Η άμυνα απέναντι στο bank-run

Στο ερώτημα του πώς μπορεί η Ελλάδα να χειριστεί ενδεχόμενη μαζική απόσυρση των καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες επιχειρεί να απαντήσει έκθεση της Berenberg Bank.

Όπως αναφέρει η τράπεζα, η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη

με τον κίνδυνο ενδεχόμενου τραπεζικού πανικού και ταχείας φυγής των καταθέσεων στο εξωτερικό. Μετά την σταθερή μείωση της καταθετικής βάσης των ελληνικών τραπεζών κατά περίπου 3 δισ. ευρώ το μήνα πέρυσι, οι πρόσφατες εξελίξεις κάθε άλλο παρά αμβλύνουν τις ανησυχίες των Ελλήνων πως οι καταθέσεις τους είναι ασφαλείς.

Ειδικότερα, οι Dr Holger Schmieding και Dr Christian Schulz της Berenberg επικαλούνται τις ανοιχτές –πλέον- συζητήσεις για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ μετά και την αποτυχία των πολιτικών να σχηματίσουν μια κυβέρνηση που θα συνεχίσει να εφαρμόζει το μνημόνιο, την είδηση πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διακόπτει τις πράξεις αναχρηματοδότησεις για ορισμένες υποκεφαλαιοποιημένες ελληνικές τράπεζες έως ότου αυτές ολοκληρώσουν την ανακεφαλαιοποίησή τους, καθώς και την ανακοίνωση του Προέδρου της Δημοκρατίας πως οι Έλληνες απέσυραν περισσότερα από 700 εκατ. ευρώ από τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς τη Δευτέρα.

Η Berenberg επισημαίνει πως ο τραπεζικός πανικός είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, γι’αυτό και έχουν αναπτυχθεί αρκετά εργαλεία για το χειρισμό μιας τέτοιας κρίσης. Ωστόσο -επισημαίνει η τράπεζα- η Ελλάδα δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει ορισμένα από τα εργαλεία αυτά:

-Περιπτώσεις μαζικής απόσυρσης καταθέσεων στο παρελθόν αντιμετωπίστηκαν με κυβερνη τικές εγγυήσεις για τις καταθέσεις, πολιτική που δεν μπορεί να ακολουθήσει η ελληνική κυβέρνηση απουσία επαρκούς εμπιστοσύνης

-Η φυγή καταθέσεων στο εξωτερικό συνήθως εμποδίζεται με ελέγχους κεφαλαίων. Σε μία ενιαία αγορά, με ένα ενιαίο νόμισμα και ελεύθερη κινητικότητα κεφαλαίων, ο έλεγχος των κεφαλαίων δεν περιλαμβάνονται στην

Keywords
Τυχαία Θέματα