Η δέσμευση μας είναι η ψήφος εμπιστοσύνης

Την υποστήριξη της Νέας Δημοκρατίας στην κυβέρνηση Παπαδήμου εξέφρασε από το βήμα της Βουλής ο Αντώνης Σαμαράς, χαρακτηρίζοντας ωστόσο το νέο κυβερνητικό σχήμα «προϊόν ανάγκης για να ανορθωθεί η αξιοπιστία της χώρας, να διασφαλιστεί η ομαλότητα στο εσωτερικό και να αποφευχθεί η έξοδος από το ευρώ». Ο πρόεδρος της Ν.Δ. επανέλαβε ότι «την αποστολή της την έχουμε ορίσει σαφώς» και
περιέγραψε το τρίπτυχο να ξεμπλοκάρει η 6η δόση, να προωθηθεί η ολοκλήρωση της νέας δανειακής σύμβασης και να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές στις 19 Φεβρουαρίου.
Έδωσε σαφή απάντηση στις αιτιάσεις για την επιμήκυνση της θητείας της κυβέρνησης λέγοντας  ότι «όσοι προσπαθούν να επιμηκύνουν την θητεία της την υπονομεύουν αυτήν την κυβέρνηση δεν την ευνοούν».
Πρόσθεσε ότι «η ομαλότητα θα εξασφαλιστεί στο επόμενο τρίμηνο, όσο ο λαός γνωρίζει ότι μετά θα του δοθεί η ευκαιρία να εκφραστεί». Σε αντίθετη περίπτωση (επιμήκυνση της θητείας της) εκτίμησε ότι θα υποκινηθεί κοινωνική έκρηξη.
Για άλλη μια φορά αρνήθηκε να υπογράψει τις δεσμεύσεις που ζητεί το Eurogroup λέγοντας ότι «την μεγαλύτερη δέσμευση που μπορεί να δώσει ένα κόμμα από το να στηρίξει τη νέα κυβέρνηση, ώστε να εφαρμοστεί η συμφωνία του Οκτωβρίου».
Πάντως, επεσήμανε ότι η νέα κυβέρνηση είναι εξαιρετικά σημαντική και ότι είναι αυτονόητο ότι η ΝΔ θα τη στηρίξει για να πετύχει την αποστολή της.
Στην αρχή της τοποθέτησής του ο κ. Σαμαράς είπε ότι η νέα κυβέρνηση σχηματίστηκε μετά από πρωτοβουλία της ΝΔ, όταν «ήταν άμεση ανάγκη η λύση του αδιεξόδου» και αναφερόμενος στο δημοψήφισμα τόνισε ήταν «πρωτοβουλία που κλόνισε πλήρως την αξιοπιστία της χώρας» και πως η χώρα ήταν ακυβέρνητη.
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του εμφανίστηκε διατεθειμένος να στηρίξει την απελευθέρωση του επαγγέλματος των ταξί αν επανεξεταστούν τα πληθυσμιακά κριτήρια.
Όσον αφορά το ειδικό τέλος ακινήτων, ο πρόεδρος της ΝΔ ζήτησε να μην κόβεται το ρεύμα σε όσους αποδεδειγμένα δεν μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς της ΔΕΗ και σημείωσε ότι φοβάται «την πυροδότηση εκρήξεων».
Keywords
Τυχαία Θέματα