Διαπραγμάτευση και μετά τη συμφωνία

"Δεν μπορείς να ξεπληρώνεις δανεικά, δίχως ανάπτυξη", τόνισε ο πρωθυπουργός σε δηλώσεις του στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ διαβεβαίωσε οτι η κυβέρνηση δεν θα σταματήσει να διαπραγματεύεται ούτε μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας.

Ο κ. Τσίπρας παραδέχτηκε πως "η συμφωνία έχει αγκάθια, πολιτικές που δεν αποτελούν επιλογή μας και είμαστε αναγκασμένοι να υλοποιήσουμε". Τόνισε πάντως πωςθα δώσει τέλος στην αβεβαιότητα κι οτι "η κυβέρνηση θα κάνει το παν γιανα διασφαλίσει συνθήκες κοινωνικής δικαιοσύνης και αναδιανομής

εισοδήματος μέσω της παραγωγικής ανασυγκρότησης".

Σε ο,τι αφορά το ζήτημα της φορολόγησης των αγροτών, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για "δίκαιη κατανομή φορολογικών βαρών και εφαρμογή καλών πρακτικών, ώστε η νέα γενιά να ασχοληθεί με τον πρωτογενή τομέα της οικονομίας" τονίζοντας ότι "στόχος είναι η προώθηση νέων μορφών συνεργασίας και παραγόμενο προιόν υψηλής ποιότητας".

Ειδικότερα σημείωσε ότι "θα προχωρήσουμε σε διάκριση των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών, από εκείνους που έχουν αγροτικά εισοδήματα, αλλά δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες" και "θα διεκδικήσουμε στη διαπραγμάτευση, οι κατά κύριο επάγγελμα να φορολογούνται με συντελεστή ΦΠΑ 13% και προκαταβολή φόρου στο μισό".

Ιδιαίτερα για τους νέους αγρότες, η κυβέρνηση θα διεκδικήσει μείωση 30% του φορολογικού συντελεστή και της προκαταβολής για τα επόμενα 3 έως 5 χρόνια.

"Πιστεύουμε ότι αυτό είναι μια δίκαιη διεκδίκηση", είπε ο πρωθυπουργός για τις διαπραγματεύσεις. Είπε επίσης ότι η κυβέρνηση θα διεκδικήσει να φορολογείται το καθαρό αγροτικό εισόδημα συνυπολογίζοντας τα έξοδα και τις επιβαρύνσεις.

Πέραν της διαπραγμάτευσης, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα γίνουν και μια σειρά από παρεμβάσεις που περιλαμβάνουν τα εξής:

- θέσπιση νέων συλλογικών φορέων επαγγελματικής και συνεργατικής οργάνωσης (συνεταιρισμούς). Τις επόμενες ημέρες τίθεται σε διαβούλευση το σχετικό σχέδιο νόμου.

- άμεση απόδοση των ενισχύσεων ύψους 2,4 δισ. ετησίως με την ενεργοποίηση δημόσιων λειτουργών, αναδιοργάνωση και απογραφειοποίηση διαδικασιών. Ανήγγειλε στο σημείο αυτό ότι θα ψηφιστεί άμεσα το νομοσχέδιο για τη διαχείριση των βοσκίσιμων γαιών.

- αποδιάρθρωση των ολιγοπωλιακών κατεστημένων στην αγορά.

- εντατικοποίηση ελέγχων για φοροδιαφυγή- φοροαποφυγή- ελληνοποιήσεις, παράνομα κυκλώματα, με τη δημιουργία μεικτών κλιμακίων

- ενίσχυση της αλιείας μέσω του ΕΠΑΛ.

Ο πρωθυπουργός παρουσίασε και τους βασικούς άξονες του νέου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ), το οποίο έχει ήδη υποβληθεί στην ΕΕ. Όπως είπε το πρόγραμμα αναμένεται να κινητοποιήσει συνολικά πόρους άνω των 6 δισ. και να δημιουργήσει περισσότερες από 50.000 εργασίας. Οι άξονες είναι οι εξής:

- ενίσχυση ανταγωνιστικότητας και παραγωγικότητας του πρωτογενούς τομέα με έμφαση στην κτηνοτροφία

- αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού, ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, κίνητρα για νέους.

- αύξηση της προστιθέμενης αξίας με επενδύσεις στην ποιότητα και την εξωστρέφεια

- προστασία του περιβάλλοντος και αντιμετώπιση των φαινομένων της κλιματικής αλλαγής (30% των πόρων του ΠΑΑ)

- ενίσχυση του κοινωνικού αστού στις αγροτικές περιοχές.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι για το ΠΑΑ θα εκχωρηθούν πόροι και αρμοδιότητες στις περιφέρειες και γι' αυτό θα εκχωρηθεί άνω του 30% των πόρων του προγράμματος στις περιφέρειες.

Όλα αυτά απαιτούν σχέδιο, οργάνωση, παρακολούθηση, ικανότητες και κυρίως ισχυρή πολιτική βούληση για σύγκρουση με τα κατεστημένα συμφέροντα και νοοτροπίες. Θα προσπαθήσουμε για όλα τα άλλα, όμως η πολιτική μας βούληση είναι το συγκριτικό μας πλεονέκτημα, ξεκαθάρισε ο κ. Τσίπρας και ζήτησε τη συνέργεια των Ελλήνων αγροτών. «Τώρα είναι η ώρα της σπορά θα έρθει και η περίοδος του θερισμού», είπε ο κ. Τσίπρας.

πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα