Η Ε. Βόζεμπεργκ στον ΑΘΗΝΑ984

Η υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία, Ελίζα Βόζεμπεργκ, μίλησε στις 13/5 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για τον σταυρό προτίμησης στις ευρωεκλογές:

«Το γεγονός ότι έχουμε για πρώτη φορά σταυρό προτίμησης δίνει την ευκαιρία στους υποψηφίους να έχουν προσωπική επαφή με συμπολίτες μας σε όλη την επικράτεια. Αυτό ενεργοποιεί το ενδιαφέρον, διότι υπάρχει ένα έλλειμμα ενημέρωσης των πολιτών -χωρίς δική τους
ευθύνη- για τη σημασία των ευρωεκλογών, για τον τρόπο που ψηφίζουμε και για την οικονομική και πολιτική συγκυρία στην οποία γίνονται οι ευρωεκλογές. Οπότε με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται μια αμφίδρομη σχέση μεταξύ υποψηφίων και ψηφοφόρου. Έτσι και ενημερώνονται οι υποψήφιοι για τα τοπικά προβλήματα της περιφέρειας που αγνοούσαν και να ενημερώνονται οι πολίτες για το πώς θα λυθούν αυτά τα προβλήματα».

* Για τα διλήμματα που τίθενται ενόψει ευρωεκλογών:

«Και στο παρελθόν έχουμε δει ότι στις ευρωεκλογές επικρατούσε η νοοτροπία - αντίληψη της χαλαρής ψήφου. Δηλαδή, ότι δεν έχει και τόση σημασία αν ψηφίσουμε ή όχι, ούτως ή άλλως είμαστε στην Ευρωπαϊκή Ένωση... Το γεγονός ότι αυτή τη φορά οι ευρωεκλογές έχουν προσλάβει πρόσημο εθνικών εκλογών, οφείλεται αρχικά στην αντιπολίτευση. Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. έδωσε δημοψηφισματικό χαρακτήρα στις εκλογές. Τον ακολούθησαν και τα κόμματα της συγκυβέρνησης, αλλά με μια διαφορά. Ο πρωθυπουργός στις ομιλίες του μιλάει για τη σταθερότητα... Οι ευρωεκλογές πρέπει να δείξουν τη στάση της Ελλάδας για την Ευρωπαϊκή Ένωση, ως οργανισμό, για τους θεσμούς της στο βαθμό που μπορούν να ωφελήσουν την επόμενη ημέρα τη χώρα μας και κυρίως για την αναγκαιότητα να μπούμε ξανά στην Ευρώπη για να την αλλάξουμε».

Και πρόσθεσε: «Επειδή η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση, από ένα σημείο και μετά δυσαρέστησε τις χώρες του Νότου, άρα και την Ελλάδα, είναι φυσικό να υπάρχει ένα κύμα ευρωσκεπτικισμού -με τη θετική ορολογία το λέω-, δηλαδή των ανθρώπων που αμφισβητούν το αν τελικά η Ευρώπη έχει επιτελέσει τον σκοπό της. Εγώ θα σας πω ότι δεν τον έχει επιτελέσει. Η Ευρώπη ξέφυγε από τις ιδέες της αλληλεγγύης, της δικαιοσύνης και των ίσων ευκαιριών. Δεδομένου ότι υπάρχει η Συνθήκη της Λισαβόνας, η οποία έχει αυξήσει τις δυνατότητες, τις θεσμικές παρεμβάσεις και την ανάγκη να επαναπροσδιοριστεί η φυσιογνωμία της Ευρώπης, η Ελλάδα πρέπει να δώσει ένα ηχηρό παρόν. Πρέπει να στείλουμε στην Ευρώπη 21 πρόσωπα, τα οποία θα αποτελούν το καλύτερο δυναμικό της χώρας. Δεν έχουμε την πολυτέλεια ούτε να γυρίσουμε την πλάτη, ούτε να αμφισβητήσουμε την αξία της Ευρώπης στη πολιτικο-οικονομική συγκυρία που βρισκόμαστε».

Σε άλλο σημείο είπε: «Οι ομάδες που θα διαμορφωθούν μέσα στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο δεν θα έχουν έναν συμβουλευτικό ή διακοσμητικό ρόλο. Θα έχουν παρεμβατικό ρόλο σε θεσμικές μεταβολές, οι οποίες θα υποχρεώνουν, θα δεσμεύουν πλέον και δεν θα έχουν απλά γνωμοδοτικό χαρακτήρα. Το λέω αυτό διότι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα θα εκλέξει περίπου 210 - 220 βουλευτές σε σύνολο 751 ευρωβουλευτών... Οι συμμαχίες όμως είναι αυτές που παίζουν ρόλο την επόμενη μέρα στις ισορροπίες που θα διαμορφωθούν για να περάσουμε θέματα».

Δημοσιογράφος: Το δίλημμα που έθεσε ο κ. Βενιζέλος δυσχεραίνει την καμπάνια της Νέας Δημοκρατίας; Διακρίνουμε τις τελευταίες ημέρες και έναν εκνευρισμό μεταξύ των κομμάτων της συγκυβέρνησης...

Ε. Βόζεμπεργκ: «Για πρώτη φορά διεξάγονται ευρωεκλογές με δικομματική κυβέρνηση. Αυτή η αναγκαία συγκατοίκηση δεν ήταν εύκολη. Επετεύχθη όμως το μείζον, να σταθεί η χώρα στην ευρωζώνη και στο ευρώ και να αρχίσει να προχωρά για να βγει από την κρίση. Υπάρχει όμως η αναγκαιότητα να μην υποτιμούμε τον ελληνικό λαό. Δεν εκβιάζονται πια οι πολίτες. Είναι θυμωμένοι, απογοητευμένοι, έχουν υποστεί μειώσεις, κάποιοι είναι εξαθλιωμένοι... Αυτό πρακτικά σημαίνει όμως ότι, όταν πάνε στις κάλπες -και πρέπει να πάνε-, θα πρέπει να ψηφίσουν με τη λογική και όχι με το συναίσθημα. Διότι έχει ανοίξει η έξοδος από την κρίση. Την επόμενη μέρα θα πρέπει να υπάρχει η σταθερότητα της κυβέρνησης, έτσι όπως έχει φτάσει μέχρι εδώ, να ολοκληρώσει μια πορεία ανάγκης εξόδου από την κρίση. Διαπιστώνω ότι αυτό οι πολίτες το έχουν αντιληφθεί».

Δημοσιογράφος: Σε περίπτωση που η Νέα Δημοκρατία δεν είναι πρώτο κόμμα και τα εκλογικά ποσοστά της Ελιάς είναι πολύ χαμηλότερα από την εκλογική δύναμη που είχε καταγραφεί το 2012, εκτιμάτε ότι θα κινδυνεύσει η σταθερότητα; Θα προκύψουν ζητήματα ανανέωσης της εμπιστοσύνης του εκλογικού σώματος;

Ε. Βόζεμπεργκ: «Εγώ έχω πει δύο πράγματα. Πρώτον, η χώρα και η οικονομία δεν επιτρέπουν εθνικές εκλογές. Δεύτερον, οι εκλογές έχουν συγκεκριμένο χρόνο που θα γίνουν, αν όχι στα πλαίσια της τετραετίας, μπορεί και λίγο νωρίτερα. Αυτή τη χρονική στιγμή, υπάρχει πλειοψηφία στη Βουλή. Δεν πιστεύω και δεν θέλω να πιστέψω ότι θα υπάρξουν βουλευτές που θα ρίξουν την κυβέρνηση, επειδή τα ποσοστά του κόμματος τους δεν τους ικανοποίησαν. Αυτό είναι εξαιρετικά κοντόφθαλμο. Το μείζον είναι να προστατευθεί η αναγκαιότητα της σταθεροποίησης, η σταθερότητα που θα οδηγήσει στην ολοκλήρωση ενός μεταρρυθμιστικού έργου που έχει ήδη ξεκινήσει. Νομίζω ότι όποιοι ονειρεύονται εθνικές εκλογές -και εννοώ τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-, την επαύριο των ευρωεκλογών, απλά θα απογοητευθούν».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα