Γερμανία: σε πτώση το SPD

Η δημοτικότητα του γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος και του ηγέτη του Πέερ Στάινμπρουκ συνεχίζει να υποχωρεί ενόψει των βουλευτικών εκλογών του Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση, τα αποτελέσματα της οποίας δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

ΤΟ SPD συγκεντρώνει το 23% της πρόθεσης ψήφου (-2 μονάδες), το πιο χαμηλό επίπεδο δημοτικότητας από τον Ιούλιο του 2011 στο

μηνιαίο βαρόμετρο του Ινστιτούτου Forsa και του ομίλου επικοινωνίας RTL.

Η δημοτικότητα του SPD ήταν 30% τον Σεπτέμβριο, όταν ο 65χρονος Στάινμπρουκ, πρώην υπουργός Οικονομίας στην κυβέρνηση του μεγάλου συνασπισμού της Μέρκελ ορίστηκε υποψήφιος για την καγκελαρία.

Οι Σοσιαλδημοκράτες είχαν συγκεντρώσει ποσοστό 23% στις προηγούμενες εκλογές, το 2009, το μικρότερο μετά τον πόλεμο.

Εξάλλου, η δημοτικότητα των συντηρητικών της CDU της Μέρκελ και της βαυαρικού CSU υποχώρησε ακόμα μια ακόμα ποσοστιαία μονάδα συγκεντρώνοντας ποσοστό 43%.

'Ομως, η Μέρκελ αντιμετωπίζει πρόβλημα καθώς ο εταίρος της στον κυβερνητικό συνασπισμό, το φιλελεύθερο FDP με το οποίο θέλει να συνεχίσει να κυβερνά, δε συγκεντρώνει το όριο του 5% (3%) για να μπει στη Μπούντεσταγκ.

Εάν ο καγκελάριος εκλεγόταν με άμεση ψηφοφορία, πράγμα που δε συμβαίνει, ο Στάινμπρουκ δε θα συγκέντρωνε παρά το 18% των ψήφων, τέσσερις μονάδες λιγότερες, έναντι του 59% της Μέρκελ (+1%).

Σύμφωνα με το διευθυντή του Ινστιτούτου Forsa, Μάνφρεντ Γκιούλινερ, ακόμα και οι ψηφοφόροι του SPD είναι "απογοητευμένοι και ενοχλημένοι" με την προεκλογική εκστρατεία του υποψηφίου τους.

Σημαντικό ρόλο στη φθορά του Στάινμπρουκ έπαιξαν οι επίμαχες δηλώσεις του για τη "δουλειά" του καγκελλάριου που δεν πληρώνεται "αρκετά καλά" και η αποκάλυψη ότι κέρδισε πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ σε αμοιβές για διαλέξεις σε διάστημα μιας τριετίας.

Η ημερομηνία των γερμανικών βουλευτικών εκλογών δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί επίσημα, αλλά αναμένεται να πραγματοποιηθούν στις 22 Σεπτεμβρίου.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα