Η Θεσσαλονίκη πάει Πεκίνο

Ένα stand που διαφήμιζε τις ομορφιές της Θεσσαλονίκης στήθηκε, επί πέντε μέρες, στην "καρδιά" του Πεκίνου, στον κεντρικότερο - και ίσως ακριβότερο - πεζόδρομο της κινεζικής πόλης.

Το περίπτερο ήταν γεμάτο με φυλλάδια τα οποία έγιναν ανάρπαστα από τα εκατομμύρια των Κινέζων, που ενημερώθηκαν όχι μόνο για τις αρετές της Θεσσαλονίκης αλλά και για τις επερχόμενες δράσεις και εκδηλώσεις της "Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας

2014".

Η Κίνα είναι μια αγορά στην οποία έχει ανοίξει "πανιά" η διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης, θέλοντας να προσελκύσει νέους τουρίστες. Στο πλαίσιο αυτό, βρέθηκε στο Πεκίνο ο εντεταλμένος σύμβουλος σε θέματα Τουρισμού και Διεθνών Σχέσεων Σπύρος Πέγκας, προκειμένου να συμμετάσχει στο φόρουμ του Παγκόσμιου Τουριστικού Οργανισμού Πόλεων (World Tourism Cities Federation).

"Η Κίνα είναι μια υπερδύναμη και ξεκινήσαμε με θετικό τρόπο την προσπάθεια προσέλκυσης τουριστών. Στη διάρκεια του φόρουμ τους έκαναν εντύπωση δύο πράγματα. Πρώτον, ότι ως Θεσσαλονίκη κάναμε έως τώρα άνοιγμα σε συγκεκριμένες αγορές, όπως το Ισραήλ, η Τουρκία, η Ρωσία και τα Βαλκάνια και δεύτερον ότι προσπαθούμε να βάλουμε και τους δημότες στο παιχνίδι μιας πιο φιλόξενης πόλης" δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο κ. Πέγκας.

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης εντάχθηκε τον Ιούνιο του 2013 στην Ομοσπονδία Πόλεων Παγκόσμιου Τουρισμού, που εδρεύει στο Πεκίνο, με σκοπό την ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος στην πόλη και το άνοιγμα σε νέες τουριστικές αγορές, όπως η Κίνα. Στις 12 Σεπτεμβρίου έγινε και η επίσημη τελετή υποδοχής της πόλης στον Οργανισμό.

Όλοι οι μεγάλοι συντελεστές της παγκόσμιας τουριστικής αγοράς, διεθνή ταξιδιωτικά γραφεία, αεροπορικές εταιρείες, αεροδρόμια, καθώς και 55 πόλεις από την Ουάσινγκτον και το Λονδίνο ως τη Σόφια συμμετέχουν σε αυτήν τη νέα διεθνή πλατφόρμα τουρισμού, με έδρα το Πεκίνο.

Κατά τη διάρκεια του φόρουμ, πόλεις όπως το Χιούστον, η Βαλέτα και η Φιλιπούπολη έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για τις δράσεις και τα προγράμματα του Δήμου Θεσσαλονίκης όπως το "sleepover" -Διανυκτερευση στα Μουσεία για μικρά παιδιά, τις δωρεάν θεματικές ξεναγήσεις τα Σαββατοκύριακα για τους ενήλικες, το άνοιγμα των απροσπέλαστων αρχαιολογικών χώρων με το καλοκαιρινό πρόγραμμα "Μουσική στα Μνημεία", καθώς και για την εκμάθηση ρωσικών, αγγλικών και τούρκικων για τους επαγγελματίες του τουρισμού στο δημαρχείο.

Ωστόσο, ο κ. Πέγκας επιστρέφει από το ταξίδι του και με νέες ιδέες, τις οποίες θα μεταφέρει στη διοίκηση του κεντρικού Δήμου. Στις σκέψεις είναι να δημιουργηθεί μια ομάδα Εθελοντών Τουρισμού, τα μέλη της οποίας θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία της πόλης, όπως ο Αγιος Δημήτριος και η πλατεία Αριστοτέλους. Οι εθελοντές θα φορούν ειδικά μπλουζάκια και θα λύνουν όλες τις απορίες των τουριστών σε ό,τι αφορά την πόλη.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα