Η Μ. Ξαφά στον Α 9.84

Για την πρόταση του ΔΝΤ για δημιουργία Bad Bank και τη διαφωνία που προκύπτει μεταξύ του Ταμείου και της ΕΚΤ αλλά και της Κομισιόν καθώς και για τις ελληνικές διαπραγματεύσεις με την τρόικα μίλησε η Μιράντα Ξαφά, οικονομολόγος και πρώην αναπληρώτρια εκτελεστική διευθύντρια στο ΔΝΤ
στον Αθήνα 984 και την εκπομπή «Αγορά Αξιών» του Νίκου Καρούτζου.

«Οι τραπεζίτες ξέρουν καλύτερα από κάθε άλλον ποιανών επιχειρήσεων τα δάνεια αξίζει τον κόπο να αναδιαρθρώσουν. Μέχρι σήμερα δεν τα αναδιάρθρωσαν γιατί δεν είχαν επάρκεια κεφαλαίων. Τώρα έχουν επάρκεια κεφαλαίων. Τώρα βλέπετε ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει νέο νομοσχέδιο για το πως θα ρυθμίζονται τα χρέη αντί να αφήσει το θέμα αυτό να το χειριστούν οι τραπεζίτες που ξέρουν καλύτερα. Με το άρθρο 99 είδατε τι έγινε. Γιατί είναι πολύ χρονοβόρες οι διαδικασίες και δεν αφήνουν την ευκαμψία στον νέο τραπεζίτη και στην επιχείρηση να αποφασίσουν ποιά είναι η καλύτερη λύση στην κατά περίπτωση, γιατί δεν έιναι όλες οι περιπτώσεις ίδιες. Οι τράπεζες τώρα έχουν επάρκεια κεφαλαίων, δηλαδή από 8% το οποίο είναι η επάρκεια που ρυθμίζεται από τη Βασιλεία ΙΙ και ΙΙΙ, ας πούμε η Εθνική Τράπεζα έχει κεφάλαια 11,5 % του ισολογισμού. Έχουν πολύ υψηλούς δείκτες οπότε έχουν τη δυνατότητα ακόμα και να διαγράψουν ένα τμήμα των χρεών κι αυτό μάλλον το μοντέλο είνια αυτό που προκρίνεται, παρά το να γίνει μία κρατική οντότητα η οποία θα αποφασίζει εκείνη».

Δημοσιογράφος: Εσείς πιστεύετε ότι είναι πιο σωστό το μοντέλο που προτείνει η Ευρώπη από το μοντέλο του ΔΝΤ που προτέινει στην ουσία τη δημιουργία μίας κακής τράπεζας η οποία θα χρηματοδοτηθεί από το ΤΧΣ και θα καθαρίσει τα προβληματικά δάνεια;

Ξαφά: Και τα δύο έχουν προτερήματα αλλά, εάν γίνει ένας κεντρικός φορέας ποιος θα τον ελέγχει αυτόν το φορέα; Μήπως χωθούν μέσα τα κόμματα και λένε ότι στον κύριο τάδε θα του διαγράψουμε τα δάνεια, στον κύριο δείνα όχι; Αυτό εγώ φοβάμαι ότι θα συμβεί στον κεντρικό φορέα. Στην Ελλάδα, με τα δεδομένα που έχουμε, με το κομματικό κράτος που έχουμε.

Για τις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα.

«Εγώ πιστεύω ότι η κυβέρνηση ακολουθεί τον δρόμο της υπερφορολόγησης και των δειλών μεταρυθμίσεων με το σταγονόμετρο κάτω από την πίεση της Τρόικας».

Δημοσιογράφος: Η Τρόικα όμως ζητάει υπερφορολόγηση...

Ξαφά: «Η Τρόικα όμως λέει από την πρώτη μέρα κόψτε τις δαπάνες και μαζέψτε τους φόρους που υπάρχουν. Εμείς δεν κάνουμε ούτε το ένα ούτε το άλλο. Απλώς βάζουμε συνέχεια νέες φορολογίες και δεν εφαρμόζουμε τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Γι αυτό οι εξαγωγές είναι στο σημείο που είναι. Πιστεύω ότι η κυβέρνηση θέλει να δείξει ότι βγαίνουμε από το μνημόνιο πια. Έχουμε επανέλθει στις αγορές. Δεν χρειαζόμαστε νέα δανεικά. Θα τα βγάλουμε πέρα με αυτά που έχουμε κλπ. Το θέμα είναι ότι ποιος εμπιστεύεται την κυβέρνηση τη σημερινή, με τον κύριο Βενιζέλο να βάζει παντού κόκκινες γραμμές. Αυτοί χωρίς την Τρόικα θα είναι χαμένοι, δεν έχουν κανένα μπούσουλα. Απλώς θα κοιτάνε το κομματικό τους συμφέρον. Εγώ φοβάμαι την ημέρα που η Τρόικα θα φύγει από την Ελλάδα. Πιστεύω ότι δεν είναι κοντά. Έχουμε το χρέος και έχουμε και το πρόγραμμα του Ταμείου το οποίο λήγει την άνοιξη του 2016. Άρα γιατί συζητάμε για το τέλος της φετινής χρονιάς; (...) Η Τρόικα ξεκινά με την προϋπόθεση ότι το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί πλήρως και βάση αυτού κάνουν τις προβλέψεις τους. Το 2010 δεν είχαν προβλέψει ότι μέχρι το 2012 δεν θα είχε γίνει καμία διαρθρωτική αλλαγή και ότι η ύφεση θα βάθαινε όλο και περισσότερο και η ανεργία θα ανέβαινε. Και θέλω να σας τονίσω κάτι που έχει σημασία, τείνουμε στην Ελλάδα να περιχαρακώνουμε τις αγκυλώσεις, δηλαδή να προστατεύουμε τις θέσεις εργασίας που υπάρχουν σήμερα, να μην αφήνουμε επιχειρήσεις οι οποίες δεν μπορούν να ζήσουν. Να τις αφήσουμε να πεθάνουν επιτέλους και να μετακινηθούν οι πόροι προς άλλες πιο παραγωγικές δραστηριότητες. Αυτό έχει να κάνει και με το θέμα των δανείων προς τις επιχειρήσεις».
Keywords
Τυχαία Θέματα