Διευρύνεται ο κατάλογος των βουλευτών που ζητούν αναδρομικά

Του Παναγιώτη Στάθη
Στους 114 φτάνουν πλέον οι βουλευτές (εν ενεργεία και συνταξιούχοι) που ζητούν από τα Διοικητικά Δικαστήρια της χώρας αναδρομικά με το νόμιμο τόκο από την εξομοίωση των αποδοχών τους με τους δικαστές για τουλάχιστον μια πενταετία.
Οι αντιδράσεις που προκάλεσε η δημοσιοποίηση των ονομάτων έδωσε την ευκαιρία σε πολλούς βουλευτές να δηλώσουν δημόσια ότι θα αποποιηθούν τα χρήματα που θα τους επιδικαστούν.
Πάντως, όπως αναφέρουν πηγές των δικαστηρίων (και ανεξάρτητα από τις προθέσεις τους να παραιτηθούν των διεκδικήσεων και του γεγονότος ότι αυτές υποβλήθηκαν σε εποχή

που δεν υπήρχε κλίμα οικονομικής κρίσης, το 2007)) στον κατάλογο των βουλευτών που δημοσιοποιήθηκε χθες προστέθηκε επίσης το όνομα του βουλευτή της Ν.Δ. Μαν. Κεφαλογιάννη (χωρίς ωστόσο να έχει διευκρινιστεί εάν είναι ο ενεργεία ή ο πρώην βουλευτής) καθώς και του Ιωάννη Μανώλη ο οποίος τον Σεπτέμβριο του 2009 παραιτήθηκε από βουλευτή της ΝΔ (7.3.2004-7.9.2009).
Επίσης, δύο αγωγές για διαφορετικές βουλευτικές περιόδους έχει καταθέσει ο πρώην βουλευτής της ΝΔ Γεώργ. Καλατζής (10.10.1993 έως 7.9.2009), ενώ αναδρομικά διεκδικεί και επίσης πρώην βουλευτής Δημ. Σαμπαζιώτης (7.9.2004 - 7.9.2009).
Μετά τις τέσσερις νέες αγωγές που έγιναν γνωστές από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ διεκδικούν αναδρομικά 48 βουλευτές και από τη ΝΔ 64.

Τί ζητούν
Οι πρώην και εν ενεργεία βουλευτές ζητούν αναδρομικά με το νόμιμο τόκο και σε βάθος πενταετίας από τη διαφορά που προκύπτει από τις αποδοχές του προέδρου της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (Ε.Ε.Τ.Τ.) με τις δικές τους αποδοχές.
Κι αυτό γιατί με βάσει το σύνταγμα ο μισθός των βουλευτών εξομοιώνεται με των δικαστών οι οποίοι το 2006 είχαν πετύχει απόφαση του μισθοδικείου που τους δικαίωνε στο αίτημά τους για αύξηση των αποδοχών ώστε να φτάσουν τα χρήματα του προέδρου της Ε.Ε.Τ.Τ και στη συνέχεια οι αυξήσεις δόθηκαν με βάση το νόμο 3620/07 (και υπουργική απόφαση του 2008) που ενσωμάτωσε τις αυξήσεις στις αποδοχές των δικαστών.
Οι βουλευτές επισημαίνουν στις αγωγές τους ότι η εξίσωση των αποδοχών των προέδρων των ανωτάτων δικαστηρίων με τις αποδοχές του προέδρου της Ε.Ε.Τ.Τ. επέφερε αυτοδίκαια, κατά τις συνταγματικές επιταγές, άμεση αντίστοιχη μεταβολή και στη βουλευτική αποζημίωση. Τέλος, διεκδικούν και αποζημίωση ύψους 10.000 ευρώ ο καθένας για την ηθική βλάβη που υπέστη από τη μη αναπροσαρμογή των αποδοχών τους. Όπως υπολογίζεται τα χρήματα για μια τετραετία σε κάθε βουλευτή αγγίζουν τις 50.000 ευρώ ενώ συνολικά το ποσόν ξεπερνά (κατά προσέγγιση) τα 250 εκατομμύρια ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα