Μαρτυρίες-σοκ για την εκμετάλλευση προσφύγων

Ανεξέλεγκτη φαίνεται να είναι πλέον η δράση οργανωμένων κυκλωμάτων διακίνησης προσφύγων και μεταναστών γύρω από την πλατεία Βικτωρίας, παρά την παρουσία αστυνομικής δύναμης. Ιστορίες φρίκης για το τι υφίστανται οι πρόσφυγες φέρνει στο φως της δημοσιότητας ο Αθήνα 9.84.

Μετά τον τιμοκατάλογο των δουλεμπόρων, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής για τα ανθρώπινα δικαιώματα, δικηγόρος Αντώνης Σπάθης, μιλώντας

στον Αθήνα 9.84 έκανε λόγο για κακοποιήσεις ανηλίκων, αποκαλύπτοντας μάλιστα ότι παιδιά που είχαν εξεταστεί για Aids ερχόμενα στην Ελλάδα και ήταν καθαρά, νέες εξετάσεις έδειξαν - μετά τη παραμονή τους εδώ - ότι πάσχουν από τη νόσο.
Η αδυναμία της Ευρώπης, αλλά και της Ελλάδας να οργανώσουν αξιόπιστους μηχανισμούς υποδοχής και διακίνησης κάνει τους δουλέμπορους να φτιάχνουν δικά τους οργανωμένα συστήματα, είπε ακόμη ο κ. Σπάθης.

Ο Αθήνα 9.84 παρουσιάζει έγγραφο-ντοκουμέντο, που χορηγούν οι διακινητές στους πρόσφυγες και στο οποίο αναφέρονται λεπτομερώς τα ποσά που χρειάζεται να δαπανήσουν, προκειμένου να φτάσουν μέχρι το Μόναχο της Γερμανίας ή την Ουγγαρία. Συγκεντρωτικά, το κόστος μέχρι το Μόναχο, σύμφωνα πάντα με το έγγραφο, φθάνει τα 2.400 δολάρια.

Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, στην οδό Αριστοτέλους ξεφύτρωσαν και γραφεία με υποτυπώδη υποδομή κι εξοπλισμό μόνο ένα γραφείο και με δεκάδες χειρόγραφες ανακοινώσεις στην αραβική γλώσσα, ανηρτημένες στη βιτρίνα στην Αραβική γλώσσα με τις οποίες καλούν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες να ζητήσουν περισσότερες πληροφορίες, για τον τρόπο μετακίνησής τους προς τη χώρα που επιθυμούν, εντός του καταστήματος.

Μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής κάνουν λόγο και για κατάστημα στην Αχαρνών, όπου οδηγούνται οι πρόσφυγες, με δέλεαρ ένα πολύ φθηνό εισιτήριο της τάξης των 25 με 30 ευρώ μέχρι τα σύνορα. «Υπάρχουν 3-4 που κυκλοφορούν στην πλατεία (Βικτωρίας) και μαζεύουν τους πρόσφυγες από εκεί και τους οδηγούν στην Αχαρνών», αναφέρει μάρτυρας και προσθέτει, «τους αφήνουν να περιμένουν εκεί 3 με 4 ώρες, μέχρι να γεμίσει ένα πούλμαν. Τους δίνουν και χαρτιά. Τους κοροϊδεύουν. Στη διαδρομή όμως, τους ζητούν περισσότερα χρήματα για να τους μεταφέρουν στον τελικό προορισμό τους κι αν δεν έχουν τους κατεβάζουν από το λεωφορείο και τους αφήνουν στον δρόμο».

Σύμφωνα με τον ίδιο μάρτυρα, «υπάρχουν και σπίτια που παίρνουν 5, 10 και 15 ευρώ για ένα μπάνιο. Έχουμε ακούσει και για ξενοδοχείο στα σύνορα, όμως, που τους πουλάει τρία ευρώ ένα μπουκάλι νερό».

Την ίδια ώρα, το συνδικάτο των Γερμανών αστυνομικών και οργανώσεις για την προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών κατηγόρησε τις αρχές της Γερμανίας ότι υποβαθμίζουν εκθέσεις παρενοχλήσεων, σεξουαλικών επιθέσεων, μέχρι και περιστατικά βιασμών σε προσφυγικά κέντρα, υπό τον φόβο αντιποίνων σε αιτούντες άσυλο.

Ρεπορτάζ: Κώστας Κορέλλης

Keywords
Τυχαία Θέματα