Βρετανία: κερδοφόρα πώληση

Το βρετανικό κράτος αποκόμισε κέρδος περίπου 60 εκατ. στερλινών από την πρώτη πώληση πακέτου μετοχών του τραπεζικού ομίλου Lloyds Banking Group, καθώς κινείται στην πλήρη ιδιωτικοποίησή του, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.

Η εταιρεία UK Financial Investments, η οποία διαχειρίζεται τις κρατικές μετοχές, ανακοίνωσε ότι προχώρησε

στην πώληση 4,28 δισ. μετοχών - που αντιστοιχούν περίπου στο 6% του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας - έναντι του ποσού των 3,2 δισ. στερλινών. Η τιμή πώλησης της μετοχής ορίσθηκε στις 75 πένες - με έκπτωση 3,1% σε σχέση με τη χθεσινή τιμή κλεισίματός της στο χρηματιστήριο - και πάνω από τις 73,6 πένες που είχε πληρώσει αρχικά το βρετανικό δημόσιο για να διασώσει την τράπεζα το 2008 με το συνολικό ποσό των 20 δισ. στερλινών.

Ο βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν, ο οποίος εφαρμόζει το μεγαλύτερο πρόγραμμα λιτότητας στη χώρα, από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τα έσοδα από την πώληση για να χρηματοδοτήσει φορολογικές ελαφρύνσεις ή αυξημένες δαπάνες πριν από τις επόμενες γενικές εκλογές που θα γίνουν το 2015.

Αναφερόμενος στην τράπεζα Royal Bank of Scotland, την οποία διέσωσε επίσης το βρετανικό κράτος με το ποσό των 45,5 δισ. στερλινών, ο κ. Όσμπορν δήλωσε ότι επιβαρύνεται ακόμη με πολύ «φτωχό» ενεργητικό για να προχωρήσει η πώλησή της. «Πριν από πέντε χρόνια, η προηγούμενη κυβέρνηση χρησιμοποίησε τα χρήματα των φορολογουμένων για να διασώσει τις τράπεζες και ήμουν απόλυτα αποφασισμένος να πάρω πίσω αυτά τα χρήματα για τους φορολογούμενους, ώστε να μπορέσουμε να μειώσουμε τα χρέη», δήλωσε ο υπουργός σε ανακοίνωσή του, προσθέτοντας ότι η πώληση του πακέτου «είναι ένα ακόμη βήμα στο μακρύ ταξίδι για την αποκατάσταση όσων πήγαν τόσο λάθος στη βρετανική οικονομία».

Η τιμή της μετοχής της Lloyds υποχώρησε το πρωί στο χρηματιστήριο του Λονδίνου κατά 1,8% στις 75,95 πένες. Μετά την πώληση, το μερίδιο του κράτους στη Lloyds μειώνεται στο 32,7% από 38,7%.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα