Η χαμένη «χλιδή»

Με τις δραμματικές αλλαγές στη ζωή των Ελλήνων τα τελευταία δύο χρόνια, λόγω κρίσης, ασχολείται η έρευνα του Αθήνα 9,84 που παρουσιάζεται καθημερινά, στην εκπομπή «Αθήνα σήμερα» με τη Νόνη Καραγιάννη.

Σήμερα η έρευνα, την οποία επιμελούνται η Μαρία Παύλου, η Λουκία Σανιδά και η Νάντια Σκεπετάρη, εστίασε στον τουρισμό και τα προβλήματα του συγκεκριμένου τομέα λόγω των εξελίξεων στη χώρα μας.

Καθημερινά τον Μάιο πραγματοποιούνταν κατά μέσο όρο 110.000 κρατήσεις. Φέτος, όμως, λόγω των πολιτικών εξελίξεων έχουν υποχωρήσει
στις 50.000. Περισσότερες από 55.000 κρατήσεις χάνει δηλαδή κάθε μέρα η Ελλάδα λόγω της ακυβερνησίας και της φημολογούμενης εξόδου από το ευρώ.

Την ίδια ώρα, οι πρώτες ακυρώσεις συμβολαίων είναι γεγονός, με τους tour operators να επικαλούνται λόγους πολιτικής αστάθειας.

Πτώση των τουριστικών κρατήσεων που αγγίζει το 30% ή ακόμη και το 40% σε ορισμένες περιοχές της χώρας, διαπιστώνει η Γενική Πανελλαδική Ομοσπονδία Επιχειρήσεων Τουρισμού (ΓΕΠΟΕΤ) εξαιτίας της πολιτικής ρευστότητας που διαδέχθηκε τις εκλογές της 6ης Μαΐου.

Οι κρατήσεις έχουν «παγώσει» λέει και ο Σύνδεσμος των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (ΗΑΤΤΑ), κάνοντας έκκληση στην ελληνική Πολιτεία και στα κόμματα της Βουλής να διαβεβαιώσουν τη διεθνή κοινή γνώμη ότι «η Ελλάδα έχει απόλυτη ηρεμία, ασφάλεια και είναι σε θέση να υποδεχθεί τουρίστες από όλον τον κόσμο».

Μέσα σε όλη αυτήν την απογοητευτική εικόνα για τον τουρισμό ήρθε και μία ευχάριστη είδηση από τον ιστότοπο Travelzoo που περιλαμβάνει στοιχεία 2.000 τουριστικών πρακτόρων και γραφείων από ολόκληρο τον κόσμο :

Αύξηση 30% σημειώθηκε στις κρατήσεις τουριστών για την Ελλάδα τις τελευταίες δύο εβδομάδες, σε σύγκριση με το προηγούμενο 15ημερο.

Την ίδια ώρα όμως , δύο γερμανικά ταξιδιωτικά γραφεία ανακοίνωσαν ότι διαπιστώνουν μια μείωση κατά 30% στις κρατήσεις για την Ελλάδα.

Κρύο- ζέστη λοιπόν η εναλλαγή συνεχώς για τον τουρισμό, καθώς όλα είναι ρευστά και οι επαγγελματίες του χώρου δεν υπολογίζουν πια στον εσωτερικό τουρισμό. Ο Έλληνας φέτος περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά θα σκεφτεί τις διακοπές του, τις φθηνές εναλλακτικές που έχει και θα μειώσει όσο μπορεί διάρκεια και κόστος για λίγη ξεκούραση.

«Όλη αυτή η ανησυχία, η αρνητική ψυχολογία, η αβεβαιότητα είναι πολύ φυσικό δεν έχει όρεξη ο κόσμος. Η κίνηση είναι στο χαμηλότερο δεκαετίας - δεκαπενταετίας. Οι προκρατήσεις, το ενδιαφέρον κλπ. έχει σχεδόν μηδενιστεί. Είναι συντριπτική η προτίμηση στο ομαδικό πακέτο παρά στο μεμονωμένο. Τα προγράμματά μας βγαίνουν τα τελευταία χρόνια και τώρα και στο εσωτερικό αντί για 7 νύχτες, βγαίνουν εξαήμερα, πενθήμερα για να μπορέσει να αντιμετωπίσει με λιγότερη δαπάνη κάποιες μικρές διακοπές» είπε στον Αθήνα 9. 84 ο Σπύρος Γκίνης - πρόεδρος τουριστικών και ταξιδιωτικών πρακτόρων Ελλάδος
 
Με ελκυστικές προσφορές αντιμετωπίζει ο Όμιλος Maestro, στον οποίο ανήκει και το camping Club Αγία Άννα, τη δύσκο
Keywords
Τυχαία Θέματα