«Η κλιματική κρίση έχει επιδεινωθεί»

Ο Αλ Γκορ, πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ και βραβευμένος με το Νόμπελ Ειρήνης το 2007 μαζί με τους ειδικούς για το κλίμα της IPCC (Διακυβερνητική Επιτροπή για την Αλλαγή του Κλίματος), εκτιμά ότι η κλιματική κρίση «έχει επιδεινωθεί» τα τελευταία έξι χρόνια,όμως παραμένει αισιόδοξος όσον αφορά το μέλλον του πλανήτη, σε μια συνέντευξή του στο αυριανό φύλλο της γαλλικής εφημερίδας Le Monde.

«Ηκρίση έχει επιδεινωθεί»,

δήλωσε ο Γκορ. «Εξακολουθούμε να εκλύουμε καθημερινά στην ατμόσφαιρα 90 εκατομμύρια τόνους ρύπων, σα να επρόκειτο για έναν ανοικτό υπόνομο», υπογράμμισε.

«Εξαιτίαςαυτού, υπάρχουν επιπτώσεις: πιο μεγάλες ξηρασίες και καταιγίδες με πολύπιο σφοδρές βροχοπτώσεις. Οι προβλέψεις για τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία, όλη τη νότια Ευρώπη είναι ιδιαίτερα καταστροφικές», πρόσθεσε ο ίδιος.

Αφού προειδοποίησε για την κλιματική αλλαγή, κυρίως με το ντοκιμαντέρ του «Μια άβολη αλήθεια», ο Γκορ τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης το 2007 μαζί με την IPCC, μια επιστημονική διακυβερνητική επιτροπή υπό την αιγίδα του ΟΗΕ που μελετά την κλιματική αλλαγή.

Την ίδια ώραο Γκορ παρατηρεί μια μείωση στην κινητοποίηση γύρω από τη μάχη κατά τηςκλιματικής αλλαγής. Γεγονός που οφείλεται κυρίως, σύμφωνα με τον ίδιο, «στη μεγάλη ύφεση του φθινοπώρου του 2008», «στην ανακάλυψη τεράστιων αποθεμάτων φυσικού αερίου που μπορούν να εξορυχτούν χάρη στις τεχνολογικές προόδους που έχουν σημειωθεί στην οριζόντια γεώτρηση και την υδραυλική ρηγμάτωση», αλλά και στην αποτυχία της συνόδου της Κοπεγχάγης το 2009.

Παρόλα αυτά, οΓκορ επισημαίνει ότι είναι αισιόδοξος εξαιτίας μιας «αλλαγής στην κατάσταση», που παρατηρείται τα δύο τελευταία χρόνια.

«Ταακραία μετεωρολογικά φαινόμενα που συνδέονται με την κλιματική κρίση έχουν γίνει πολύ ευρεία και πολύ συχνά για να μπορέσουμε να τα αγνοήσουμε», υπογραμμίζει, αναφερόμενος στον τυφώνα Σάντι που έπληξε τη Νέα Υόρκη, τις πυρκαγιές στην αμερικανική δύση, αλλά και τις πλημμύρες στο Πακιστάν και την Αυστραλίας.

Παράλληλα,όπως σημειώνει ο ίδιος, πολλοί παγκόσμιοι ηγέτες έχουν πλέον κινητοποιηθεί στο θέμα της κλιματικής αλλαγής, όπως ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα που «άλλαξε» μετά την επανεκλογή του και πλέον «σκέφτεται περισσότερο το στίγμα που θα αφήσει στην ιστορία».

ΗIPCC θα δώσει στη δημοσιότητα στις 27 Σεπτεμβρίου το πρώτο τμήμα της νέας έκθεσής της για την κατάσταση του πλανήτη, η οποία θα δημοσιευθεί σε τέσσερα μέρη μέχρι το φθινόπωρο του 2014.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα