Η Κίνα υπέρ της Λαγκάρντ για το ΔΝΤ

Η Κίνα έκανε την Τρίτη γνωστό ότι θα ταχθεί υπέρ της υποψηφιότητας της Γαλλίδας υπουργού Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ για την ηγεσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ανακοίνωσε την Τρίτη η γαλλική κυβέρνηση, γεγονός που αναμένεται να ενισχύσει τις πιθανότητές της να διαδεχθεί το Ντομινίκ Στρος-Καν.

Η Λαγκάρντ έχει αναδειχθεί η ισχυρότερη υποψήφια για την αντικατάσταση του Στρος-Καν, ο οποίος παραιτήθηκε την περασμένη εβδομάδα κι αντιμετωπίζει κατηγορίες περί απόπειρας βιασμού στη Νέα
Υόρκη, αν και το Μεξικό πιέζει να τον διαδεχθεί ο κεντρικός του τραπεζίτης και πολλές αναδυόμενες οικονομίες υποστηρίζουν ότι είναι καιρός η άτυπη συμφωνία που όριζε ότι το θώκο καταλάμβανε Ευρωπαίος να λάβει τέλος.

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θέλουν να διατηρήσουν τον έλεγχο του διεθνούς οικονομικού οργανισμού καθώς χειρίζεται τα πακέτα δανεισμού της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας. Αρκετές εξ αυτών, περιλαμβανομένων της Βρετανίας και της Ιταλίας, έχουν ήδη καταστήσει σαφές ότι θα υποστηρίξουν την υποψηφιότητα της Λαγκάρντ. Η Ιρλανδία ανακοίνωσε το ίδιο σήμερα Τρίτη.

«Έχουμε ευρωπαϊκή συναίνεση», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Φρανσουά Μπαρουέν στο ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1, ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο η Λαγκάρντ να αναλάβει το θώκο.

«Το ευρώ χρειάζεται την προσοχή μας, χρειάζεται να έχουμε (τη στήριξη) των Ευρωπαίων, οι Κινέζοι υποστηρίζουν την υποψηφιότητα της Κριστίν Λαγκάρντ», πρόσθεσε.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας ανέφερε ότι δεν έχει κανένα σχόλιο για το εάν το Πεκίνο θα υποστηρίξει τη Λαγκάρντ, μια 55χρονη πρώην δικηγόρο, για να αναλάβει την διεύθυνση του ΔΝΤ.

Την περασμένη εβδομάδα ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Κίνας Ζιου Σιαοτσουάν δήλωσε είπε ότι η μελλοντική ηγεσία του ΔΝΤ θα πρέπει να αντανακλά την αυξανόμενη ισχύ των αναδυόμενων οικονομιών, αλλά απέφυγε να τοποθετηθεί ρητά για το εάν θα πρέπει ο επόμενος επικεφαλής του ταμείου να είναι από κάποια αναδυόμενη οικονομία.

Η υπουργός αρμόδιος για Ευρωπαϊκά Θέματα Λουσίντα Κρέιτον είπε σήμερα ότι είναι πολύ πιθανό η Ιρλανδία να ταχθεί υπέρ της υποψηφιότητας Λαγκάρντ. «Ήδη έχουμε τη στήριξη της Νέας Ζηλανδίας κι ενός αριθμού ευρωπαϊκών χωρών στην Κριστίν Λαγκάρντ. Νομίζω ότι είναι πολύ πιθανό οι ΗΠΑ να την υποστηρίξουν και αυτές», είπε η Κρέιτον στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο RTE.

Μια «συμφωνία κυρίων» όριζε ότι Ευρωπαίος τοποθετείτο στην ηγεσία του ΔΝΤ και Αμερικανός στην ηγεσία της Παγκόσμιας Τράπεζας, αλλά οι αναδυόμενες οικονομίες ζητούν να αποκτήσουν μεγαλύτερο ρόλο στους διεθνείς οργανισμούς.

Πηγές στην Ουάσινγκτον πάντως λένε ότι θα υποστηριχθεί η ευρωπαϊκή υποψηφιότητα για το θώκο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι χώρες-μέλη της ΕΕ διαθέτουν πάνω από τις μισές από τις ψήφους του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ, κάτι που σημαίνει ότι μπορούν να κρίνουν ποιος θα αναλάβει τη διεύθυνσή του.

Το ΔΝΤ διευθύνεται προσωρινά από το δεύτερο τη τάξει στέλεχος του, τον Αμ
Keywords
Τυχαία Θέματα