Η Ελλάδα νικητής των εξελίξεων

Την άνοιξη του 2014 προβλέπεται να ξεκινήσουν οι κατασκευαστικές εργασίες για τον αγωγό φυσικού αερίου ΤΑΡ, με προοπτική ολοκλήρωσης τρία με τέσσερα χρόνια. Νικητή των εξελίξεων χαρακτηρίζει την Ελλάδα ο διεθνής Τύπος, που αναφέρεται ευρέως στη συμφωνία για τον αγωγό ΤΑΡ, ενώ και οι Βρυξέλλες χαιρετίζουν την επιλογή αυτή. Ικανοποιημένος εμφανίζεται ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς,

ο οποίος από τις Βρυξέλλες έκανε λόγο για τη πιο θετική οικονομική εξέλιξη των τελευταίων 10 ετών, επισημαίνοντας ότι κλείνουν τα σενάρια για grexit. Για ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική πραγματική οικονομία έκανε λόγο ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Πρόσθεσε πως ο αγωγός θα λειτουργήσει ως παράγοντας σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή, τονώνοντας τις ελληνοτουρκικές και ελληνοαλβανικές σχέσεις και αναδεικνύοντας το ρόλο της Ελλάδας στη νοτιοανατολική Ευρώπη.


Αυτά προκύπτουν, μεταξύ άλλων, από την ενημέρωση που έκαναν σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Ι. Μανιάτης και ο υφυπουργός, Α. Παπαγεωργίου για τον αγωγό ΤΑΡ, μετά την επίσημη ανακοίνωση της Κοινοπραξίας του Σαχ Ντενίζ για την επιλογή του συγκεκριμένου αγωγού για τη μεταφορά του αζερικού αερίου προς την ΕΕ.

Ανακοινώθηκε επίσης ότι υπάρχει κατ' αρχήν συμφωνία για συμμετοχή του Ελληνικού Δημοσίου στην Κοινοπραξία του ΤΑΡ, με ποσοστό 5%, η οποία θα ενεργοποιηθεί όταν ολοκληρωθεί η κατασκευή και ξεκινήσει η εμπορική λειτουργία του αγωγού, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών, τα έσοδα του Δημοσίου από τη λειτουργία του αγωγού εκτιμώνται σε 320 εκατ. ευρώ, σε ορίζοντα δεκαπενταετίας. Δεν προβλέπεται, πάντως, η είσπραξη τελών διέλευσης.

Στη συμφωνία για την κατασκευή του TAP και στις χώρες, που με κάποιο τρόπο εμπλέκονται με τον συγκεκριμένο αγωγό, αναφέρονται πολλά δημοσιεύματα στα διεθνή ΜΜΕ.

Αντιπαράθεση ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ

«Περιμέναμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα δήλωνε ότι θα καταργήσει τον αγωγό TAP με ένα νόμο και ένα άρθρο…Δυστυχώς αρκέστηκε μόνο στη γνωστή μιζέρια του!». Αυτο αναφέρει σε ανακοινωσή της η ΝΔ με αφορμή προηγούμενη ανακοίνωση του συριζα που έκανε λόγο για αμφιβολίες σχετικά με το εάν η τελευταία έγκριση του ΤΑΠ, θα είναι οριστική.

«Για γελοία επικοινωνιακά πυροτεχνήματα προκειμένου να ξεχάσουμε την εγκληματική τους πολιτική» κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνοντας ότι δεν θα αργήσει η στιγμή που θα εισπράξουν το τίμημα της πολιτικής τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα