Η Μ. Κοππά στον ΑΘΗΝΑ984

H ανεξάρτητη ευρωβουλευτής, Μαριλένα Κοππά, μίλησε στις 18/2 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για την παραίτησή της από το ΠαΣοΚ:

«Εδώ και καιρό, έχω θέσει δημόσια την άποψή μου για το πού πηγαίνει το ΠαΣοΚ. Τα τελευταία χρόνια, έχει εναγκαλιστεί με την κυβέρνηση, με τη Νέα Δημοκρατία,
σε απόλυτο βαθμό ταύτισης. Όλα τα μεταρρυθμιστικά έργα, τα οποία είχαν γίνει επί κυβέρνησής του, το 2009 -επί κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου-, μέρα με την μέρα διαλύονται, χωρίς καμία αντίδραση από την ηγεσία του ΠαΣοΚ. Ο νόμος Διαμαντοπούλου, ο νόμος Ραγκούση για την ιθαγένεια παιδιών μεταναστών ή την ψήφο στις τοπικές εκλογές, η όλη στάση του κόμματος απέναντι στο νόμο Κατσέλη, όλα αυτά δείχνουν ότι σε μέτρα που δεν αφορούν μνημονιακές υποχρεώσεις -αλλά ανήκουν καθαρά στην απόλυτη αρμοδιότητα της κυβέρνησης-, το ΠαΣοΚ ακολουθεί τυφλά την πολιτική και ιδεολογική θέση της Νέας Δημοκρατίας. Έχω διατυπώσει έγκαιρα τις απόψεις μου. Ποτέ δεν κλήθηκα από το κόμμα μου, για να τις εξηγήσω. Σε ένα οργανωμένο κόμμα, αν ένα στέλεχος λέει πράγματα -κατά την ηγεσία, απαράδεκτα- καλείται ενώπιον του πειθαρχικού, τοποθετείται, ακόμα και διαγράφεται. Τόσο καιρό, ήμουν μια φωνή βοώντος εν τη ερήμω. Σαν να μην υπήρχα και να μην είχα φωνή. Η ανοχή και η αντοχή έχουν όρια. Νομίζω ότι πλέον εξάντλησα όλα τα όρια και ίσως παραπάνω από όσο χρειαζόταν, από σεβασμό στους ψηφοφόρους που με έστειλαν στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Από σεβασμό σε αυτόν τον κόσμο του ΠαΣοΚ, ο οποίος υποφέρει, ταλαιπωρείται, ορισμένοι έφυγαν, απογοητεύτηκαν και ορισμένοι -λίγοι-, ακόμα ελπίζουν. Από σεβασμό σε αυτούς τους ανθρώπους, παρέμεινα στις τάξεις του ΠαΣοΚ. Νομίζω ότι για όλους υπάρχει ένα όριο, το οποίο δεν μπορούν να υπερβούν».

* Για το αν θα παραδώσει την έδρα της:

«Όλο το διάστημα που δούλεψα στο κοινοβούλιο, συνέχισα να δουλεύω για τις αρχές βάσει των οποίων εκλέχθηκα. Αυτό θα κάνω για τους υπόλοιπους δύο μήνες της θητείας μου. Δεν άλλαξα εγώ. Δεν άλλαξε η σοσιαλιστική ομάδα, το ΠαΣοΚ άλλαξε».

* Για την κίνηση των 58:

«Σε σχέση με τους 58 και την σύμπραξή τους με το ΠαΣοΚ, έχω τοποθετηθεί δημόσια και είπα ότι είναι μια αδιέξοδη κίνηση. Δεν είναι ένα σχήμα στο οποίο προσπάθησα -και παρακαλώ εάν υπάρχει ένας άνθρωπος να πει το αντίθετο-, να ενταχθώ. Εξαρχής, από την στιγμή που ξεκίνησε αυτό το εγχείρημα, ήμουν επί της αρχής απέναντι. Δεν είναι ότι προσπάθησα να μπω σε μια λίστα και δεν ήμουν. Έτσι κι αλλιώς, τώρα με την σταυροδοσία, δεν τίθεται θέμα λίστας. Καθένας θα κριθεί. Κύρια αγωνία μου είναι ότι, όσο περνάει ο καιρός, βλέπω ότι πάμε σε μια μετωπική σύγκρουση Νέας Δημοκρατίας - ΣΥ.ΡΙΖ.Α., που θα είναι κακή για τον τόπο και για την πολιτική σταθερότητα. Χρειάζεται απαραίτητα ένας αυτόνομος σοσιαλδημοκρατικός χώρος ανάμεσα σε αυτά τα δύο κόμματα».

* Για αυτοδιάλυση του ΠαΣοΚ και ενδεχόμενη συνεργασία με τους 58:

«Ας το αποφασίσει η ηγεσία του ΠαΣοΚ (σ.σ. για αυτοδιάλυση). Δεν με αφορά. Οι 58 μιλούν για έναν τρίτο πόλο, όμως σε όποιο κείμενο έχει κυκλοφορήσει, κάνουν μονομέτωπο αγώνα κατά του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Ούτε μια λέξη για την κυβερνητική πολιτική. Αυτό που λένε είναι να οργανωθούμε, να υπάρξει ο χώρος και μετά θα οργανωθεί η προοδευτική πρόταση. Είναι άνθρωποι με τους οποίους -με τους περισσότερους-, έχουμε κοινή πορεία, είναι φίλοι, απολύτως σεβαστοί. Δεν κατηγορώ ούτε την αγωνία τους για τον τόπο, ούτε το εγχείρημά τους. Θεωρώ -και το έχω πει εδώ και πολλούς μήνες-, ότι δυστυχώς, το μόνο που κάνουν είναι να λειτουργούν ως σωσίβιο στο ΠαΣοΚ του κ. Βενιζέλου».

Και πρόσθεσε: «Μόλις έφυγα από το ΠαΣοΚ και δεν έχω σκοπό να ενταχθώ σε κανένα άλλο κόμμα. Επειδή όμως θεωρώ ότι είναι αναγκαίος ένας αυτόνομος σοσιαλδημοκρατικός χώρος ανάμεσα στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και τη Νέα Δημοκρατία, θα βοηθήσω -όσο μπορώ-, στην δημιουργία τρίτου πόλου περί την Δημοκρατική Αριστερά. Αυτό δεν είναι ένταξη στην Δημοκρατική Αριστερά, είναι συμπαράταξη ενόψει ευρωεκλογών. Από εκεί και πέρα, καθένας θα δει τι πρόκειται να κάνει. Αλλά, αυτή την στιγμή, το μείζον είναι να μπορέσει να διατηρηθεί αυτός ο χώρος. Να συνεχίσει να υπάρχει, διότι διαφορετικά -αν συνθλιβεί-, θα έχουμε πολύ κακές πολιτικές εξελίξεις συνολικά στην Ελλάδα».

* Για το σχόλιο του Χρ. Πρωτόπαπα στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» περί ευρωβουλευτών που τοποθετήθηκαν στο ευρωκοινοβούλιο επειδή ήταν... κολλητοί των προέδρων:

«Δεν σχολιάζω δηλώσεις πρώην συντρόφων. Καθένας κρίνεται για το ήθος του, την δημόσια παρουσία του και το έργο του. Όλοι οι πολίτες μπορούν να καταλάβουν. Όσον αφορά τη σταυροδοσία, γιατί τις τελευταίες μέρες είδα να διακινείται ότι είμαι και εγώ κατά του σταυρού. Κάθε άλλο. Η σταυροδοσία -όπως κάθε μέτρο που προάγει την δημοκρατία-, είναι απολύτως θετική. Ένα μέτρο όμως που αφορά αλλαγή εκλογικού νόμου 3 μήνες πριν από τις εκλογές, ένας αιφνιδιασμός, δεν εξυπηρετεί την δημοκρατία. Εξυπηρετεί τους εκλεκτούς των μίντια, τις πολύ διάσημες προσωπικότητες και δεν επιτρέπει στον πολίτη να γνωρίσει νέα άτομα που θέλουν να κατέλθουν. Άρα, αρχικά, είναι απολύτως θετικό. Από εκεί και πέρα, όμως, αλλαγή εκλογικού νόμου, 3 μήνες πριν τις εκλογές, δεν συνάδει με μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα, όπως επανειλημμένως λέει ο κ. Βενιζέλος ότι επιθυμεί να δει την Ελλάδα».

* Για το σκάνδαλο με την ΜΚΟ:

«Ο Γιώργος Παπανδρέου ήταν ο πρώτος που προσπάθησε να βάλει τάξη στις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Να προσπαθήσει να συγκροτήσει ένα αρχείο και να υπάρξει αξιολόγηση. Με τον αείμνηστο Νίκο Λιοναράκη, τότε, είχε κάνει μια τεράστια δουλειά βάσης, στην προσπάθεια να ενταχθούν οι ΜΚΟ στην συλλογική προσπάθεια της εξωτερικής πολιτικής...
Να περιμένουμε το πόρισμα της δικαιοσύνης για αυτό το σκάνδαλο. Από την άλλη, δεν μπορώ να μην εξάρω τον ρόλο του Γιώργου Παπανδρέου στην προσπάθεια ρύθμισης για το ζήτημα των ΜΚΟ τότε, διότι αυτό το γνωρίζω, το είδα και το έζησα. Από εκεί και πέρα, δεν θα υποκαταστήσω την δικαιοσύνη. Καλό είναι όλοι να κάνουμε υπομονή. Έχει μπει το νερό στο αυλάκι, οι ευθύνες θα αποδοθούν, αλλά το να επιτιθέμεθα στον Γιώργο Παπανδρέου, στον πρώτο άνθρωπο που προσπάθησε πραγματικά να βάλει μια τάξη σε όλη αυτήν την ιστορία με τις ΜΚΟ, προσωπικά νομίζω ότι είναι άδικο».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα