Η αρχαιοκαπηλία στην Ελλάδα

Με την «υπόθεση» όλων των υποθέσεων, το ζήτημα των Mαρμάρων του Παρθενώνα, μια περίπτωση που μετρά περίπου δύο αιώνες, από τη γέννηση του νεοελληνικού κράτους, συνεχίστηκε για δεύτερη ημέρα η έρευνα του Αθήνα 9.84 για την αρχαιοκαπηλία.

Στην έρευνα, η οποία παρουσιάζεται στην εκπομπή «Αθήνα Σήμερα» με τη Νόνη Καραγιάννη και την οποία επιμελούνται η Βάνα Λυκομήτρου, η Κωνσταντίνου Βρεττού και Μαρία Τιγκιρίδου, με επικεφαλής την αρχισυντάκτρια του Πολιτιστικού Τμήματος του Αθήνα
9.84 Ελεονώρα Ορφανίδου και ο αστυνομικός συντάκτης Παναγιώτης Μαργαρώνης, αναφέρεται ότι, έως πρότινος μουσεία και ιδιωτικές συλλογές αγόραζαν αμφιβόλου προέλευσης αντικείμενα και με μια διεθνή διαδικασία τα νομιμοποιούσαν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το μουσείο Γκετί που αναγκάστηκε λόγω ελληνικών και ιταλικών παρεμβάσεων να επιστρέψει αρχαιότητες και ν' αλλάξει τακτική.

Για την υπόθεση των Μαρμάρων του Παρθενώνα ο πρόεδρος του Μουσείου της Ακρόπολης Δημήτρης Παντερμαλής έκανε λόγο για τεμαχισμό και διαμελισμό και χαρακτήρισε το ζήτημα ως «μια σκοτεινή σελίδα στην Ιστορία του Πολιτισμού».

Αναφερόμενος στην πρόσφατη υπόθεση της Εθνικής Πινακοθήκης, ο ιδιωτικός ερευνητής πρόεδρος του Συλλόγου Καταπολέμησης Αρχαιοκαπηλίας Γιώργος Τσούκαλης μιλά για «άκρως επαγγελματική δουλειά από την πλευρά των δραστών, οι οποίοι», όπως αναφέρει, «κινήθηκαν με τρόπο κινηματογραφικό». Η κλοπή πραγματοποιήθηκε μέσα σε μόλις τρία λεπτά ενώ το γεγονός, όπως λέει, παραπέμπει σε κάποιο είδος «παραγγελίας».
Οι έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη και ο κ. Τσούκαλης αναφέρει πως υπάρχουν κάποιοι ύποπτοι, χωρίς όμως να αποκαλύπτει λεπτομέρειες, για ευνόητους λόγους.

Σε έναν «τόπο ανομίας», όπως τον χαρακτηρίζει ο κριτικός Τέχνης Μάνος Στεφανίδης «η καταδολίευση του πλούτου μας γίνεται κάτω από τα μάτια των υπευθύνων». Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα αναφέρει την περίπτωση της Αρχαία Ολυμπίας για την οποία κάνει λόγο περί «εγκληματικής ανευθυνότητας». Ο κ. Στεφανίδης όμως, αναφέρεται και στις περιπτώσεις της Εθνικής Πινακοθήκης αλλά και της Κορίνθου, όπου οι φύλακες κυνήγησαν τους δράστες και κατάφεραν να αποτρέψουν τα χειρότερα θέτοντας ωστόσο την ζωή τους σε κίνδυνο.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας Αθανάσιος Κοκκαλάκης δηλώνει ότι οι έρευνες έχουν πάρει το δρόμο τους και πως έχουν γίνει όλες οι αναγκαίες επαφές, χωρίς ωστόσο αυτήν την στιγμή να είναι κάτι ανακοινώσιμο. «Στόχος της ΕΛΑΣ», σύμφωνα με τον ίδιο είναι «η σύλληψη των ανθρώπων και η επιστροφή των αντικειμένων στον φυσικό τους χώρο».

Τα περιστατικά Πινακοθήκης και Αρχαίας Ολυμπίας είναι δυο διαφορετικής φύσεως επεισόδια, σύμφωνα με την Γενική Γραμματέα Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. «Το μεν περιστατικό της Πινακοθήκης είναι μια κλασσικού τύπου κλοπή», δηλώνει, «ενώ το περιστατικό της Αρχαίας Ολυμπίας είναι διαφορετικό, καθώς είναι η πρώτη φορά στην Ελλάδα που έχουμε ένοπλη ληστεία σε ένα μουσειακό χώρο και εκεί είναι η διαφορά ως προς το πως θα τα αντιμετωπίσει η Πολιτεία»
Keywords
Τυχαία Θέματα