Απαρχή εξελίξεων στην Ευρώπη

Ο κορυφαίος Γερμανός κοινωνιολόγος Ούλριχ Μπεκ, που πρόσφατα υπέγραψε το κείμενο «Να ακούσουμε τη νεολαία μας, να ανοικοδομήσουμε την Ευρώπη από τα χαμηλά» μαζί με άλλες 58 προσωπικότητες της Ευρώπης, μίλησε στην Κατερίνα Μπατζάκη για την κρίση, το γερμανικό ρόλο και την επείγουσα ανάγκη μεταρρυθμίσεων συμμετοχικής δημοκρατίας και κοινωνικής πολιτικής.

«Η Ευρώπη βρίσκεται σε δύσκολη θέση γιατί είναι παιχνίδι με αρνητικό αποτέλεσμα και δεν έχει θετική χροιά όσον αφορά το μέλλον. Για πρώτη φορά

στην Ευρώπη έχουμε μια πολύ μορφωμένη νεολαία, αλλά ταυτόχρονα έχουμε κι ένα τεράστιο ποσοστό ανεργίας, που σημαίνει ότι για πρώτη φορά οι νέοι και ο ακαδημαϊκός κόσμος αντιμετωπίζει ένα αβέβαιο πεπρωμένο, δεν έχουν οικονομικό μέλλον στην Ευρώπη. Νομίζω ότι αυτή η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ανησυχητική», είπε εισαγωγικά ο Ούλριχ Μπεκ.

Πιστεύετε ότι αυτή η κατάσταση επηρέασε το εκλογικό αποτέλεσμα στις ευρωπαϊκές χώρες του Νότου;
«Πιστεύω ότι το κοινωνικό και οικονομικό μέλλον της μεσαίας τάξης αλλά και των φτωχότερων ομάδων έχει πληγεί καίρια από την Ευρωπαϊκή κρίση κι αυτό δεν αποτελεί μόνο απειλή για τις ανώτερες κοινωνικές και πολιτικές δομές αλλά ίσως και απαρχή μιας επαναστατικής κατάστασης όπου αριστερές και δεξιές πολιτικές δυνάμεις θα έρθουν αντιμέτωπες με τους δημοκρατικούς ευρωπαϊκούς θεσμούς που έχουν θεσπιστεί μέχρις στιγμής».

Ειδικότερα για το ρόλο της Γερμανίας, ο Ούλριχ Μπεκ σημείωσε:
«Η αναμονή μιας ευρωπαϊκής καταστροφής, όχι μόνο της κατάρρευσης του ευρώ αλλά και της ΕΕ γενικότερα, έχει φέρει αλλαγές στο τοπίο της εξουσίας και μάλιστα γίνεται η μήτρα μιας Γερμανικής Ευρώπης, μιας Ευρώπης που, όπως εγώ θεωρώ, βρίσκεται υπό τη σκέπη μιας συγκεκριμένης ιδέας για το πώς η Ευρωπαϊκή κρίση θα πρέπει να επιλυθεί. Αυτού του τύπου η γερμανική παρουσία οφείλεται σε νόμους που δεν τηρήθηκαν. Η επινόηση και εφαρμογή του ευρώ προέκυψε ουσιαστικά χάρη στη γαλλική επιμονή με την επανένωση της Γερμανίας. Αλλά στην πορεία κατέληξε το ευρώ να είναι πολύ ευεργετικό για την Γερμανία με αποτέλεσμα η Μέρκελ να γίνει η ανεπίσημη βασίλισσα του Ευρώ και να επιβάλει τη Γερμανική λογική σαν διέξοδο από αυτή την κατάσταση. Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι τελικά να διχαστεί η Ευρώπη όπου βασικοί κανόνες της Ευρωπαϊκής δημοκρατίας έχουν αρθεί. Κι όπως είδαμε σε Ελλάδα και άλλες χώρες, η προσπάθεια να εφαρμοστούν αυτοί οι κανόνες στερούνται την όποια δημοκρατική υποστήριξη».  

Ποια είναι η γνώμη σας για το δημοσιονομικό σύμφωνο;
«Από τη μια χρειαζόμαστε νέους ευρωπαϊκούς θεσμούς για να διαχειριστούν τα προβλήματα του ευρώ. Χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη. Αλλά αυτό τελικά φαίνεται να αντιμετωπίζεται μόνο σε σχέση με την οικονομική κρίση, οπότε για να πιστέψουν οι πολίτες στην Ευρώπη χρειαζόμαστε μια πιο πειστική προοπτική για το μέλλον της Ευρώπης, δηλαδή πρώτα μια κοινωνική Ευρώπη με ένα μοντέλο κοινωνικής πρόνοιας σε εθνικό επίπεδο. Και το δεύτερο είναι να δημιουργήσουμε μια Ευρώπη για τους πολίτες, μια συμμετοχική δημο

Keywords
Τυχαία Θέματα