Η Μ. Γιαννάκου στον ΑΘΗΝΑ984

Η επικεφαλής των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, Μαριέττα Γιαννάκου, μίλησε στις 22/11 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και την Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για τα κλειστά πανεπιστήμια:

«Τα εκπαιδευτικά ιδρύματα είχαν μάθει να έχουν δική τους πολιτική. Αυτό γινόταν ανεκτό κατά καιρούς, από διαφόρους υπουργούς και κυβερνήσεις. Θυμάμαι, όταν ανέλαβα το υπουργείο Παιδείας, μου είπε ο προκάτοχός μου ότι δύο χρόνια σχεδόν η Ιατρική
ήταν πρακτικώς κλειστή. Γίνονταν ατέλειωτες καταλήψεις και όχι μαθήματα και στο τέλος μπάλωναν την κατάσταση. Αντί να κάνουν τις 14 εβδομάδες -που επιβάλλει πλέον ο νόμος, που έκανα εγώ, το 2007-, προσπαθούσαν να "μαγειρέψουν" την κατάσταση και να πουν ότι δεν χάθηκε το εξάμηνο, με 5 βδομάδες λύνεται το θέμα. Στην πραγματικότητα έχει χαθεί το εξάμηνο τώρα. Αν θέλουμε να είμαστε σοβαροί. Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση έχει αναλάβει κάποιες υποχρεώσεις. Οι υποχρεώσεις αυτές είναι να ξεκαθαρίσουμε πώς έχει ο δημόσιος τομέας, τι προσωπικό έχει, πόσο είναι αναγκαίο και πόσο δεν είναι. Η πλειοψηφία αυτών των διοικητικών υπαλλήλων προσελήφθησαν με αυθαίρετα κριτήρια».

Δημοσιογράφος: Εκτός ΑΣΕΠ...

Μ. Γιαννάκου: «Αυθαίρετα τελείως. Και όντως μέσα είναι και συγγενείς και γνωστοί. Από εκεί και πέρα, υποχρεώθηκε η ελληνική κυβέρνηση το 2004 -με το διάταγμα 164, του Π. Παυλόπουλου-, να τους κάνει αορίστου χρόνου, διότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είπε ότι δεν μπορεί κάποιος να εργάζεται για 4-5 χρόνια και να λέμε ότι καλύπτει περιστασιακές ανάγκες. Είναι πάγιες οι ανάγκες».

Δημοσιογράφος: Κάποιοι υποστηρίζουν ότι η ρίζα του προβλήματος ήταν αυτή η νομοθετική παρέμβαση του 2004...

Μ. Γιαννάκου: «Ναι, αλλά ήταν υποχρεωτική. Διότι προηγουμένως, επί ΠαΣοΚ, είχαν γίνει όλα αυτά που σας λέω. Παρά το γεγονός ότι έπρεπε να αποδεικνύεται ότι ήταν ασφαλισμένοι από πριν, επιχειρήθηκε σε διάφορα πανεπιστήμια -σας το λέω, γιατί διερεύνησα το θέμα και άφησα απ' έξω αυτούς που ήταν χωρίς στοιχεία στην πραγματικότητα-, να μπουν κάποιοι άνθρωποι μέσα, που δεν είχαν πατήσει ποτέ το πόδι τους στα πανεπιστήμια».

Και πρόσθεσε: «Μην νομίζετε ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας είχε τα περιθώρια να πει "δεν κάνω διαθεσιμότητα". Δεν τα είχε. Πρέπει να δούμε, δηλαδή, σε ποια πραγματικότητα βρισκόμαστε. Τώρα, από εκεί και πέρα, οι χειρισμοί μέσα σε μια εποχή κρίσης, παίρνουν άλλη διάσταση. Εν πάση περιπτώσει, έστω και αργά, πρέπει να γίνει μια συνεννόηση. Αλλά πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι το οικονομικό πρόβλημα δεν λύνεται με τους τρόπους που λυνόταν παλιά. Είναι σκληρές οι επιλογές».

* Για τις διαπραγματεύσεις και το χρέος της Ελλάδας:

«Το πρώτο που πρέπει να δει η ίδια η Ελλάδα είναι ποιο είναι το σωστό. Ακούω μερικούς να μιλούν για κούρεμα του χρέους κ.λπ. Έχουν αντιληφθεί τι σημαίνει κούρεμα; Δεν ξέρω. Πρέπει να καθίσουμε να τα δούμε αυτά. Δηλαδή, μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα με κάποιες διορθώσεις, με μικρότερα επιτόκια, με επιμήκυνση του χρόνου κ.λπ., δουλεύοντας περιοριζόμενοι; Ή θεωρούμε ότι με τίποτα δεν τα βγάζουμε πέρα και πρέπει να ζητήσουμε το κούρεμα; Πράγμα που δεν βλέπω να μας το δίνουν».

Δημοσιογράφος: Αντίθετα, βλέπετε βήματα για την ελάφρυνση, με επιμήκυνση επιτοκίων...

Μ. Γιαννάκου: «Βεβαίως, αλλά πρέπει να ξέρετε ότι η Ελλάδα θα είναι σε δημοσιονομική πειθαρχία για πάντα. Όταν λέω για πάντα, εννοώ σε χρόνο που δεν μπορούμε να τον προβλέψουμε, αλλά θα είναι μεγάλος».

Δημοσιογράφος: Πιστεύετε ότι ενδεχομένως θα χρειαστούμε και τρίτο πακέτο, που πιθανόν να συνοδεύεται και από μνημόνιο;

Μ. Γιαννάκου: «Εάν χρειαστούμε οτιδήποτε, φυσικά θα συνοδεύεται από μνημόνιο. Θα συνοδεύεται από μια συμφωνία. Αυτές είναι διακρατικές συμφωνίες και διέπονται από τους κανόνες των συνθηκών, της Συνθήκης της Βιέννης, που τα προβλέπει».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα