Γερμανία-συνδικάτα: Αλληλεγγύη στο νότο της Ευρώπης

Ο πρόεδρος της γερμανικής συνομοσπονδίας συνδικάτων (DGB) Μίχαελ Ζόμερ προειδοποίησε σήμερα ότι οι πολιτικές λιτότητας στο νότο της Ευρώπης "καταστρέφουν χώρες", σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandradio Kultur.

"Στην Ελλάδα, την Ισπανία, την Πορτογαλία, εφαρμόζεται μια πολιτική λιτότητας στις πλάτες των ανθρώπων (...). Καταστρέφουν αυτές τις χώρες μέσω των περικοπών (...). Για αυτό υπάρχει αυτή η αντίσταση, αυτή η εξέγερση", σημείωσε.

Ο Ζόμερ παρατήρησε ότι η Γερμανία
μέχρι τώρα έχει αντισταθεί "σχετικά καλά στη δεύτερη φάση της οικονομικής κρίσης", σημειώνοντας όμως ότι η γενική οικονομική κατάσταση αρχίζει να γίνεται αντιληπτή σε ορισμένους τομείς, όπως στην αυτοκινητοβιομηχανία και στα χημικά.

"Θέλουμε καλά μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης, δηλαδή να επενδύουμε απέναντι στην κρίση και όχι να κάνουμε περικοπές μέχρις εσχάτων", πρόσθεσε, καλώντας τα συνδικάτα να επιτεθούν στο "θεμελιώδες κακό της οικονομικής κρίσης, δηλαδή την κυριαρχία των αγορών".

"Είμαστε αλληλέγγυοι (...) και θα στείλουμε ένα μήνυμα αλληλεγγύης στις χώρας αυτές", σημείωσε ο Ζόμερ, αναφερόμενος στις κινητοποιήσεις που οργανώθηκαν σε πολλές γερμανικές πόλεις από την DGB, τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή συνομοσπονδία που έχει περίπου 8 εκατομμύρια μέλη.

Στη Φρανκφούρτη περίπου εκατό άτομα, κυρίως συνδικαλιστές, συγκεντρώθηκαν το πρωί εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους στις χώρες της νότιας Ευρώπης, ένα σύνθημα που είχαν μεταφράσει στα ελληνικά, τα ιταλικά, τα πορτογαλικά και τα ισπανικά. "Θέλουμε να δείξουμε την αλληλεγγύη μας στους Ευρωπαίους εργαζόμενους", είπε ο Στέφεν Μέρτε του αριστερού κόμματος Die Linke. "Οι πλούσιες χώρες πρέπει να είναι αλληλέγγυες με τις φτωχότερες", πρόσθεσε.

"Δεν θέλουμε μια πολιτική λιτότητας που απευθύνεται αποκλειστικά στους μικρούς, αλλά μια πολιτική μέσω της οποίας οι υπεύθυνοι αυτής της κρίσης, δηλαδή οι τράπεζες, θα αναλάβουν τις ευθύνες τους", τόνισε από την πλευρά του ο Στέφαν Κέρτσελ, ο πρόεδρος της ομοσπονδίας Έσσης-Θουριγγίας. "Ας μην λέμε ότι αυτό είναι ένα πρόβλημα του νότου (...) Η κρίση χτυπά και τη δική μας πόρτα. Η μερική απασχόληση, τα προβλήματα πωλήσεων στην Opel, είναι επίσης συνέπειες της κρίσης", κατέληξε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα