Γιορτάζει με «Φαύστα»

Το Θεσσαλικό Θέατρο συμπληρώνει φέτος 38 χρόνια δημιουργικής πορείας, ενώ, παράλληλα, κλείνει τα 30 χρόνια του, ως δημοτικό θέατρο και το γιορτάζει με το ανέβασμα της θρυλικής παράστασης του Μποστ, «Φαύστα».

Η πρεμιέρα της παράστασης πραγματοποιήθηκε 1 Ιουλίου στη Λάρισα, για να ακολουθήσει περιοδεία
σε όλη την Ελλάδα.

Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Κώστας Τσιάνος, ο οποίος μιλώντας στη Βάνα Λυκομήτρου, τόνισε ότι η επιλογή του έργου δεν είναι τυχαία, καθώς ο Μέντης Μποσταντζόγλου, o Μποστ, υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Θεσσαλικού θεάτρου, το οποίο άνοιξε τον δρόμο στα υπόλοιπα ΔΗΠΕΘΕ της χώρας.

Όπως επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιάνος, «η Φαύστα βασίζεται σε έναν σουρεαλισμό, σε μια υπέρβαση, όπου η υπερβατικότητα της αυτή, αποτελεί κι ένα λαϊκό στοιχείο. Γι αυτό και το έργο είναι βαθύτατα λαϊκό, αλλά και με πανούργο τρόπο σατυρικό».

Ο Μποστ εμπνεύστηκε κι έγραψε την Φαύστα πριν από 50 χρόνια, από ένα αληθινό περιστατικό εκείνης της εποχής, όπου ένας καρχαρίας, έφαγε ένα παιδάκι που κολυμπούσε στο Κερατσίνι.

«Το μυαλό του Μποστ που πέταγε, από το τυχαίο αυτό συμβάν δημιούργησε μια ολόκληρη ιστορία, η οποία αρχικά κυκλοφόρησε ως γελοιογραφία και μετά ο Μποσταντζόγλου την μετέτρεψε σε θεατρικό έργο. Μπορούμε μάλιστα, να το χαρακτηρίσουμε ως ένα εθνικό έργο, καθώς ταιριάζει σε όλη αυτή την κατάσταση που ζούμε, αυτόν τον τραγέλαφο. Γιατί ο Μέντης αυτό ακριβώς σατιρίζει. Την αιώνια τραγελαφική κατάσταση αυτής της χώρας», κατέληξε ο σκηνοθέτης.
Keywords
Τυχαία Θέματα