Η Δ. Αγγελή στον ΑΘΗΝΑ984

Η Δανάη Αγγελή, μέλος της ερευνητικής ομάδας του ΕΛΙΑΜΕΠ, μίλησε στις 31/10 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τον Άρη Τόλιο.

Με αφορμή την έκθεση του ΕΛΙΑΜΕΠ για το μεταναστευτικό, μεταξύ άλλων είπε:

«Η συζήτηση για τον έλεγχο της παράτυπης μετανάστευσης, αλλά και για το άσυλο γίνεται κυρίως από την σκοπιά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Εμείς το προσεγγίσαμε από μια καθαρά οικονομική σκοπιά. Αναζητήσαμε τις πηγές χρηματοδότησης
της μεταναστευτικής πολιτικής για τα έτη 2008 - 2013 και αξιολογήσαμε τους άξονες στους οποίους επενδύθηκαν τα ποσά αυτά. Στα βασικά συμπεράσματα είναι το ότι βλέπουμε μια πολύ μεγάλη επένδυση στον έλεγχο των συνόρων, σε ποσοστό περίπου 55%. Το άσυλο απορρόφησε περίπου 15% της διαθέσιμης χρηματοδότησης και φυσικά δεν καλύπτει τις ανάγκες. Στο κομμάτι της επιστροφής είδαμε μια επένδυση της τάξης του 30% του όλου διαθέσιμου ποσού, εκ των οποίων όμως γίνεται μια πολύ μεγάλη επένδυση στην κράτηση, με το σκεπτικό ότι αυτή θα ενίσχυε τις επιστροφές. Η επένδυση αυτή στην κράτηση των μεταναστών δεν συμφέρει από οικονομικής άποψης... Κάθε φορά που καταδικάζεται η Ελλάδα για παραβίαση των συνθηκών κράτησης -που ισοδυναμεί με απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση-, κάθε καταδικαστική κοστίζει περίπου 15.000 αποζημίωση στον μετανάστη... Δεν είναι μόνο το κόστος της κράτησης, αλλά και τα έμμεσα έξοδα.
Η κράτηση έχει θεωρηθεί το πιο αποτελεσματικό εργαλείο, όταν η πρώτη υποδοχή, η εθελούσια επιστροφή, οι ανοιχτές δομές φιλοξενίας, αποτελούν ίσως -και από οικονομικής άποψης-, πιο αποτελεσματικά εργαλεία ».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα