«Η ελευθερία του ρεπορτάζ μπορεί να πληγεί»

Ιάπωνας φωτορεπόρτερ, το διαβατήριο του οποίου κατασχέθηκε από την κυβέρνηση πριν από προγραμματισμένο ταξίδι του στη Συρία, δήλωσε πως η υπόθεσή του δημιουργεί ένα επικίνδυνο προηγούμενο για άλλους δημοσιογράφους που ταξιδεύουν στο εξωτερικό για να καλύψουν ξένους πολέμους.

Σε μια κίνηση που δεν έχει προηγούμενο, το ιαπωνικό υπουργείο Εξωτερικών κατέσχεσε αυτό το μήνα το διαβατήριο του ανεξάρτητου δημοσιογράφου Γιουίτσι Σουγκιμότο, στο πλαίσιο μιας ενίσχυσης των μέτρων ασφαλείας μετά την εκτέλεση δύο ιαπώνων πολιτών που είχαν συλληφθεί από μαχητές του Ισλαμικού Κράτους.

"Ανησυχώ
ότι αυτή η υπόθεση μπορεί να δημιουργήσει ένα πολύ κακό προηγούμενο σ' αυτή τη χώρα. Στο μέλλον μπορεί και άλλοι δημοσιογράφοι να δουν να εκδίδονται διαταγές για να κατασχεθούν τα διαβατήριά τους", δήλωσε σήμερα ο Σουγκιμότο σε συνέντευξη Τύπου.

"Η ελευθερία του ρεπορτάζ, η ελευθερία να καλύπτεις ειδήσεις μπορεί να πληγεί'", τόνισε.

Ο Σουγκιμότο, ο οποίος τις δύο τελευταίες δεκαετίες έχει καλύψει πολέμους στη Βοσνία, το Αφγανιστάν, το Ιράκ και τη Συρία, σχεδίαζε αρχικά να ταξιδέψει αργότερα αυτό το μήνα στην πόλη Κομπάνι, η οποία ανακατελήφθη την περασμένη εβδομάδα από Κούρδους της Συρίας οι οποίοι υποστηρίχθηκαν από αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές.

Ο ίδιος έκανε γνωστό πως αξιωματούχοι του υπουργείου και αστυνομικοί επισκέφθηκαν αυτό το μήνα το διαμέρισμά του στη Νιιγκάτα, στη βόρεια Ιαπωνία, και του είπαν πως θα συλληφθεί αν δεν παραδώσει το διαβατήριό του.

"Τους ερώτησα πότε θα μπορέσω να πάρω πίσω το διαβατήριό μου και είπαν πως μπορούν να το κρατήσουν επ' αόριστον", δήλωσε ο Σουγκιμότο. Πρόσθεσε πως οι αξιωματούχοι δεν του είπαν με ποιον τρόπο θα μπορούσε να πάρει πίσω το διαβατήριο.

Ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου Γοσιχίντε Σούγκα δήλωσε αυτή την εβδομάδα πως η κυβέρνηση θέλει να σέβεται την ελευθερία των δημοσιογράφων να ενημερώνουν, αλλά αποφάσισε πως πρέπει να εκπληρώσει το καθήκον της να διασφαλίσει την ασφάλεια των ιαπώνων πολιτών.

Ο Σουγκιμότο δήλωσε πως δεν σχεδιάζει να ταξιδέψει σε περιοχές που ελέγχονται από το Ισλαμικό Κράτος, τη ριζοσπαστική οργάνωση που τον περασμένο μήνα αποκεφάλισε τον δημοσιογράφο Κέντζι Γκότο και έναν άλλο Ιάπωνα, τον Χαρούνα Γιουκάουα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα