Η παραίτηση Μόντι «έριξε» τα Χρηματιστήρια

Η ισοτιμία του ευρώ κινείται κοντά στα χαμηλά επίπεδα δύο εβδομάδων και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καταγράφουν απώλειες, καθώς η δήλωση του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Μόντι ότι αποφάσισε να παραιτηθεί πρόωρα προκάλεσε ανησυχίες για νέο κύμα αβεβαιότητας στην Ευρωζώνη.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης τιμών μετοχών Eurofirst 300 υποχωρεί 0,33%, με το χρηματιστήριο του Μιλάνο και της Μαδρίτης να σημειώνουν απώλειες 3,34% και 1%, αντίστοιχα, ενώ η ισοτιμία του ευρώ διαμορφώνεται στα 1,29 δολάρια, υποχωρώντας 0,25%.

Η απόφαση του Μάριο Μόντι

προκάλεσε, επίσης, μεγάλη άνοδο της απόδοσης των 10ετών ιταλικών ομολόγων κατά 24 μονάδες βάσης (0,24 της ποσοστιαίας μονάδας) στο 4,78%.

«Ανήσυχος» δηλώνει ο Μάριο Μόντι σε συνέντευξή του στην εφημερίδα La Republica, προκαλώντας «πολιτικές» αναταράξεις αλλά και έντονο κλίμα αβεβαιότητας, που καταγράφεται και στο Χρηματιστήριο του Μιλάνου.

«Γνωρίζω ότι ανησυχείτε, αλλά δεν μπορούσα να μείνω», τονίζει ο Ιταλός πρωθυπουργός, δικαιολογώντας την απόφασή του να παραιτηθεί λέγοντας χαρακτηριστικά, ότι μετά την αποχώρηση της κεντροδεξιάς, δεν ασθανόταν ότι είχε ισχυρή πολιτική υποστήριξη για το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που προωθεί η κυβέρνησή του.

Τόνισε επίσης ότι επέλεξε το Σάββατο για να δημοσιοποιήσει την απόφασή του, προκειμένου να δώσει χρόνο στις αγορές και να αποφευχθούν δυσμενείς αντιδράσεις.

Σημειώνεται, ότι αυτή την ώρα ο γενικός δείκτης τιμών στο Χρηματιστήριο του Μιλάνου καταγράφει πτώση άνω του 3%, ενώ το spread ξεπέρασε τις 350 μονάδες τη στιγμή που την Παρασκευή η διαπραγμάτευση έκλεισε στις 323 μονάδες.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός ανακοίνωσε το Σαββατοκύριακο ότι θα παραιτηθεί μόλις εγκριθεί ο προϋπολογισμός για το 2013, δημιουργώντας ερώτημα για το ποιος θα αναλάβει τα ηνία της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης, η οποία εξακολουθεί να είναι ένα από τα επίκεντρα της κρίσης χρέους της περιοχής.

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ και naftemporiki.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα