Η Σ. Παπαδόγιαννη στον ΑΘΗΝΑ984

Η κ. Σόφη Παπαδόγιαννη, μέλος της πολιτικής γραμματείας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και υποψήφια ευρωβουλευτής, μίλησε στις 14/4 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* "Ενισχυτική της πλειοψηφικής η θέση της αριστερής πλατφόρμας":

«Οι θέσεις της αριστερής πλατφόρμας σχετικά με την ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι γνωστές. Έχουν κατατεθεί και στο συνέδριο και άλλες φορές στην κεντρική επιτροπή. Μου προκαλεί έκπληξη που κάποιοι κάνουν ότι τις ανακαλύπτουν τώρα. Εδώ φαίνεται όμως ότι αυτό γίνεται εκ του πονηρού. Είναι πάγιες και γνωστές
θέσεις της αριστερής πλατφόρμας. Θέσεις οι οποίες δεν έρχονται σε αντίθεση με τις πλειοψηφικές, αλλά έρχονται να ενισχύσουν και να αποσαφηνίσουν μια εξαιρετικά σημαντική θέση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., που λέει ότι η κυβέρνηση της αριστεράς θα προχωρήσει το προοδευτικό της πρόγραμμα, δεν θα υποκύψει στους γνωστούς εκβιασμούς, δεν θα υποχωρήσει και δεν θα αναδιπλωθεί. Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. είναι ένα κόμμα δημοκρατικά δομημένο. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ελευθερία στην κατάθεση απόψεων, στην ελεύθερη διακίνησή τους. Βεβαίως, υπάρχουν πλειοψηφίες και μειοψηφίες. Η άποψη αυτή είναι μειοψηφική και θα ήθελα να το υπογραμμίσω. Η πλειοψηφική θέση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. -την οποία σεβόμαστε όλοι-, είναι ότι μια κυβέρνηση της Αριστεράς θα παλέψει εντός της ευρωζώνης να προωθήσει το συνολικό εναλλακτικό της πρόγραμμα και έχει δυνατότητες να τα καταφέρει. Τα κόμματα της συγκυβέρνησης -Νέα Δημοκρατία και ΠαΣοΚ- και τα φιλικά προς αυτούς ΜΜΕ προσπαθούν με κάθε τρόπο να διαμορφώσουν μια εικόνα για τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ότι είναι δήθεν διχασμένος, ότι υπάρχουν συγκρούσεις... Σας διαβεβαιώνω ότι ποτέ δεν ήμασταν τόσο ενωμένοι».

* "Σε σύγκρουση με το ευρωπαϊκό κατεστημένο":

«Μια κυβέρνηση της Αριστεράς θα πρέπει να προχωρήσει ακόμα και σε σύγκρουση με το ευρωπαϊκό κατεστημένο. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν γίνεται αποδεκτή και δεν είναι πολιτικά βιώσιμη η άποψη του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ότι εντός της ευρωζώνης θα δοθεί αυτή η μάχη και ότι έχουμε πολύ ισχυρά όπλα. Το παραδέχτηκε η ίδια η κ. Μέρκελ. Είπε ότι αν η Ελλάδα βρεθεί εκτός ευρωζώνης και ευρώ, αυτό μπορεί να σημάνει την διάλυση της ευρωζώνης. Επομένως, η Ελλάδα συνεχίζει να είναι ένας συστημικός κίνδυνος. Αυτό οι κυβερνήσεις μέχρι τώρα έπρεπε να το είχαν αξιοποιήσει ως όπλο, για να κάνουν μια διαπραγμάτευση... Αυτή η απαγόρευση που έχουν επιβάλλει τα συστημικά ΜΜΕ και η ενοχοποίηση κάθε συζήτησης γύρω από ζητήματα, όπως αυτά, θεωρώ ότι είναι απαράδεκτη».

* "Ο λαός έχει εξαπατηθεί":

«Ο λαός έχει εξαπατηθεί. Εμείς λέμε πως ό,τι είναι να γίνει, θα είναι με την συμμετοχή του λαού και την ενημέρωσή του. Δεν θα επαναλάβουμε αυτά που έχουν κάνει είτε αυτή, είτε οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Η κυβέρνηση Σαμαρά ξεκίνησε ως αντιμνημονιακή και έγινε μνημονιακότερη των μνημονιακών. Εδώ, λοιπόν, εμείς δηλώνουμε ρητά και κατηγορηματικά ότι δεσμευόμαστε να εκφράσουμε το λαϊκό αίτημα, να απαλλαγεί η χώρα από τα μνημόνια, από την Τρόικα, από τις πολιτικές λιτότητας που διαλύουν την κοινωνία και την οικονομία και να ακολουθηθεί μια άλλη πολιτική, που βρίσκεται στον αντίποδα της σημερινής...».

* Για δημοψήφισμα για το νόμισμα:

Δημοσιογράφος: Στις υποθέσεις εργασίας, στην περίπτωση που τα πράγματα φτάνουν μέχρι ένα ορισμένο σημείο, εκτιμάτε ότι είναι ένα ζήτημα δημοψηφίσματος στον ελληνικό λαό, το ποιο νόμισμα θα επιλέξει να έχει και αφού υπάρξουν αντίστοιχες επεξεργασίες στην κάθε πρόταση;

Σ. Παπαδόγιαννη: «Τίποτα δεν αποκλείεται. Είπαμε ότι θέλουμε ο ελληνικός λαός να είναι στο προσκήνιο. Δεν είμαστε αφελείς. Γνωρίζουμε ότι και το εγχώριο και το ευρωπαϊκό κατεστημένο, με κάθε μέσο, με κάθε τρόπο, θα προσπαθήσουν να ανακόψουν την άνοδο της αριστεράς στην κυβέρνηση. Εδώ, λοιπόν, ο πιο ισχυρός μας σύμμαχος είναι ο ελληνικός λαός. Αν δεν μπει μπροστά, αν δεν είναι σε αγωνιστική εγρήγορση, γνωρίζουμε ότι τα πράγματα δεν θα είναι εύκολα».

Δημοσιογράφος: Άρα δημοψήφισμα και για να επιλέξει ο ελληνικός λαός ποιο νόμισμα επιθυμεί...

Σ. Παπαδόγιαννη: «Ναι, δεν είναι μόνο για το νόμισμα. Δεν είναι το ζήτημα του νομίσματος. Εδώ υπάρχει ένα μείζον θέμα για την χώρα, για να μπορέσει να ακολουθήσει μια αναγκαία αναπτυξιακή πορεία -που είναι και το ζητούμενο, για να μπορέσεις να βγεις από τον φαύλο κύκλο-, είναι η διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους. Αυτό είναι ένα μείζον θέμα. Δηλαδή, βλέπουμε, ζούμε, όλο το τελευταίο διάστημα αυτά τα επικοινωνιακά σόου περί πρωτογενούς πλεονάσματος και εξόδου στις αγορές και προσπαθεί η κυβέρνηση να συγκαλύψει το εγκληματικό ολίσθημα που κάνει, να αποσιωπά το ζήτημα της μη βιωσιμότητας του χρέους».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα