Για τις Νανοεπιστήμες στην Κρήτη

Με ομιλία του Νομπελίστα Καθηγητή Κονσταντίν Νοβοσέλοφ ξεκίνησαν οι Σεμιναριακές Διαλέξεις Ωνάση 2013 που έχουν ως θέμα τις Νανοεπιστήμες και τη Νανοτεχνολογία.

Ο Καθηγητής Νοβοσέλοφ έλαβε το βραβείο Νόμπελ το 2010 για την ανακάλυψη του Γραφενίου, υλικού με μοναδικές ιδιότητες, σε ηλικία μόλις 36 ετών, γεγονός που τον καθιστά τον νεότερο Νομπελίστα Φυσικής των τελευταίων 40 χρόνων.

Στις φετινές Διαλέξεις Ωνάση, τις οποίες το Κοινωφελές

Ίδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) διοργανώνει για δέκατο τρίτο συνεχές έτος στο Ηράκλειο, έχουν γίνει δεκτοί να συμμετάσχουν με οικονομική ενίσχυση του Ιδρύματος Ωνάση, 35 Έλληνες και 15 ξένοι φοιτητές που επελέγησαν με βάση τις ακαδημαϊκές τους επιδόσεις, μεταξύ πολύ μεγαλύτερου αριθμό υποψηφίων. Στις Διαλέξεις έχουν γίνει επίσης δεκτοί (με τα ίδια κριτήρια) και συμμετέχουν 22 φοιτητές από τα Ιδρύματα της Κρήτης, όπως και 12 Έλληνες και ξένοι ερευνητές.

Εκτός του νομπελίστα Νοβοσέλοφ, ομιλητές είναι έξι επιπλέον παγκοσμίου εμβέλειας επιστήμονες: οι Φαίδων Αβούρης (Ερευνητικό Κέντρο Thomas. J. Watson IBM, Νέα Υόρκη), μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών, και Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, Paul S. Weiss, Διευθυντής του Ινστιτούτου Νανοσυστημάτων στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, Andrea Ferrari, Διευθυντής του Κέντρου για το Γραφένιο στο Πανεπιστήμιο του Cambridge της Βρετανίας, Stephan Roche (Ινστιτούτο Νανοτεχνολογίας της Βαρκελώνης), Christian Thomsen (Ινστιτούτο Στερεάς Κατάστασης, Τεχνικό Πανεπιστήμιο Βερολίνου), Hua Zhang, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Nanyang της Σιγκαπούρης.

Οι Διαλέξεις μεταδίδονται και ζωντανά μέσω διαδικτύου στο http://live.grnet.gr/forth/

Οι Σεμιναριακές Διαλέξεις Ωνάση που διεξάγονται από το 2001 στο Ηράκλειο Κρήτης, αναφέρονται πάντοτε σε θέματα που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της διεθνούς έρευνας και έχουν καθιερωθεί ως ο πλέον υψηλού επιπέδου αντίστοιχος θεσμός σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτό καταδεικνύεται και από το γεγονός ότι μεταξύ των έως τώρα ομιλητών συγκαταλέγονται 14 Νομπελίστες. Κάθε κύκλος διαλέξεων διαρκεί μια εβδομάδα και απευθύνεται σε φοιτητές - υποψήφιους διδάκτορες, μεταπτυχιακούς και τελειόφοιτους υψηλών ακαδημαϊκών επιδόσεων από την Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο. Τo Ίδρυμα Ωνάση καλύπτει τα έξοδα μετακίνησης και παραμονής στο Ηράκλειο της Κρήτης των ομιλητών και όλων των φοιτητών που γίνονται δεκτοί.

Keywords
Τυχαία Θέματα