Η επιστροφή της τρόικας

Επιστρέφουν αύριο στην Αθήνα μετά τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup οι επικεφαλής της τρόικας για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση. Η επιστροφή τους πέρασε από χίλια κύματα καθώς αρχικά το Σάββατο είχε ανακοινωθεί ότι μόνο τα τεχνικά κλιμάκια θα συνέχιζαν την αξιολόγηση και οι επικεφαλής θα επέστρεφαν τον Ιανουάριο. Πάντως, παρά την έλευση των επικεφαλής των εμπειρογνωμόνων το ενδεχόμενο να επιτευχθεί συμφωνία εντός του Δεκεμβρίου δεν φαίνεται πιθανό. Στόχος της κυβέρνησης η επίτευξη συμφωνίας για τα προαπαιτούμενα
της δόσης του 1δισ. ευρώ. Παράλληλα, μετά την υπερψήφιση του προϋπολογισμού νέα τεστ για την κυβερνητική συνοχή θα αποτελέσουν οι ψηφοφορίες για φόρο ακινήτων και πλειστηριασμούς, με τις πληροφορίες πάντως να αναφέρουν ότι η ρύθμιση για τους τελευταίους θα γίνει με πράξη νομοθετικού περιεχομένου.

«Περιμένουμε επιστροφή πλήρους ομάδας διαπραγμάτευσης στην Αθήνα τον Ιανουάριο» είπε ο εκπρόσωπος, «αφού οι [ελληνικές] αρχές θα έχουν κάνει περαιτέρω πρόοδο, με στόχο τη συμφωνία». Πηγές της τρόικας έλεγαν ότι η πρόοδος σε όλα τα μέτωπα είναι πολύ αργή. Και αφού υπάρχουν ακόμη τόσο πολλά ανοικτά ζητήματα, το τελευταίο που χρειάζεται είναι να υπαναχωρεί η Ελλάδα από ήδη συμφωνημένες δεσμεύσεις της, δημιουργώντας νέα μέτωπα. Η εφαρμογή του προγράμματος εκτροχιάζεται, μήνα με τον μήνα. Από τις 135 συνολικά δράσεις, τις οποίες όφειλε να φέρει εις πέρας η ελληνική κυβέρνηση για να ολοκληρωθεί η φθινοπωρινή αξιολόγηση, η χώρα μας έχει συμμορφωθεί με τις 60 μόνο και κάθε μήνα πάμε και χειρότερα.

Keywords
Τυχαία Θέματα