Ο Μ. Κύρκος στον ΑΘΗΝΑ984

Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής με το Ποτάμι, Μίλτος Κύρκος, μίλησε στις 14/4 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για το Ποτάμι:

«Το Ποτάμι δεν εμφανίστηκε μόνο σαν κάτι καινούργιο. Δυστυχώς, υπήρξε χώρος για το Ποτάμι, ακριβώς επειδή τα κόμματα με την πολιτική τους έχουν απογοητεύσει ένα πολύ μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων. Άρα, δεν ήταν μια καινούργια πρόταση που έπεσε από τον ουρανό και είπαν όλοι " α τι ωραία έπεσε μια πρόταση από τον ουρανό, ας πάμε να δούμε τι είναι"».

Δημοσιογράφος: Υπήρχε κενό λέτε;

Μ. Κύρκος:
«Δεν είναι μόνο το Ποτάμι που εμφανίζεται ως καινούργιο. Είναι η προσέγγιση που έκανε. Δηλαδή, οι καινούργιοι άνθρωποι, οι συγκεκριμένες καινούργιες ιδέες και τρόποι με τους οποίους μπορούμε να συνεργαστούμε. Αυτά είναι πραγματικά κάτι καινούργιο για την ελληνική κοινωνία, γιατί αν κοιτάξετε δεξιά και αριστερά πιο πολύ προβάλλει η αυθεντία του κάθε κόμματος και η κτήση της αλήθειας, παρά τρόποι για να μπορέσουμε να συνεννοηθούμε οι περισσότεροι σε κάποια προβλήματα που αγγίζουν όλους όμως. Αυτά είναι τα στοιχεία που δημιουργούν την ελπίδα στο Ποτάμι, όχι το καινούργιο. Ναι, έτυχε. Κάποια στιγμή κάθε κόμμα είναι καινούργιο».
.
Δημοσιογράφος: Ποια ιδέα που έχει διατυπωθεί από το κόμμα σας είναι αυτή η οποία προσεγγίζει έναν κόσμο που δεν το έχει ξανακούσει αυτό ως πρόταση;

Μ. Κύρκος: «Αυτό που προσέγγισε έμενα ήταν η σαφέστατη δέσμευση ότι μόνο μαζί λύνουμε προβλήματα. Και όταν λέμε μαζί, δεν εννοούμε όλοι μαζί -δεν είμαστε κανένα χαζοχαρούμενο κόμμα-, αλλά με βάση το κάθε πρόβλημα προσπαθούμε να βρούμε τις ευρύτερες δυνάμεις που μπορούν να οδηγήσουν στη λύση. Αυτό για μένα ήταν πρωτοπόρο, διότι βλέπω ακριβώς το αντίθετο σε κάθε ανάλυση οποιουδήποτε κομματικού φορέα. Από εκεί και έπειτα, σε θέματα επεξεργασμένων θέσεων για την οικονομία, για το πώς αντιμετωπίζουμε το κράτος, το οποίο θα είναι λειτουργικό και ζωντανό ή πιθανώς μικρότερο, τα θέματα της φορολογίας, είναι θέματα τα οποία βεβαίως κάποιοι άνθρωποι και σε άλλα κόμματα τα λένε επίσης. Είναι διαφορετικό όμως να τα λένε, για παράδειγμα, στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Είναι διαφορετικό να λένε κάποιοι άνθρωποι κάποια πράγματα με τα οποία μπορεί να συμφωνήσουμε και διαφορετικό ένας ολόκληρος οργανισμός να παίρνει την ευθύνη γι' αυτά. Το Ποτάμι δεν είναι πολυσυλλεκτικό, ώστε να λέει "και αυτό και εκείνο" για το ίδιο θέμα. Εκεί που είναι πολυσυλλεκτικό είναι στο να διακρίνει ιδέες που προέρχονται και από άλλους φορείς και να τις υιοθετεί, να θέλει να τις υπηρετήσει και να τις στηρίξει».

Δημοσιογράφος: Έχει δημιουργήσει πολλά αρνητικά σχόλια το γεγονός ότι δεν έχει προσδιοριστεί από το κόμμα σας σε ποια ομάδα της ευρωβουλής θα ενταχθεί. Αυτό ερμηνεύεται ότι επιχειρείται από το Ποτάμι να ψαρέψει σε θολά πολιτικά νερά...

Μ. Κύρκος: «Αυτό έχει δύο πλευρές. Η πρώτη είναι ότι έχουμε κόμματα που ανήκουν στην ίδια ευρωομάδα -ΚΚΕ και ΣΥ.ΡΙΖ.Α.- και δεν μπορούμε να πούμε ότι η ένταξη στο συγκεκριμένο κόμμα δίνει οποιοδήποτε στοιχείο για να καταλάβουμε τις διαφορές μεταξύ των δύο κομμάτων. Η δεύτερη είναι ότι και πάρα πολλοί ψηφοφόροι δεν έχουν καμία ιδέα για το τι λένε τα κόμματα στην ευρωβουλή, ακριβώς γιατί ο διάλογος για την Ευρώπη είναι περιορισμένος. Όμως το Ποτάμι και εκεί το ξεκαθάρισε. Συνάντησε τρία κόμματα και όχι όλα τα κόμματα της ευρωβουλής. Άρα, δεν πηγαίνει με το Λαϊκό κόμμα ή το κόμμα της Ενωμένης Αριστεράς. Οι Socialists and Democrats , οι Φιλελεύθεροι και οι Πράσινοι έχουν ιδέες με τις οποίες το Ποτάμι συνδιαλέγεται. Και οι τρεις συνομιλητές δέχτηκαν ότι θα δημιουργήσουν ένα καινούργιο κόμμα, αν και όταν εκλέξουν τους ευρωβουλευτές και θα επικοινωνήσουν σε επίσημο επίπεδο, γιατί δεν μπαίνεις σε ένα κόμμα λέγοντας "θα μπω σε ένα κόμμα", πρέπει να έχεις και προαπαιτούμενα και να γίνουν συζητήσεις. Τότε φυσιολογικά και σίγουρα θα ενταχθείς σε κάποιο από τα προαναφερόμενα κόμματα. Φυσικά όλοι μας ο καθένας ξεχωριστά έχει κάποιες στοχεύσεις. Δηλαδή, εγώ έχω κόμματα τα οποία ο λόγος τους με καλύπτει πιο πολύ και άλλα ευρωπαϊκά κόμματα, τα οποία τα έβλεπα με κάποια επιφύλαξη...».

* Για τη δυναμική του κόμματος και τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει στις ζυμώσεις για την κεντροαριστερά:

«Το πώς θα εκλάβει το κάθε κόμμα τα αποτελέσματα της κάλπης του Μαΐου δεν το γνωρίζω και δεν μπορώ να το προβλέψω. Έχουμε δει πολλές φορές ότι οι αναλύσεις μετά την κάλπη δεν είναι πάντα οι σωστές. Όσον αφορά το Ποτάμι, δεν είναι ένας παίκτης στο χώρο της κεντροαριστεράς και ένας τρίτος ομιλητής. Το Ποτάμι στοχεύει ευρύτερα σε μεγαλύτερο κοινό και θέλει να εκφράσει τις ανησυχίες και τις αναζητήσεις πολύ περισσότερων ανθρώπων. Όμως σίγουρα, όσο μπορώ να εκφράζω το Ποτάμι που δεν έχει ακόμα και όργανα, -μόνο προσωπική γνώμη μπορώ να λέω λοιπόν-, σίγουρα μια διαδικασία συγκρότησης της κεντροαριστεράς θα μπορούσε να αλλάξει και αυτή ως θετική ώθηση στην υπόθεση του αύριο, που είναι και το ζητούμενο. Διότι, αυτές μεν είναι οι ευρωεκλογές, αλλά κάποια στιγμή έρχονται και οι εθνικές εκλογές όπου θα κριθεί κατά ένα πολύ μεγάλο μέρος και το μέλλον μας».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα