Διαβάστε στον Ελεύθερο Τύπο - Πανελλαδικές: Εκτοξεύουν τις βάσεις οι μετεγγραφές

16:41 25/7/2014 - Πηγή: E-Typos
Ο πιο αστάθμητος παράγοντας για φέτος θα είναι και ο μεγάλος πρωταγωνιστής στη διαδρομή που θα ακολουθήσουν οι βάσεις. Οι μετεγγραφές αναμένεται να τρελάνουν τους υπολογισμούς και ίσως να διαψεύσουν οποιαδήποτε εκτίμηση για τα αναμενόμενα μόρια σχολών και τμημάτων που θα ανακοινωθούν τέλη Αυγούστου. Η ανοδική πορεία των βάσεων, με τις υψηλόβαθμες και δημοφιλείς σχολές και των πέντε επιστημονικών πεδίων να μην ξεφεύγουν από τον κανόνα, είχε εκτιμηθεί από την πρώτη στιγμή που δόθηκαν στη δημοσιότητα τα στατιστικά στοιχεία των επιδόσεων
των μαθητών, τα οποία έδειχναν «έκρηξη» του αριθμού αριστούχων στη Θετική και Τεχνολογική Κατεύθυνση.

Η «απελευθέρωση» των μετεγγραφών, όπως ψηφίστηκε με τροπολογία τον Μάιο (δίνεται δικαίωμα μεταφοράς θέσης σε τρίτεκνους, πολύτεκνους και ειδικές κατηγορίες χωρίς αριθμητικό περιορισμό), σε συνδυασμό με τις ευεργετικές διατάξεις του νέου υπουργού Παιδείας, Ανδρέα Λοβέρδου, ο οποίος ανοίγει την πόρτα στο «όνειρο» της μετεγγραφής για όλες τις οικονομικά αδύναμες οικογένειες, έχει αλλάξει τα δεδομένα στη φετινή συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου. Οι επιλογές των υποψηφίων παρουσιάζουν αποκλίσεις κάθε χρόνο, ανάλογα και με τις απαιτήσεις της αγοράς εργασίας, φέτος όμως πολλά τμήματα περιφερειακών Ιδρυμάτων θα δουν τη ζήτησή τους να χτυπάει «κόκκινο». Αυτό συνεπάγεται άνοδο των βάσεων, όχι όμως και κάλυψη του αριθμού εισακτέων. Μέχρι πέρσι, αν δεν υπάρξει κάποια αλλαγή φέτος, ίσχυαν παραπάνω από 50 περιπτώσεις αντιστοίχισης τμημάτων στα ελληνικά Πανεπιστήμια.

Περιζήτητες και δημοφιλείς σχολές όπως η Νομική Κομοτηνής και η Ιατρική Αλεξανδρούπολης δεν θα πληγούν από τα νέα δεδομένα. Ομως, δεν μπορεί να ισχυριστεί κάποιος το ίδιο και για το τμήμα του Μαθηματικού στα Ιωάννινα ή στη Σάμο. Αντίστοιχα, αδικημένα θα είναι τα τμήματα της Κοινωνιολογίας και Γεωγραφίας στη Μυτιλήνη, εφόσον υπάρχουν τα αντίστοιχα στην Αθήνα ή τα τμήματα Νοσηλευτικής στη Σπάρτη και Κτηνιατρικής στην Καρδίτσα. Η ζήτηση αναμένεται να αυξηθεί, ωστόσο το δικαίωμα της μετεγγραφής σε συνδυασμό με την οικονομική αδυναμία των οικογενειών να συντηρήσουν ένα φοιτητικό σπίτι σε άλλη πόλη θα λειτουργήσει κατά των περιφερειακών τμημάτων.

Ηδη το Πανεπιστήμιο Αιγαίου έχει εκφράσει τις αντιρρήσεις του και μάλιστα με μια ματιά στις αντιστοιχίσεις τμημάτων πρόκειται από το πιο αδικημένο, καθώς τα περισσότερα τμήματά του έχουν αντιστοιχία με άλλα σε πολύ πιο κεντρικά Ιδρύματα. Η πρυτανική αρχή έκανε λόγο και για προσφυγή στη δικαιοσύνη, με τον πρύτανη Αιγαίου, Πάρι Τσιάρτα, να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για απώλεια του φοιτητικού πληθυσμού του Ιδρύματος, της τάξης ακόμα και του 50%.

Βέβαια, λάδι στη φωτιά έριξαν οι δηλώσεις του κ. Λοβέρδου για μεταφορά κονδυλίων, των χρημάτων που αντιστοιχούν δηλαδή σε κάθε φοιτητή για την εκπαίδευσή του, ανάλογα με τη μεταφορά θέσης. Μπορεί η συγκεκριμένη κίνηση να δίνει οικονομική ανάσα στα κεντρικά Ιδρύματα, την κόβει όμως από τα περιφερειακά Πανεπιστήμια.

Στη Βουλή

Σύμφωνα με αναφορές βουλευτών που συμμετείχαν την Πέμπτη στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων για τη συζήτηση των μετεγγραφών, τα κεντρικά Ιδρύματα πολύ πιθανόν να επωμιστούν το βάρος ακόμα και 20.000 επιπλέον φοιτητών. Στο τραπέζι τέθηκε και το ζήτημα των εισακτέων προηγούμενων ετών, για τους οποίους έχει ζητηθεί να συμπεριληφθούν στην ευεργετική διάταξη. Ο κ. Λοβέρδος επεσήμανε ότι δεν γνωρίζει τον ακριβή αριθμό των αιτήσεων που θα γίνουν από τους φετινούς υποψηφίους, ξεκαθάρισε όμως ότι αν το κύμα μετεγγραφών κυμαίνεται από 15.000 έως 25.000 είναι απαγορευτική μια ενέργεια όπως αυτή.
Σχετικά με την υπουργική απόφαση, (σ.σ. υπενθυμίζεται ότι οι πολύτεκνοι ζητούσαν την έκδοσή της για να γνωρίζουν τι δικαιώματα έχουν στις μετεγγραφές), ο υπουργός Παιδείας τόνισε ότι θα εκδοθεί τέλη Σεπτέμβρη, όταν θα ξεκινάει η διαδικασία των μετεγγραφών και πως θα αφορά ζητήματα χρονικών ορίων κατάθεσης και ικανοποίησης της αίτησης. Ανάμεσα στις ιδέες για πιθανές λύσεις εξυγίανσης του υπερκορεσμού των κεντρικών Ιδρυμάτων προτάθηκε και η διδασκαλία εξ αποστάσεως.

600-700 μόρια πάνω οι μεσαίες σχολές

Την ώρα που στο υπουργείο επεξεργάζονται τα στοιχεία από τα μηχανογραφικά δελτία, με τις επιλογές των υποψηφίων, οι περισσότεροι παράγοντες δείχνουν άνοδο στις βάσεις, με μεγάλη απόκλιση προς τα πάνω, ιδιαίτερα στις μεσαίες σχολές. Σε αυτό συνετέλεσε σε μεγάλο βαθμό η καλή επίδοση των υποψηφίων στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις, με τρομακτική εκτόξευση στη Θετική Κατεύθυνση των αριστούχων από το 1,67% πέρσι στο 5,17% για φέτος. Η Ιατρική και η Νομική επιστρέφουν στις παλιές τους «δόξες» με 19.000 και 18.700 μόρια αντίστοιχα, ενώ οι Πολυτεχνικές εκτοξεύονται με το τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών να εκτιμάται ότι θα αγγίξει τα επίπεδα της Ιατρικής.

Οι επιδόσεις των μαθητών θεωρούνται ίσως ο σημαντικότερος παράγοντας στη διαμόρφωση των βάσεων, καθώς η αποτύπωσή του είναι πολλαπλάσια σε σχέση με άλλους παράγοντες. Μια αύξηση των επιδόσεων κατά 5% ισούται με αύξηση των θέσεων εισακτέων κατά 20-30%. Είναι γεγονός ότι οι μεσαίες σχολές θα δουν τις βάσεις τους να ανεβαίνουν με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο ακόμα και για 600-700 μόρια πάνω. Ειδικότερα στο 2ο και το 4ο επιστημονικό πεδίο, η αύξηση της μεταβολής στο μέσο όρο των μαθημάτων βαρύτητας αγγίζει ακόμα και το 20%.

Παρά την αναμενόμενη άνοδο, υπάρχουν και μερικές εξαιρέσεις. Στην ανακοίνωση των στατιστικών στοιχείων των υποψηφίων στα ειδικά μαθήματα καταγράφονται χαμηλές πτήσεις στις επιδόσεις των υποψηφίων. Οι βάσεις λοιπόν για Αρχιτεκτονική αλλά και Αγγλική Φιλολογία, υψηλόβαθμες σχολές και οι δύο, φρενάρουν την εκτόξευση των μορίων, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει άνοδος. Το γραμμικό σχέδιο ήταν αυτό που τσάκισε τους φετινούς υποψηφίους, με το ποσοστό των αριστούχων να πέφτει κατά πέντε μονάδες ( 3,75% φέτος έναντι του 8,75% πέρσι). Αντίστοιχα, στα Αγγλικά οι αριστούχοι δεν ξεπέρασαν το 1,66%. Για τη σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών η βάση υπολογίζεται να ανέβει κατά 300-400 μόρια, αγγίζοντας τα 20.500 μόρια, ενώ για την Αγγλική Γλώσσα και Φιλολογία η άνοδος είναι πολύ πιο συγκρατημένη και δεν ξεπερνάει τα 80 μόρια.

Σε ειδική κατηγορία ανήκουν και οι στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές. Στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων η αύξηση των εισακτέων είναι πολύ μικρή, όμως οι εκτιμήσεις για άνοδο κάνουν λόγο ακόμα και για 800 μόρια πάνω. Εκεί όμως που και οι πιο τολμηρές εκτιμήσεις πολύ πιθανόν να επιβεβαιωθούν, είναι οι αστυνομικές σχολές. Ο αριθμός εισακτέων έπεσε στο 50% σε σχέση με πέρσι, ενώ πρόκειται για σχολές με μεγάλη ζήτηση λόγω της άμεσης επαγγελματικής αποκατάστασης που προσφέρουν στους αποφοίτους τους. Υπενθυμίζεται ότι παρά το γεγονός ότι οι αστυνομικές σχολές βρίσκονται ως επιλογή στο μηχανογραφικό, οι σχολές θα δεχτούν εισακτέους από τον Σεπτέμβρη του 2015.
Επιστημονικό πεδίοΜεταβολή του μ.ό. των μαθημάτων βαρύτητας1ο4-6% αύξηση2ο10-20% αύξηση3ο5-8% αύξηση4ο10-20% αύξηση5ο6-10% αύξηση(από τον εκπαιδευτικό αναλυτή Χρήστο Ατλάση)

1ο επιστημονικό πεδίο: Συγκρατημένα

Για τους «θεωρητικούς», η άνοδος στα μόρια υπολογίζεται συγκρατημένη, κυρίως λόγω της φύσης των μαθημάτων στα οποία εξετάζονται. Οι Νομικές επιστρέφουν στις βάσεις του 2012, με άνοδο στα μόρια και στις τρεις περιζήτητες σχολές. Η Νομική Αθήνας λογικά δεν θα ξεπεράσει τα 200 μόρια άνοδο, ενώ στα ίδια επίπεδα υπολογίζεται και η Νομική Θεσσαλονίκης. Γύρω στα 300 μόρια πάνω θα κινηθεί η Ψυχολογία Αθήνας, ενώ πτώση εκτιμάται για τα τμήματα Παιδαγωγικής Δημοτικής Εκπαίδευσης από 100-300 μόρια. Μικρή άνοδος στις Φιλολογίες, ενώ για τα Παιδαγωγικά μάλλον τα μόρια θα πέσουν, με τις εκτιμήσεις να ποντάρουν σε χαμηλή ζήτηση.

2ο επιστημονικό πεδίο: Απογείωση

Απογείωση για το Μαθηματικό και Φυσικό αναφέρουν οι εκτιμήσεις με το πρώτο να φτάνει τα 16.100 μόρια και το δεύτερο τα 17.000 μόρια (αύξηση 600-800 μόρια). Σχεδόν στα 900 μόρια υπολογίζεται να ανέβει η Χημεία Αθήνας, αγγίζοντας τα 17.000 μόρια, ενώ και για τις μεσαίες σχολές όπως η Γεωπονία και η Επιστήμη Φυσικής Αγωγής η άνοδος θα ξεπεράσει τα 700 μόρια. Για την Πληροφορική σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 15.800 μόρια και 16.350 μόρια, αντίστοιχα, ενώ αντίστοιχη αύξηση άνω των 700 μορίων υπολογίζεται και για το τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Αθήνας.

3ο επιστημονικό πεδίο: Επιστροφή

Η «βασίλισσα» στις επιλογές των υποψηφίων, Ιατρική, επανέρχεται στα επίπεδα του 2012. Μετά το περσινό βατερλώ σε Μαθηματικά και Φυσική, οι φετινοί υποψήφιοι ανέκαμψαν, με αποτέλεσμα οι βάσεις για τις σχολές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη να εκτιμώνται στα 19.200 και 19.100 μόρια, αντίστοιχα. Από 500 μόρια και πάνω υπολογίζεται η άνοδος και σε σχολές όπως η Οδοντιατρική, η Φαρμακευτική και η Κτηνιατρική για το ίδιο επιστημονικό πεδίο. Το τμήμα Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής στην Αλεξανδρούπολη αναμένεται να φτάσει τα 17.400 μόρια, ενώ 900 μόρια υπολογίζονται για τη Νοσηλευτική Αθήνας.

4ο επιστημονικό πεδίο: Στα ύψη

Στα ύψη υπολογίζονται οι μεσαίες αλλά και οι υψηλόβαθμες Πολυτεχνικές Σχολές, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για αύξηση ακόμα και για 700 μόρια. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών στο Πολυτεχνείο. Μερικοί εκτιμητές αναφέρουν ότι τα μόρια θα ανέβουν ακόμα και στα 19.000, αγγίζοντας επίπεδα που μόνο η Ιατρική φτάνει. Στους Πολιτικούς Μηχανικούς, στο ΕΜΠ, η άνοδος είναι μικρότερη με 200 περίπου μόρια πάνω, ενώ αντίθετα στους Χημικούς Μηχανικούς οι εκτιμητές πιθανολογούν ακόμα και 800 μόρια πάνω. Ανοδος και στις Αρχιτεκτονικές, η οποία θα μπορούσε να είναι ακόμα μεγαλύτερη, αν δεν φρέναραν τη βάση οι κακές επιδόσεις των υποψηφίων στα ειδικά μαθήματα.

5ο επιστημονικό πεδίο: Περισσότεροι

Στα Οικονομικά, η κατάσταση διαφοροποιείται. Αν και οι εκτιμήσεις μιλάνε για άνοδο των βάσεων, αντίστοιχη με τα υπόλοιπα πεδία, φέτος διαγωνίσθηκαν 16.108 υποψήφιοι για 13.140 θέσεις. Πολύ πιθανόν αυτό να συγκρατήσει την αύξηση των μορίων, δεδομένου ότι τα προηγούμενα χρόνια η ζήτηση στις οικονομικές σχολές ήταν πολύ μεγαλύτερη. Η σχολή Οικονομικών Επιστημών στο ΟΠΑ μπορεί να ανέβει ακόμα και 600 μόρια, φτάνοντας τα 17.500 μόρια, ενώ άνω των 17.000 μορίων θα κινηθούν τα τμήματα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Στα ίδια επίπεδα υπολογίζεται το Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας στην Αθήνα στα 14.600 μόρια.

ΕΛΠΙΔΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ
[email protected]

Δημοσιεύεται στον Ελεύθερο Τύπο της 25/7/2014
Keywords
πανελλαδικες 2012, βασεις, βασεις πανελληνιων, βασεις 2012, βομβα mall, λοβερδος, νέα, ιωαννινα, μυτιληνη, αθηνα, σημαίνει, θεσσαλονικη, αλεξανδρουπολη, εμπ, ανοδος, ελπιδα, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα περιφερειακων εκλογων, σταση εργασιας, βουλη, Καλή Χρονιά, πανελληνιες 2012, υπουργειο δικαιοσυνης, αποτελεσματα πανελληνιων 2012, φωτια, 600 δις, αλλαγη ωρας 2012, σχεδιο αθηνα, μετεγγραφές φοιτητών, πολυτεχνειο, εμπ, ιατρικη, μηχανογραφικο, πτησεις, σχολες, σχολη ευελπιδων, τα νεα, φυσικη, χημεια, ψυχολογια, ωρα, αδυναμια, αυξηση, εξαιρεσεις, ανοδος, απωλεια, αρχιτεκτονικη, γεγονος, γλωσσα, δευτερο, δηλωσεις, υπαρχει, εκπαιδευση, εκτιμηση, ενεργεια, εξετασεις, ετων, ευελπιδων, ιδεες, ιδια, ιδιο, θετικη κατευθυνση, καρδιτσα, κυμα, κινηση, κτηνιατρικη, λαδι, λογο, μαθηματικα, ματια, μορια, νομικη, οδοντιατρικη, πανεπιστημιο αιγαιου, πεδια, πεδιο, πεμπτη, πληροφορικη, πορτα, συζητηση, σπαρτη, σπιτι, σχεδιο, τμημα, υπουργος παιδειας, φτανει, φυσικο, δικαιωμα, δικαιωματα, ελληνικα, ιδιαιτερα, υπουργειο, μια ματια, σημαίνει, θεσεις
Αναζητήσεις
16.100 μορια σχολες 2015, πόσο θα πέσουν οι βάσεις στο πανεπιστήμιο της σπάρτη
Τυχαία Θέματα