Υεμένη: Συνεχίζονται οι συγκρούσεις

Δυνάμεις πιστές στον πρόεδρο Άλι Αμπντάλα Σάλεχ αντάλλασσαν πυρά την Τρίτη με τους φρουρούς ενός φυλάρχου ο οποίος έχει ταχθεί με τους διαδηλωτές που αξιώνουν την αποχώρηση του Σάλεχ από την εξουσία, είπαν αυτόπτες μάρτυρες στη Σαναά.

«Ένοπλοι και στρατιώτες έχουν ακροβολιστεί παντού και ακούγεται ο ήχος πυρών σποραδικά», δήλωσε ένας από τους αυτόπτες μάρτυρες στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς μετά τη νυχτερινή ανάπαυλα στις συγκρούσεις οι οποίες στοίχισαν τη ζωή σε επτά ανθρώπους, την Δευτέρα.

Σύμφωνα
με τις φυλές, τουλάχιστον 39 ακόμα μέλη τους τραυματίστηκαν όταν άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας αποπειράθηκαν να κάνουν έφοδο στο σπίτι του Σέιχ Σαντίκ αλ Άχμαρ, του ηγέτη της φυλής Χασίντ, στην οποία ανήκει και ο πρόεδρος Σάλεχ.

Τουλάχιστον δύο δημοσιογράφοι τραυματίστηκαν από τις ανταλλαγές πυρών, καθώς το σπίτι του αλ Άχμαρ βρίσκεται κοντά στο επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο SABA.

Οργάνωση της αντιπολίτευσης καταδίκασε την εγκληματική ενέργεια ανδρών των υπηρεσιών ασφαλείας που φέρονται να προσπάθησαν να εισβάλουν στο σπίτι του αρχηγού της φυλής αυτής.

«Καλούμε το λαό της Υεμένης να αποτρέψει τα σχέδια του Σάλεχ να σύρει τη χώρα σε εμφύλιο πόλεμο και καλούμε (το λαό) να ενταχθεί στην ειρηνική επανάσταση», ανέφερε η συμμαχία Κοινή Σύνοδος των Κομμάτων (Joint Meeting Parties, JMP).

Τα νέα επεισόδια σημειώθηκαν μία ημέρα αφότου ο πρόεδρος Σάλεχ αρνήθηκε και πάλι να υπογράψει τη συμφωνία που κατήρτισαν οι μοναρχίες του Κόλπου σε συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση για την ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας.

Τουλάχιστον 140 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και χιλιάδες έχουν τραυματιστεί από το ξέσπασμα της εξέγερσης στην Υεμένη νωρίτερα εφέτος.

Το βράδυ της Δευτέρας έγινε γνωστό ότι η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Σαναά κλείνει το προξενικό της τμήμα για τουλάχιστον δύο ημέρες λόγω της επισφαλούς κατάστασης στη χώρα.

«Λόγω της ρευστής κατάστασης στην πόλη, το προξενείο θα παραμείνει κλειστό για το κοινό την Τρίτη 24η και την Τετάρτη 25η Μαΐου 2011 και θα παρέχει σε Αμερικανούς πολίτες μόνο υπηρεσίες για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης», ανέφερε ανακοίνωσή της.
Keywords
Τυχαία Θέματα