Η κυβέρνηση ξορκίζει εκλογικό "ατύχημα"

Της Μαρίνας Μάνη

"Δώστε μου χρόνο" ήταν, ουσιαστικά, το μήνυμα που έστειλε ο Αντώνης Σαμαράς από τη ΔΕΘ με παραλήπτες την κοινωνία και τους κυβερνητικούς βουλευτές.

Κι αυτό διότι, αν και σε Μαξίμου - Χ. Τρικούπη δεν υπάρχει εκλογικός σχεδιασμός για το αμέσως επόμενο διάστημα, το ενδεχόμενο "ατυχήματος" δεν έχει αποκλεισθεί.

"Ο εμπροσθοβαρής χαρακτήρας του προγράμματος ήταν γνωστός από το περσινό φθινόπωρο. Αυτή τη στιγμή, με τους πολλαπλούς

φόρους, βρίσκεται στο αποκορύφωμά του. Επομένως, οι κάλπες ως επιλογή είναι αυτοκτονία", λένε συνεργάτες του πρωθυπουργού, σε μία επιπλέον προσπάθεια να μπει φρένο σε σενάρια που "θέλουν" κάλπες το φθινόπωρο "ως επιλογή".

Πιο κατηγορηματικός εμφανίσθηκε ο Ευ. Βενιζέλος χθες –επίσης από τη ΔΕΘ: "Βρισκόμαστε στην ανηφόρα αλλά και στην τελική στροφή, η χώρα χρειάζεται κυβερνητική σταθερότητα, η οικονομία χρειάζεται χρόνο", ήταν η χαρακτηριστική φράση.

Αντιθέτως, δεν αποκλείουν εθνικές εκλογές μαζί με τις ευρωεκλογές και τις δημοτικές τον Μάιο, παρότι η χώρα θα θέλει ένα μήνα ακόμη για να παραδώσει (στην Ιταλία) την προεδρία της ΕΕ, την οποία θα παραλάβει την Πρωτοχρονιά.

Εμπειρα στελέχη του πρώτου κυβερνώντος κόμματος θεωρούν ότι οι διπλές κάλπες θα απελευθερώσουν ψηφοφόρους να καταψηφίσουν τη σημερινή κυβέρνηση "είτε για μήνυμα είτε για τιμωρία". Σ΄αυτήν την περίπτωση, λένε, μία μεγάλη ήττα δεν θα είναι διαχειρίσιμη, με την κυβέρνηση "να σέρνεται" μέχρι να υποχρεωθεί να προκηρύξει εκλογές.

Σε κάθε περίπτωση, οι σχεδιασμοί θα γίνονται βάσει των μετρήσεων (που διενεργούνται διαρκώς για λογαριασμό των κομματικών επιτελείων) με την ελπίδα "οι κάποιες ελαφρύνσεις" που θα υπάρξουν από το επόμενο έτος να συμβάλλουν στην βελτίωσή τους.

Αυτήν ακριβώς την τακτική "φωτογράφισε" ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ το Σάββατο.

* Πρωτογενές πλεόνασμα: Παρουσίασε ως εθνικό στόχο την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος στο τέλος της χρονιάς ώστε να ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για "το τέλος της εποχής των μνημονίων".

* Τρίτο δάνειο - τρίτο μνημόνιο: Δεν αναφέρθηκε στο (επερχόμενο;) τρίτο δάνειο - τρίτο μνημόνιο παρότι δύο 24ωρα νωρίτερα οι Γερουμ Ντάισελμπλουμ και Μάριο Ντράγκι δεν απέκλεισαν ένα νέο πακέτο για τη χώρα που θα συνοδευθεί από νέους όρους.

* Το καθήκον των δανειστών: Αντιθέτως, εμφανίσθηκε «αυστηρός» απέναντι στους δανειστές μας: «Η Ελλάδα δεσμεύθηκε να πετύχει τους στόχους που είχαν αποφασισθεί. Η συζήτηση περί βιωσιμότητας του χρέους γίνεται μεταξύ των δανειστών και αφορά τους δανειστές για το πώς θα μας βοηθήσουν περισσότερο, υπό την προϋπόθεση ότι εμείς θα πετύχουμε πρωτογενές πλεόνασμα και θα συνεχίσουμε τις διαρθρωτικές αλλαγές», η φράση.

* Κοινωνικό μέρισμα: Διαβεβαίωσε πως μεγάλο τμήμα αυτού του πρωτογενούς πλεονάσματος θα διατεθεί (ως κοινωνικό μέρισμα) για την ανακούφιση των πιο αδύναμων στρωμάτων –τους χαμηλοσυνταξιούχους, τους ένστολους και τους μακροχρόνια ανέργους, κατά τους επιτελείς του.

* Δύο άκρα: Πρόβαλε εκ νέου τη θεωρία των δύο άκρων, κατηγορώντας εξ ίσου ΣΥΡΙΖΑ και Χρυσή Αυγή ότι "καταψηφίζουν κάθε μεταρρύθμιση και κηρύσσουν το μίσος μέσα στην Ελλάδα, περιφρονούν τη δημοκρατία και τον νόμο".

Keywords
Τυχαία Θέματα