Η Ρωσία συνιστά απειλή για την ευρύτερη περιοχή

Ο λιθουανός υπουργός Εξωτερικών Λίνας Λινκεβίσιους δήλωσε πως η Ρωσία δημιουργεί μια απειλή για την ευρύτερη περιοχή, περιλαμβανομένης της Μολδαβίας, η οποία επέλεξε χθες για πρωθυπουργό έναν φιλοευρωπαίο επιχειρηματία.

Ρωσία συμπεριφέρεται επιθετικά τώρα που μιλάμε", δήλωσε ο Λινκεβίσιους μιλώντας στο ραδιόφωνο του BBC.

"Βλέπω πραγματικά απειλές για όλες τις χώρες

... Δεν λέω μόνο για τις χώρες της Βαλτικής, αλλά και για άλλες και το ΝΑΤΟ πρέπει να απαντήσει και να είναι έτοιμο γι' αυτές τις νέες απειλές".

Το ΝΑΤΟ θα αντιδράσει σε οποιαδήποτε απειλή σε βάρος της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας του, τόνισε ο υπουργός.

"Αν αποτύχουμε να αντιδράσουμε καταλλήλως σ' αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία, ο πειρασμός (για τη Ρωσία) θα είναι μεγάλος να υποκινήσει περαιτέρω καταστάσεις αλλού και μετά θα βρεθούμε αντιμέτωποι με ένα μεγαλύτερο πρόβλημα", δήλωσε ο Λινκεβίσιους.

"Αν δράσουμε πολύ αργά, αν κάνουμε πολύ λίγα ... συμβάλλουμε στην κλιμάκωση της σύγκρουσης", τόνισε.

Ο βρετανός υπουργός Άμυνας Μάικλ Φάλον δήλωσε επίσης σήμερα πως ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν αποτελεί έναν "πραγματικό και παρόντα κίνδυνο" για την Εσθονία, τη Λετονία και τη Λιθουανία και πως το ΝΑΤΟ ετοιμάζεται για να απωθήσει κάθε ενδεχόμενη επίθεση.

Σε σχόλιά του που δημοσιεύονται στις εφημερίδες "Τάιμς" και "Ντέιλι Τέλεγκραφ", ο Φάλον αναφέρει πως ο Πούτιν θα μπορούσε να αρχίσει μια μυστική εκστρατεία με τακτικές για την αποσταθεροποίηση αυτών των τριών πρώην σοβιετικών δημοκρατιών, οι οποίες βρίσκονται τώρα στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ.

"Ο Πούτιν με ανησυχεί", δήλωσε ο Φάλον, προσθέτοντας πως το ενδεχόμενο να επιδιώξει η Ρωσία να αντιγράψει στα κράτη της Βαλτικής τις τακτικές που χρησιμοποίησε για να αναστατώσει την ανατολική Ουκρανία και την Κριμαία, συνιστά "έναν πολύ πραγματικό και παρόντα κίνδυνο" .

"Με ανησυχεί η πίεσή του στις χώρες της Βαλτικής, ο τρόπος που δοκιμάζει το ΝΑΤΟ. Το ΝΑΤΟ πρέπει να είναι έτοιμο για οποιουδήποτε είδους επίθεση από τη Ρωσία, όποια μορφή κι αν πάρει αυτή. Το ΝΑΤΟ ετοιμάζεται", δήλωσε.

Ο Φάλον έκανε τα σχόλια αυτά αφού ο ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο ζήτησε να αναπτυχθούν κυανόκρανοι του ΟΗΕ για να παρακολουθούν την κατάπαυση του πυρός στην ανατολική Ουκρανία, μια πρόταση για την οποία οι φιλορώσοι αντάρτες είπαν πως παραβιάζει την ειρηνευτική συμφωνία.

Νωρίτερα αυτόν το μήνα ο Φάλον ανακοίνωσε πως η Βρετανία θα στείλει και πάλι φέτος τέσσερα μαχητικά Typhoon για να βοηθήσει το ΝΑΤΟ στην αστυνόμευση του εναέριου χώρου των χωρών της Βαλτικής, ενώ υποσχέθηκε πως μέχρι 1.000 βρετανοί στρατιώτες θα ενταχθούν επίσης στη δύναμη ταχείας αντίδρασης του ΝΑΤΟ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα