Η πρώτη επίσκεψη στη Φουκουσίμα

Οκτώ μήνες μετά από το σεισμό, το τσουνάμι και το πυρηνικό ατύχημα της 11ης Μαρτίου, η ιαπωνική κυβέρνηση «υποδέχθηκε» για πρώτη φορά δημοσιογράφους στο «σημείο μηδέν» της καταστροφής: τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα Νταϊτσί. Σύμφωνα με τις πρώτες μαρτυρίες, οι συνθήκες που επικρατούν στο εσωτερικό είναι «ζοφερές και χαώδεις».

Καθώς τα επίπεδα ραδιενέργειας παραμένουν πολύ υψηλά, οι επισκέπτες φόρεσαν υποχρεωτικά ειδικές στολές, ενώ τους μοίρασαν αναπνευστικές μάσκες και ανιχνευτές Γκάιγκερ. Τους δημοσιογράφους ξενάγησε στους χώρους ο Ιάπωνας υπουργός Περιβάλλοντος
Γκόσι Χοσόνο.

«Υπάρχουν συντρίμμια παντού στους αντιδραστήρες - λιωμένο μέταλλο, κατεστραμμένα φορτηγά, μεγάλες δεξαμενές νερού που χτυπήθηκαν και αλλοιώθηκαν- αντικείμενα σκορπισμένα παντού, τα οποία κανείς δεν μάζεψε, αλλά τα άφησαν στο ίδιο σημείο επί οκτώ μήνες», περιέγραφε στο ραδιόφωνο του BBC ο ανταποκριτής των New York Times στο Τόκιο, Μάρτιν Φάκλερ. «Πιστεύω λοιπόν πως όλα αυτά αποτελούν, πέρα από οτιδήποτε άλλο, μια απόδειξη του πόσο δύσκολο τους ήταν να επιχειρήσουν να θέσουν αυτούς τους αντιδραστήρες υπό έλεγχο».

Πρόοδος;

Για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της επίσκεψης ωστόσο, οι αξιωματούχοι έκαναν λόγο για πρόοδο στην επιχείρηση που θα οδηγήσει στο ασφαλές κλείσιμο του σταθμού. «Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι φθάσαμε ως εδώ», είπε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Χοσόνο. «Η κατάσταση ήταν εξαιρετικά σοβαρή στην αρχή. Τουλάχιστον τώρα μπορούμε να πούμε ότι τα χειρότερα πέρασαν».

Περίπου 20.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο σεισμό και στο τσουνάμι. Μόνο εξαιτίας του πυρηνικού ατυχήματος, δεκάδες χιλιάδες οικογένειες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και οι περισσότερες δεν έχουν επιστρέψει. Πολλές έχουν αρχίσει να συμβιβάζονται με το ότι δεν θα γυρίσουν ποτέ. «Κατά την πρώτη εβδομάδα μετά από το ατύχημα, πίστεψα αρκετές φορές ότι θα πεθάνουμε όλοι», παραδέχθηκε ο επικεφαλής του εργοστασίου Μασάο Γιοσίντα.

30 χρόνια

Όταν ξέσπασε η κρίση, όλοι οι εργαζόμενοι εγκατέλειψαν τον πυρηνικό σταθμό, εκτός από μια μικρή ομάδα εθελοντών, στην οποία τα τοπικά μέσα ενημέρωσης αναφέρονταν ως «οι 50 της Φουκουσίμα». Σήμερα, 3.000 άνθρωποι συμμετέχουν στις προσπάθειες καθαρισμού, στην ανοικοδόμηση του εργοστασίου και στην εγκατάσταση συστημάτων ψύξης και αποχέτευσης.

Η διαχειρίστρια εταιρία Tepco έχει προαναγγείλει το κλείσιμο του σταθμού έως τον Ιανουάριο, προκειμένου να αρχίσει με ασφάλεια η επιχείρηση απομάκρυνσης των πυρηνικών καυσίμων από τους αντιδραστήρες. Σύμφωνα με κυβερνητική έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα πριν από λίγες ημέρες, για το οριστικό κλείσιμο του εργοστασίου θα χρειαστούν τουλάχιστον 30 χρόνια.
Keywords
Τυχαία Θέματα