Η τέχνη της ζωής

Η Σοφία Κουτσιανά είναι αντιπρόεδρος της APIVITA της ελληνικής εταιρείας που έχει εδραιωθεί και εκτός συνόρων για την χρήση αγνών, 100% προϊόντων που αφορούν την κοσμετολογία, τη διατροφή τον ίδιο τον τρόπο ζωής μας. Τη γνωρίσαμε στο υπέροχο νεοκλασικό κτίριο της Apivita στην οδό Σόλωνος εκεί που ως καθηγήτρια yoga οργανώνει σεμινάρια σχετικά με τον υγιεινό και ολιστικό τρόπος ζωής και τη δύναμη της θετικής σκέψης. Έχει

ένα ιδιαίτερο τρόπο να μεταδίδει τις γνώσεις της . Τέτοιο που όταν κάποιος την παρακολουθήσει για πρώτη φορά να αναζητά αγωνιωδώς την επόμενη. Μια συζήτηση μαζί της έχει πάντα ιδιαίτερο ενδιαφέρον μια και πρόκειται για θέματα που αφορούν τη διαχείριση του στρες, τη σωστή και ισορροπημένη καθημερινότητά μας.

Η Σοφία Κουτσιανά μίλησε στη Βιβιάννα Βαρδή.

ΕΡ: Να ξεκινήσουμε με τις δύσκολες συνθήκες ζωής σε μία πόλη σαν την Αθήνα και πως μπορούμε να φτιάξουμε μια ισορροπημένη καθημερινότητα με σωστή διαχείριση του στρες...

ΑΠ: Καλό είναι πάντα να απλοποιούμε τη ζωή μας και να χαλαρώνουμε τους καθημερινούς ρυθμούς, πηγαίνοντας κατά κάποιον τρόπο αντίθετα στους ρυθμούς της πόλης. Xρειάζεται να εξασφαλίζουμε χρόνο για να κάνουμε πράγματα για τον εαυτό μας, να κάνουμε γυμναστική, να μπορούμε να περπατήσουμε για λίγο στη φύση, να ξεκουραστούμε. Το στρες είναι άμεσα συνδεδεμένο με την αναπνοή μας, γι' αυτό είναι σημαντικό να μάθουμε κάποιες ειδικές ασκήσεις αναπνοής είναι να κάνουμε διαλογισμό. Και τα δύο βοηθούν πολύ στην καταπολέμηση του στρες, κάτι που το αποδεικνύουν όλο και περισσότερες πανεπιστημιακές έρευνες.

ΕΡ: Πόσο βοηθάει η yoga και πόσο μπορεί να ενταχθεί στην καθημερινότητά μας;

ΑΠ: Φυσικά και η yoga βοηθάει πάρα πολύ καθώς δυναμώνει το σώμα και το συνδέει με την αναπνοή. Μέσα από τη γιόγκα μπορούμε να μάθουμε κάποιες ασκήσεις αναπνοής και κάποιες κινήσεις που πρέπει να κάνουμε καθημερινά. Δεν αρκεί δηλαδή να πηγαίνουμε απλώς δύο φορές κάπου να κάνουμε άσκηση. Είναι καλό να βάλουμε τις πρακτικές της γιόγκα στην καθημερινότητά μας, να μάθουμε πώς να συνδέουμε το νου με το σώμα μας και πώς να βιώνουμε καλύτερα το παρόν.

ΕΡ: Ποια είναι τα απλά και σταθερά βήματα που θα πρέπει να κάνει ένας άνθρωπος στην καθημερινότητά του ώστε να τελειώνει την ημέρα του με θετικές σκέψεις;

ΑΠ: Μια πάρα πολύ καλή και αποτελεσματική συνήθεια είναι το «ημερολόγιο ευγνωμοσύνης». Γράφουμε δηλαδή κάθε βράδυ για πέντε τουλάχιστον πράγματα που συνέβησαν μέσα στην ημέρα ή για ανθρώπους που έχουμε στη ζωή μας και νιώθουμε αισθήματα ευγνωμοσύνης και χαράς. Αυτά μπορεί να επαναλαμβάνονται κάθε μέρα, αλλά όλο και κάτι μικρό μπορούμε να προσθέτουμε καθημερινά, ακόμη κι αν αυτό είναι ένα φαγητό ή μια ταινία που απολαύσαμε. Αυτή η άσκηση παρ'όλο που ακούγεται απλή, έχει αποδειχτεί ότι έχει πολύ καλά αποτελέσματα κατά της κατάθλιψης αλλά και για να βλέπουμε πιο αισιόδοξα τη ζωή μας. Μερικά μόνο λεπτά την ημέρα αρκούν.

ΕΡ: Έχετε οργανώσει σεμινάρια που δείχνουν τον τρόπο ώστε να μεταμορφώσουμε την ίδια μας την ζωή. Είναι εφικτό αυτό;

ΑΠ: Η ζωή μας είναι το σύνολο των σκέψεων, συναισθημάτων και των επιλογών μας. Και των καθημερινών συνηθειών μας. Αν καταφέρουμε να ελέγξουμε και να αλλάξουμε μικρά πράγματα σε αυτά που σκεφτόμαστε, νιώθουμε και κάνουμε καθημερινά, οι αλλαγές που θα έρθουν στη ζωή μας είναι τεράστιες.

ΕΡ: Πρόσφατα παρακολουθήσαμε μια παρουσίαση σας για νέες ή μέλλουσες μητέρες με θέμα «Διαχείριση του στρες και εισαγωγή στην prenatal Yoga». Μπορείτε να μας πείτε κάποια πράγματα σχετικά με αυτό για όσες δεν παρακολούθησαν αυτή την τόσο ενδιαφέρουσα συνάντηση;

ΑΠ: Η περίοδος της εγκυμοσύνης είναι πολύ ευχάριστη αλλά και στρεσογόνος. Οι μέλλουσες μαμάδες είναι σημαντικό να διαχειρίζονται το στρες διότι επιδρά τόσο στο μωρό της όσο και στις ίδιες. Επικρατεί ό φόβος ότι μια έγκυος δεν πρέπει να κάνει τίποτα. Εάν δεν υπάρχει κάποιο ιατρικό πρόβλημα, είναι πολύ σημαντικό να κινείται, να κάνει πράγματα, να εξακολουθεί να έχει μια φυσιολογική, δραστήρια ζωή. Είναι πολύ καλό να μάθει ασκήσεις και αναπνοές που μειώνουν το στρες και γενικά την βοηθούν να το διαχειρίζεται καλύτερα και η prenatal yoga είναι πολύ ευεργετική προς αυτή την κατεύθυνση. Η διαχείριση του στρες θα της φανεί πολύ χρήσιμη τόσο κατά τη διάρκεια της γέννας, όσο και αργότερα ως μητέρα.

ΕΡ: Και όλα αυτά γίνονται σε ένα ιδιαίτερο χώρο. Αυτόν της Apivita . Μιλήστε μας για το συγκεκριμένο χώρο που είναι ουσιαστικά σημείο αναφοράς για την ευεξία και την χαλάρωση;

ΑΠ: Πράγματι το The APIVITA Experience Store (Σόλωνος 6, Κολωνάκι) είναι ένα κατάστημα - εμπειρία γύρω από την ολιστική, Ιπποκρατική προσέγγιση στην ομορφιά και την ευεξία. Δεν είναι απλώς ένας πολύ όμορφος, πολύ ελληνικός χώρος που στεγάζει τα φυσικά καλλυντικά της APIVITA. Στους πέντε ορόφους του μπορεί κανείς να δοκιμάσει τα μέλια της APIVITA αλλά και όλα τα προϊόντα της μέλισσας όπως η πρόπολη, ο βασιλικός πολτός και η γύρη. Να απολαύσει ένα ρόφημα με βότανα ή έναν βιολογικό χυμό ή smoothie από το Juicy Bee juice bar, να φτιάξει τα δικά του personal καλλυντικά, να περιποιηθεί τα μαλλιά του στο πρώτο «πράσινο» κομμωτήριο της πόλης, να χαλαρώσει στο Beehive Spa, ένα spa πραγματική κυψέλη, και φυσικά να παρακολουθήσει ένα ενδιαφέρον σεμινάριο, μια παρουσίαση ή να συμμετέχει ενεργά σε κάποιο από τα πολλά event που διοργανώνονται στον 2ο όροφο, στην αίθουσα «Ιπποκράτης».

* Η Σοφία Κουτσιανά είναι αντιπρόεδρος της εταιρίας APIVITA.

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Αποφοίτησε από το Αμερικανικό Κολλέγιο Αθηνών το 1997. Σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων, Χορό και Ολιστική Ιατρική στο San Francisco State University. Είναι παντρεμένη και έχει μία κόρη, την Ιουλία.

Eργάζεται στην ΑPIVITA από το 2006, όπου ξεκίνησε ως επικεφαλής του τμήματος Hotel & Spa. Έκτοτε ανέλαβε τη διεύθυνση του τμήματος Δημοσίων Σχέσεων, είναι υπεύθυνη για την εκπαίδευση στον τομέα προσωπικής εκπαίδευσης των εργαζομένων της ΑPIVITA, ενώ ασχολείται με την οργάνωση και λειτουργία του The APIVITA Experience Store.

Είναι καθηγήτρια Yoga κατέχοντας πιστοποίηση εκπαίδευσης του Yoga Loft, San Francisco, ενώ έχει εκπαιδευτεί στο Institute for IntergrativeNutrition, New York ως Health coach. Διοργανώνει σειρά σεμιναρίων σχετικά με τον υγιεινό και ολιστικό τρόπος ζωής και τη δύναμη της θετικής σκέψης, ενώ στις ομιλίες της χαρακτηρίζεται από πάθος και αμεσότητα. Για εκείνην, αποτελεί προσωπική δέσμευση ζωής η μετάδοση των πλούσιων γνώσεών της τόσο στα διαφορετικά κοινά που την παρακολουθούν όσο και στους ανθρώπους της APIVITA.

Keywords
Τυχαία Θέματα