Η Χ. Κλίντον στη σύνοδο για τη Συρία

Πάνω από εξήντα χώρες λαμβάνουν μέρος στη συνάντηση της Τύνιδας με στόχο να καταρτιστεί ένα σχέδιο για να παρασχεθεί ανθρωπιστική βοήθεια στο συριακό λαό και να κλιμακωθεί η πίεση στη Δαμασκό, από την οποία η Ρωσία και η Κίνα απέχουν.

Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον έφθασε σήμερα στην Τυνησία για να συμμετάσχει στη σύνοδο για την κρίση στη Συρία που οργανώνει ο Αραβικός Σύνδεσμος, μετέδωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Εξάλλου οι δυτικές και άλλες χώρες κάνουν τα στραβά μάτια στις αγορές όπλων από Σύρους εξόριστους οι οποίοι ήδη μεταφέρουν λαθραία ελαφρά όπλα, επικοινωνιακό εξοπλισμό και εξοπλισμό νυχτερινής όρασης σε εξεγερμένους στη Συρία, είπε μια πηγή της συριακής αντιπολίτευσης.

Οι υποστηρικτές της αντιπολίτευσης προσπαθούν επίσης να βρουν τρόπους να μεταφέρουν αντιαεροπορικά και αντιαρματικά όπλα στον Ελεύθερο Συριακό Στρατό, ο οποίος αποτελείται κατά κύριο λόγο από Σύρους στρατιώτες οι οποίοι έχουν λιποτακτήσει και εθελοντές, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Συνεχίζονται εξάλλου οι επαφές για να βρεθούν τρόποι να μπουν απόστρατοι Σύροι αξιωματικοί στη χώρα για να δράσουν ως σύμβουλοι, σε μια προσπάθεια να συντονιστούν οι αντικαθεστωτικοί που μάχονται εναντίον των δυνάμεων της κυβέρνησης του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ--καθώς η εξέγερση εναντίον του, η οποία διαρκεί σχεδόν ένα χρόνο, κλιμακώνεται.

«Φέρνουμε αμυντικά και επιθετικά όπλα. . . Έρχονται από παντού, περιλαμβανομένων δυτικών χωρών και δεν είναι δύσκολο να περάσει ο,τιδήποτε από τα σύνορα», είπε η πηγή αυτή στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς, μιλώντας υπό τον όρο της διατήρησης της ανωνυμίας της.

«Δεν έχει υπάρξει απόφαση από οποιαδήποτε χώρα να εξοπλιστούν οι αντάρτες, όμως (διάφορες) χώρες επιτρέπουν στους Σύρους να αγοράζουν όπλα και να τα στέλνουν στη χώρα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα