Η Α. Ποδηματά στον ΑΘΗΝΑ984

Η ευρωβουλευτής του ΠαΣοΚ και αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Άννυ Ποδηματά, μίλησε στις 4/12 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για την ελληνική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.:

«Είναι μία πολύ μεγάλη ευκαιρία, πολύ περισσότερο από κάθε άλλη φορά στο παρελθόν, ν' αξιοποιήσει η Ελλάδα αυτή την προεδρία, ακριβώς λόγω της κρισιμότητας που έχει και για το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι.
Θα προωθήσει φακέλους που έχουν στρατηγική σημασία και από τους οποίους και η Ελλάδα μπορεί να αποκομίσει πολύ σημαντικά οφέλη, όπως, για παράδειγμα, η υπόθεση της τραπεζικής ένωσης, το μεταναστευτικό και θα κερδίσουμε πολλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αντιστρέφοντας ακόμη περισσότερο τις στερεοτυπικές εικόνες για τη χώρα μας, οι οποίες σε μεγάλο βαθμό έχουν αλλάξει. Οπωσδήποτε όμως, η ελληνική προεδρία αποτελεί ευκαιρία για μία ριζική αλλαγή της εικόνας της χώρας στο εξωτερικό, στο βαθμό βέβαια, που άπαντες -πολίτες και πολιτικό σύστημα, κυβέρνηση και αντιπολίτευση-, αντιληφθούμε το διακύβευμα για τη χώρα, ανεξαρτήτως κομμάτων και σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων».

* Για την πρόταση του επικεφαλής των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Χάνες Σβόμποντα:

«Το 2010, όταν αποφασίστηκε η συγκρότηση αυτών των σχημάτων, των εκπροσώπων της Κομισιόν, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, δεν υπήρχε τίποτα σ' επίπεδο κοινοτικής νομοθεσίας και σ' επίπεδο ευρωπαϊκών μηχανισμών και εργαλείων, για να αντιμετωπιστεί μία κρίση σαν αυτή που ξέσπασε στα τέλη του 2009, αρχές του 2010. Τώρα, όμως, έχουν αλλάξει τα πράγματα, διότι έχει αλλάξει η ίδια η κοινοτική νομοθεσία και υπάρχουν πια οι βάσεις, η νομική βάση, ώστε να περάσουμε σε μία άλλη διαδικασία για τις χώρες που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα και εφαρμόζουν προγράμματα προσαρμογής με κεντρικό ρόλο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής... Αυτό που θέλω να διευκρινίσω, γιατί δεν γίνεται η σχετική συζήτηση στην Ελλάδα, είναι ότι εδώ και ένα χρόνο, υπάρχει κοινοτική νομοθεσία, οδηγίες δηλαδή, που είναι ενσωματωμένες στο εθνικό δίκαιο όλων των χωρών της Ευρωζώνης και αναφέρονται στις διαδικασίες που θα πρέπει να υπάρχουν στο ευρωπαϊκό επίπεδο, όταν κάποια χώρα αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες και αναγκάζεται να ζητήσει οικονομική βοήθεια, όχι πια σε διμερές επίπεδο, όπως κάναμε εμείς το 2010, αλλά από τον περίφημο Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας...».

Και πρόσθεσε: «Να θυμίσω την υπόθεση με το περίφημο λάθος πολλαπλασιαστή του ΔΝΤ. Δεν νοείται, το ΔΝΤ να κάνει αξιολόγηση, ν' αναγνωρίζει τα λάθη του και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, πολύ περισσότερο τώρα, που εφαρμόζεται η νομοθεσία, να κάνουμε ότι δεν καταλαβαίνουμε και να στρουθοκαμηλίζουμε».

Δημοσιογράφος: Εκτιμάτε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει αξιοποιήσει επαρκώς αυτό το νομοθετικό πλαίσιο που ήδη υπάρχει, σε ό,τι αφορά στη σχέση της με τους εταίρους και δανειστές και την εκπροσώπησή τους στην Ελλάδα, μέσω της τρόικα;

Α. Ποδηματά: «Καταρχάς, η τρόικα δεν βρίσκεται μόνον στη χώρα μας. Η Ιρλανδία βγαίνει, όπως γνωρίζουμε, στο τέλος του χρόνου από το μνημόνιο, αλλά η επιτήρηση θα συνεχιστεί, γιατί η αυστηρή επιτήρηση και εποπτεία συνεχίζονται με βάση την κοινοτική νομοθεσία μέχρι να αποπληρωθεί το μεγαλύτερο μέρος, το 75% των χρημάτων που έχουν χορηγηθεί για οικονομική βοήθεια. Αυτά για να ακούν διάφοροι που θεωρούν ότι με το τέλος του μνημονίου, μπορούμε να ξαναγυρίσουμε στην παλαιά κατάσταση, στις παλιές συνήθειες. Υπάρχει η κοινοτική νομοθεσία και πιστεύω ακράδαντα, ότι, το γεγονός ότι η Ελλάδα θα ασκήσει την προεδρία σε αυτή τη φάση, που έχει ανοίξει έτσι και αλλιώς μία συζήτηση για το ρόλο που έχουν παίξει οι τρόικες στις διάφορες χώρες, για τις αναπροσαρμογές που επιβάλλεται να γίνουν και στον τρόπο που χειριζόμαστε τις χώρες που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες. Υπάρχει πεδίον δόξης λαμπρόν για την ελληνική κυβέρνηση, τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών προκειμένου να αξιοποιήσουν πλήρως την υφιστάμενη καινούργια νομοθεσία σε κοινοτικό επίπεδο».

* Για το κείμενο των "58" σχετικά με την ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς:

«Ο κ. Βενιζέλος ανταποκρίθηκε θετικά κατ' ευθείαν στην πρόσκληση - έκκληση των "58" για συνεννόηση και διάλογο. Αντιθέτως, ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, ο κ. Κουβέλης ήταν αρνητικός και λυπάμαι γι' αυτό. Ωστόσο, θέλω να επισημάνω ότι υπάρχει συζήτηση και σ' αυτήν μετέχουν πολλά αξιόλογα και σημαντικά στελέχη και από τη Δημοκρατική Αριστερά και από το ΠαΣοΚ. Αυτό είναι θετικό, γιατί νομίζω ότι έχει έρθει και η στιγμή, συνολικά στη χώρα, να αρχίσουμε να βλέπουμε το ποτήρι όχι μονίμως μισοάδειο, αλλά και κάπως μισογεμάτο. Η υπόθεση της ανασυγκρότησης της κεντροαριστεράς είναι, κατά την άποψή μου, κατ' επείγουσα ανάγκη, όχι για τον κατακερματισμένο χώρο, επειδή υπάρχουν δύο κόμματα, που κινούνται σε αυτόν σήμερα -το ΠαΣοΚ και η Δημοκρατική Αριστερά-, διάφορες κινήσεις και προσωπικότητες. Η ανάγκη δεν αφορά στο να δώσουμε ρόλο στα πρόσωπα και στα κόμματα, η ανάγκη αφορά στη χώρα και συνδέεται με αυτά που κουβεντιάζαμε προηγουμένως για τις ευρωπαϊκές εξελίξεις. Η χώρα και μια μεγάλη κατηγορία πολιτών, όπως έδειξαν οι δημοσκοπήσεις, υποστηρίζουν την ανασυγκρότηση του κεντροαριστερού χώρου, ώστε να δημιουργηθεί ένας ισχυρός πόλος ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α.. Κατά την άποψή μου, η χώρα δεν αντέχει να πιαστεί ξανά στο δόκανο ενός παλιού τύπου δικομματισμού, βασισμένου στην τεχνητή πόλωση, στην όξυνση, στο λαϊκισμό και στη δημαγωγία, διότι δεν είναι ο στόχος μας και δεν πρέπει να είναι ο στόχος μας απλώς και μόνο, όπως λένε διάφοροι, χαϊδεύοντας αυτιά, να βγει η χώρα από το μνημόνιο, να φύγουμε από τις τρόικες. Η χώρα πρέπει να ξεπεράσει τις παθογένειες που την οδήγησαν το 2009 στη χρεοκοπία. Τα προβλήματα δεν άρχισαν με το μνημόνιο, όπως κάποιοι υποστηρίζουν, επιμένοντας να αγνοούν ότι το 2009 φτάσαμε στο χείλος του γκρεμού, στη χρεοκοπία. Κάποιες χρόνιες παθογένειες κι άλλες, βεβαίως, πιο πρόσφατες, όπως ήταν η καταστροφική δημοσιονομική διαχείριση της διετίας 2007 - 2009, αυτά είναι που οδήγησαν τη χώρα εκεί όπου την οδήγησαν και πραγματικά λυπάμαι, που δεν μιλάμε γι' αυτά, όχι γιατί είναι η στιγμή να αρχίσουμε να σκοτωνόμαστε μεταξύ μας για το ποιος και πόσο φταίει. Δεν είναι αυτό το νόημα, ιδιαίτερα αυτή τη στιγμή. Το νόημα, όμως, είναι ότι πρέπει με ψυχραιμία και με αυτογνωσία να εντοπίσουμε τις αιτίες που μας οδήγησαν εκεί όπου μας οδήγησαν, ώστε να τις διορθώσουμε και να βγούμε από την κρίση, πατώντας πια στα πόδια μας, σ' ένα περιβάλλον που θα είναι, έτσι και αλλιώς, εξαιρετικά δύσκολο».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα