Η τρόικα ζητά συνολικά 173.000 απολύσεις έως το 2015

Στοιχεία για το κατά πόσο θα εφαρμοστεί μέχρι τέλος του έτους το μέτρο της εφεδρείας στο οποίο θα πρέπει να ενταχθούν τουλάχιστον 30.000 υπάλληλοι του στενού και του ευρύτερου δημόσιου τομέα ζήτησε η τρόικα από τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρη Ρέππα σε χθεσινή τους συνάντηση.

Η τρόικα ζήτησε επίσης διαβεβαιώσεις αλλά και αναλυτικό σχέδιο προσλήψεων – απολύσεων

– συνταξιοδοτήσεων από το οποίο να προκύπτει ότι θα γίνει πράξη η δέσμευση που έχει ήδη αναλάβει η κυβέρνηση μέσα στο μνημόνιο για αποχώρηση 173.000 δημοσίων υπαλλήλων έως το 2015.

Σύμφωνα με το μνημόνιο θα πρέπει να μειωθούν τουλάχιστον κατά 50% οι συβάσεις ορισμένου χρόνου, πρέπει να ακολουθήσει νέο κύμα εφέδρων το 2012 και συνολικά η απασχόληση του δημοσίου να μειωθεί από 775.994 άτομα το 2010 (σημ. εκτός του ευρύτερου δημόσιου) σε 602.472 άτομα το 2015. Με άλλα λόγια, ο στόχος είναι αναθεωρημένος σε σχέση με τον αρχικό των 150.000.

Στελέχη της τρόικας ανέφεραν τις προηγούμενες ημέρες τις αμφιβολίες τους για το το κατά πόσο θα επιτευχθεί ο στόχος των 30.000 εφέδρων φέτος.

Κορυφαίο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου ανέφερε πάντως ότι αν υπάρξουν τελικά πρόσθετες ανάγκες για εφεδρεία – απολύσεις, τα άτομα αυτά θα βρεθούν από το ευρύτερο δημόσιο καθώς στα υπουργεία τα περιθώρια έχουν σχεδόν μηδενιστεί.

Το υπουργείο διοικητικής μεταρρύθμισης σε επίσημη ανακοίνωση του αναφέρει ότι:

"Τις μεγάλες αλλαγές που έχουν μεσολαβήσει από την προηγούμενη συνάντησή τους στις 29 Αυγούστου έως σήμερα, τόνισε ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Δημήτρης Ρέππας, παρουσία των Υφυπουργών Ντίνου Ρόβλια και Παντελή Τζωρτζάκη, στους εκπροσώπους του Μηχανισμού Στήριξης Matthias Mors, Mark Flanagan και Bob Traa, για τις οποίες και τους ενημέρωσε απόψε στο γραφείο του.

Ειδικότερα, τους ενημέρωσε για την εφαρμογή του νέου βαθμολογίου στο Δημόσιο, την αξιολόγηση και την κινητικότητα των υπαλλήλων, το νέο πειθαρχικό που βρίσκεται στο στάδιο της συλλογής υπογραφών των συναρμόδιων Υπουργών προκειμένου να κατατεθεί στη Βουλή, το νομοσχέδιο για την καλή νομοθέτηση το οποίο έχει ήδη κατατεθεί στο Κοινοβούλιο, την τομή της κατάργησης των κενών οργανικών θέσεων και τη μείωση κατά 30% των οργανικών μονάδων στο Δημόσιο, καθώς και τη συνεργασία με την task force βάσει της έκθεσης του ΟΟΣΑ και της Λευκής Βίβλου για τη Δημόσια Διοίκηση.

Αναφέρθηκε στους τομείς συνεργασίας που είναι κατά σειρά:

1.- Δομή και όργανα
2.- Διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού
3.- Παρακολούθηση προϋπολογισμού
4.- Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση
5.- Καλή νομοθέτηση
6.- Καταπολέμηση γραφειοκρατίας
7.- Αντιμετώπιση διαφθοράς.

Πάνω σε αυτά στηρίζεται η πρωτοβουλία της Κυβέρνησης, που αναμένεται να παρουσιαστεί στο Υπουργικό Συμβούλιο τον Ιανουάριο, με σχέδιο νόμου για το επιτελικό Κράτος. Ο Υπουργός ενημέρωσε τους εκπροσώπους του Μηχανισμού Στήριξης ότι προσχέδιο του νομοσχεδίου θα τους αποσταλεί μέχρι τα Χριστούγεννα.

Όσον αφορά

Keywords
Τυχαία Θέματα