«Η Κύπρος αποτελεί ειδική περίπτωση»

Η Κύπρος αποτελεί μία ειδική περίπτωση, η οποία καθιστά αναγκαίο και έναν ειδικό χειρισμό της, διευκρινίζει ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Μισέλ Μπαρνιέ, σε συνέντευξή του στο τεύχος του αυστριακού εβδομαδιαίου περιοδικού «Προφίλ» που κυκλοφορεί με αυριανή ημερομηνία, σχολιάζοντας τις πρόσφατες δηλώσεις του νέου επικεφαλής της Ευρωομάδας, Γερούν Ντάισελμπλουμ, που προκάλεσαν σάλο.

Κατάτην άποψή του, το κόστος διάσωσης του τραπεζικού τομέα της Κύπρου

είναιυψηλό, επειδή όπως λέει η κατάσταση σε αυτή τη χώρα είναι εξαιρετικά δύσκολη και παραμένει ασυνήθιστη καθώς υπάρχει ένας υπερτροφικός τραπεζικός τομέας σε σχέση με το ΑΕΠ, ένας ελλιπής έλεγχος και μια ελλιπής διακυβέρνηση.

Παρ' όλα αυτά, λέει, είναι δικαιολογημένες οι αλληλέγγυες προσπάθειες για αυτή τηχώρα, όπως και η συνδρομή των Κυπρίων και καθώς πρόκειται για μια χώρα της Ευρωζώνης η βοήθεια προς αυτή αποτελεί στοιχείο για την ενίσχυση της σταθερότητας της Ευρωζώνης και την ανάκτηση της οικονομικής πίστης.

ΟΕπίτροπος Εσωτερικής Αγοράς παραδέχεται πως με την πρώτη ανακοίνωση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης υπήρξε μια κακή αξιολόγηση ως προς τις καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ και ο ίδιος είχε αμέσως αποσαφηνίσει ότι η υπάρχουσα συμφωνία στην ΕΕ, εγγύησης για τους μικροκαταθέτες δεν επιτρέπεται να αμφισβητηθεί ποτέ και πουθενά.

Προσθέτειπως τώρα διαπιστώνεται εκ νέου ότι καταθέσεις αποταμιευτών σε ευρωπαικές τράπεζες κάτω των 100.000 ευρώ είναι και παραμένουν προστατευμένες, όπως εγγυάται και η σχετική οδηγία της ΕΕ και η εγγύηση για αυτές τις καταθέσεις ισχύει σε κάθε χώρα-μέλος, που θα πρέπει η ίδιανα διασφαλίσει ότι η αναγνωριζόμενη από όλους οδηγία, τυχαίνει και εφαρμογής.

Ως προς το αν θα έπρεπεκαλύτερα να υπάρχει μια κοινή εγγύηση των καταθέσεων για ολόκληρη την Ευρωζώνη, σημειώνει πως προς στιγμή δεν προβλέπεται ένα ευρωπαϊκό ταμείο, ωστόσο ο ίδιος πριν από ένα χρόνο είχε καταθέσει πρόταση νόμου, οοποίος θα ρυθμίζει εκ των προτέρων την εκκαθάριση μιας τράπεζας κατά τρόπο ώστε να μην πρέπει πάντα να επιβαρύνεται ο φορολογούμενος.

Όπωςσημειώνει, δεν έχει προς στιγμή πληροφόρηση για φυγή κεφαλαίων από την Κύπρο, κάτι που ήταν δυνατό πριν από την εφαρμογή των μέτρων, ενώ θεωρείπως, ενόσω ισχύουν τα περιοριστικά μέτρα στην Κύπρο, δεν είναι δυνατή ημεταφορά χρημάτων από την Κύπρο σε άλλες χώρες με μεγάλο τραπεζικό τομέα, όπως Αυστρία ή Λουξεμβούργο.

Επαναλαμβάνοντας,πως η Κύπρος αποτελεί ειδική περίπτωση, ο Επίτροπος της ΕΕ επισημαίνει ότι υπάρχουν και άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ με ένα σημαντικό τραπεζικό τομέα σε σχέση με το ΑΕΠ, όμως εκεί λειτουργούν η εποπτεία και η διακυβέρνηση, ενώ, όπως συμπληρώνει, η Κύπρος είναι μέχρι τώρα ένα υπεράκτιο χρηματοπιστωτικό κέντρο και όχι ένας φορολογικός παράδεισος, όπως ορίζεται από τον ΟΟΣΑ.

ΣτηνΚύπρο δημιουργήθηκε μια τεράστια χρηματοπιστωτική «φούσκα» και το πακέτο διάσωσης που συμφωνήθηκε τώρα επιτρέπει το τέλος της, κάτι που συνιστά μια καλή είδηση για τη σταθερότητα του ευρώ, είπε χαρακτηριστικάο Μισέλ Μπαρνιέ.

Τέλος, αναφέροντας πως αυτό δεν εντάσσεται στις αρμοδιότητές του, αποφεύγει να σχολιάσει το αν θα πρέπει η Αυστρία να άρει το τραπεζικό της απόρρητο, συμπληρώνει όμως πως κάθε χώρα θα πρέπει να τηρεί τους κανόνες.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα