τα φαινόμενα είναι απλώς σύμπτωμα της κρίσης και της κατάστασης την οποία βιώνουμε στα πανεπιστήμια. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι τα πανεπιστήμια πάσχουν, επειδή κάποιοι κομματικά ανόητοι ή κάποιοι που παίρνουν αυθαίρετες αποφάσεις δημιουργούν όλα αυτά τα προβλήματα. Αν τα πανεπιστήμια λειτουργούσαν και υπηρετούσαν το σκοπό για τον οποίο υπάρχουν ως θεσμοί, όλα αυτά θα ήταν απολύτως διαχειρίσιμα. Αλλά, επειδή δεν λειτουργούν τα υπόλοιπα, βρίσκουν ελεύθερο πεδίο αυτές οι μικρές μειοψηφίες και δρουν. Και δεν νομίζω ότι είναι αυτό το πρόβλημα, είναι απλώς σύμπτωμα. Το πρόβλημα είναι ότι και η ελληνική κοινωνία και οι πανεπιστημιακοί δεν βλέπουν το πανεπιστήμιο ως ένα χώρο που έχει σκοπό τη μόρφωση των νέων ανθρώπων που φοιτούν σε αυτό, αλλά αντίθετα χρησιμοποιείται -θα έλεγα- και από την πολιτεία για να στοιβάζει τους νέους, χωρίς καμία προσδοκία για το τι θα σημαίνει αυτό για την ελληνική κοινωνία, για πάρα πολλά χρόνια. Τα πανεπιστήμια ήταν εκεί απλώς για να δίνουν και να πιστοποιούν ένα χαρτί το οποίο δεν ήταν σίγουρο ότι είχε αντίκρισμα σε πραγματική μόρφωση, διότι η ελληνική κοινωνία δεν ήθελε αποφοίτους για να μπουν στην παραγωγή, την οποία η χώρα δεν είχε».

Δημοσιογράφος: Ο κ. Φορτσάκης έχει απειλήσει με μηνύσεις και θέτει μπροστά στις ευθύνες τους, τους πρωτεργάτες φοιτητές της διακοπής της συνεδρίασης της Συγκλήτου την περασμένη εβδομάδα. Νομίζετε ότι αυτός είναι ένας τρόπος;

Β. Κιντή: «Δεν νομίζω ότι θα το κάνει. Άλλωστε νομίζω ότι είπε ότι δεν το έκανε και δεν πιστεύω ότι θα το κάνει. Πριν από τις μηνύσεις, η πρυτανική αρχή έχει όλα τα μέσα εντός του πανεπιστημίου να διαχειριστεί αυτήν την κατάσταση. Δηλαδή, υπάρχουν πειθαρχικές διαδικασίες και μπορεί ανά πάσα στιγμή το ίδιο το πανεπιστήμιο να λάβει τα μέτρα, για να φαίνεται κιόλας ότι τέτοιες ενέργειες έχουν συνέπειες. Για να μη μείνουν αυτά τα μέτρα σ' επικοινωνιακό επίπεδο... Τα πανεπιστήμια για πάρα πολύ καιρό, σε όλα τα προβλήματα που δημιουργούνται από κινητοποιήσεις, παραδείγματος χάριν, έκλειναν τα μάτια τους και προσπαθούσαν να τα διαγράψουν για να τελειώνουν τα εξάμηνα με πολύ λιγότερες βδομάδες δουλειάς, να παρατείνεται το έτος μέσα το καλοκαίρι... Αυτά δεν γίνονται πουθενά στον κόσμο...».

* Για τις μετεγγραφές:

«Αυτό αποτελεί εξίσου ένα σημάδι ότι βλέπουμε τα πανεπιστήμια σαν διαμετακομιστικό σταθμό. Δεν υπάρχει καμία μέριμνα για το πώς μορφώνεται κανείς. Περίπου το ίδιο γίνεται και εντός των πανεπιστημίων, όπου, σε σχολές όπως η ιατρική, αλλά και σε άλλες σχολές που υπάρχουν εργαστήρια, θα υπάρξει πολύ σοβαρό πρόβλημα, όταν τριπλασιάζεται ο αριθμός των φοιτητών. Από την άλλη πλευρά και εκεί χρησιμοποιούνται οι φοιτητές, είτε μετεγγραφέντες, είτε μεταγραφόμενοι, είτε άλλοι, απλώς για να διεκδικούμε και να προβάλλουμε διάφορα».

Δημοσιογράφος: Είστε αισιόδοξη για το μέλλον του πανεπιστημίου;

Β. Κιντή: «Όχι. Απλώς ελπίζω κυρίως στους νέους».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα