Η πρώτη διερευνητική εντολή στον Σαμαρά

Στα αποτελέσματα των επαφών που θα έχει ο Πρόεδρος της ΝΔ Αντ. Σαμαράς, ως αρχηγός του πρώτου κόμματος, με τους πολιτικούς αρχηγούς, για τον σχηματισμό κυβέρνησης, στρέφεται το ενδιαφέρον, μια ημέρα μετά τις εκλογές, οι οποίες έφεραν τη μεγάλη πολιτική ανατροπή. Ο κ. Σαμαράς, ο οποίος πρσερχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο

επανέλαβε ότι, σέβεται την εντολή του ελληνικού λαού, έλαβε τη διερευνητική εντολή και, θα συναντηθεί στις 4μμ με τον Πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα, στις 5 με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλο, και θα κλείσει τον κύκλο των επαφών του στις 6.30μμ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς, ενώ  δεν θα συναντηθεί με τη γγ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα.

Πάντως, ο Φώτης Κουβέλης, με συνέντευξή του στο Ρόιτερς, απέκλεισε το ενδεχόμενο να συμμετάσχει σε τριμερή κυβέρνηση συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, επαναλαμβάνοντας ότι θα συμμετείχε σε μια προοδευτική, ευρεία κυβέρνηση, εάν υπάρξει απαγκίστρωση από τους όρους του μνημονίου με ταυτόχρονη παραμονή της χώρας στο ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος αρνήθηκε τη συνάντηση, ενώ σε περίπτωση «ναυαγίου» από τις επαφές, η εντολή δίδεται ύστερα από τρεις ημέρες στον αρχηγό του δεύτερου κόμματος.

Την πόρτα του Προεδρικού Μεγάρου, πέρασε λίγο μετά τις 2, ο Λουκάς Παπαδήμος, ο οποίος υπέβαλε την παραίτησή του στον Κάρολο Παπούλια. Ο απερχόμενος Πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη να διασφαλιστεί η σταθερότητα της χώρας προκειμένου να ολοκληρωθεί η προσπάθεια της ανόρθωσης της οικονομίας και να μην πάνε χαμένες οι θυσίες του ελληνικού λαού. Αναφέρθηκε και στη θητεία της κυβέρνησής του, τονίζοντας ότι είχε να επιτελέσει ένα συγκεκρ«Η αποστολή που της είχε ανατεθεί έχει ολοκληρωθεί. Ο ελληνικός λαός έκανε τις επιλογές του», ανέφερε.

Νωρίτερα, ο απερχόμενος Πρόεδρος της Βουλής, Φίλιππος Πετσάλνικος, παράδωσε στον Κάρολο Παπούλια τα τελικά αποτελέσματα των εκλογών, καλώντας παράλληλα τις ηγεσίες των κομμάτων να σταθούν στο ύψος των κρίσιμων περιστάσεων και των ευθυνών τους απέναντι στους πολίτες.
«Εύχομαι να υπάρξουν αποφάσεις που θα είναι χρήσιμες για τη χώρα και την κοινωνία. Η χώρα πρέπει να κυβερνηθεί και να συνεχίσει να είναι όρθια μέσα στην Ευρωζώνη», είπε ο κύριος Πετσάλνικος. Παραλαμβάνοντας τα αποτελέσματα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δήλωσε με νόημα: «Είμαι αισιόδοξος από τη φύση μου».

Το τριήμερο που ακολουθεί θα κρίνει εάν έχουμε Κυβέρνηση, ή θα επανατοποθετηθούν οι κάλπες τον Ιούνιο.  
Στο ΠΑΣΟΚ, όπου η συντριβή ήταν πέραν του αναμενομένου, επικρατεί σκηνικό πυρετωδών συσκέψεων, μάλιστα στις 5μμ ο Ευάγγελος Βενιζέλος έχει προγραμματίσει συνάντηση με κορυφαία στελέχη του κόμματος.

Διεργασίες έχουμε πλέον τόσο στους Ανεξάρτητους Ελληνες, όσο και στη Δημοκρατική Συμμαχία.

Το εκλογικό αποτέλεσμα ήταν τόσο εκκωφαντικό που οδηγεί σε σκέψεις εάν κατέρρευσε όχι μόνο το μεταπολιτευτικό σκηνικό αλλά το μεταπολεμικό μοντέλο που χτίσαμε στην Ελλάδα. Αφήνει πίσω του συντρίμμια από τα δύο μεγά

Keywords
Τυχαία Θέματα