Η κρίση της Ευρωζώνη στη Le Soir - L' Echo

«Η προειδοποίηση του Ρομπάι» είναι ο τίτλος άρθρου που δημοσιεύει σήμερα η βελγική εφημερίδα Le Soir, σημειώνοντας πως αποδέκτης της χθεσινής ανακοίνωσης του προέδρου της ΕΕ, με την οποία κάλεσε τους Ευρωπαίους ηγέτες να μη χαλαρώσουν τις προσπάθειές τους για την αντιμετώπιση της κρίσης, είναι και η Ελλάδα.

«Γιατί ένας πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης χρησιμοποιεί ξαφνικά το Twitter και το ιστολόγιο του για να πει σε όλη την Ευρώπη ότι τα πράγματα επείγουν και ότι ήρθε η ώρα να σωθεί το ευρώ;» αναρωτιέται στην αρχή ο αρθρογράφος της εφημερίδας, για να συνεχίσει ως εξής:

«Πρώτα από όλα γιατί τα πράγματα επείγουν όντως: Η Ελλάδα εξοργίζει τους πιστωτές της καθυστερώντας μέτρα που αποφασίστηκαν πριν από μήνες. Και η Ισπανία, της οποίας το τραπεζικό σύστημα είναι σε πολύ κακή κατάσταση, δεν ζήτησε ακόμη βοήθεια.

»Αλλά το μήνυμα ανυπομονησίας του αρχηγού της Ευρωπαϊκής Ένωσης απευθύνεται επίσης στις ατμομηχανές της Ευρώπης, και πρώτα από όλα στη Γερμανία».

Άλλο άρθρο που δημοσιεύεται στην ίδια εφημερίδα, με τίτλο: «Πρέπει να τίθενται στόχοι που οι χώρες μπορούν να τηρήσουν», αναφέρει, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Υπάρχει μία διαφοροποίηση ανάμεσα στην κατάσταση στην Ελλάδα και στις άλλες εύθραυστες χώρες, όπως η Ισπανία. Στην Ελλάδα, το πρόβλημα είναι η έλλειψη πολιτικής θέλησης να υλοποιηθούν οι αποφάσεις που ελήφθησαν. Πολλά μέτρα αποφασίστηκαν: ιδιωτικοποίηση ύψους 50 δισ. ευρώ, κρατικών αγαθών, περικοπές στη δημόσια διοίκηση και δημιουργία μίας αποτελεσματικής φορολογικής υπηρεσίας για την περισυλλογή των φόρων.

Αλλά στην πραγματικότητα, οι ιδιωτικοποιήσεις δεν προχωρούν και αναβλήθηκαν οι περικοπές στο δημόσιο τομέα. Σε όλα αυτά προστίθενται οι επιπτώσεις της οικονομικής ύφεσης: πάνω από το ένα τέταρτο του πληθυσμού είναι άνεργο, γεγονός που μειώνει προφανώς τα φορολογικά έσοδα».

Τέλος, στη σημερινή έκδοση της εφημερίδας L' Echo δημοσιεύεται άρθρο με τίτλο «Μάλλον παραπλανητική η ηρεμία στην ευρωζώνη», στο οποίο αναφέρεται ότι παρά τα σχετικά καλά νέα αυτού το καλοκαιριού, «οι μεγάλοι ασθενείς, η Ελλάδα και η Ισπανία παραμένουν ακόμα στην εντατική και δεν φαίνονται έτοιμες να πάρουν εξιτήριο».

«Στην Ελλάδα δημιουργούνται κοινωνικά κινήματα. Η Ισπανία συνεχίζει να χρονοτριβεί για το αν θα προσφύγει σε βοήθεια. Ο Ρομπάϊ αρχίζει και γίνεται ανυπόμονος» προσθέτει η εφημερίδα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ευρωζώνη, Le Soir - L Echo,evrozoni, Le Soir - L Echo