Θάτσι υπέρ διαλόγου

Τα προβλήματα μπορούν να επιλυθούν μόνο με διάλογο, διεμήνυσε ο πρωθυπουργός του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι σε εκπροσώπους των Αλβανών της νότιας Σερβίας, με τους οποίους συναντήθηκε χθες, στην Πρίστινα, με αφορμή το αίτημα των σερβικών αρχών να απομακρύνουν από την πόλη Πρέσεβο το μνημείο που ανεγέρθηκε προς τιμήν πεσόντων μελών του "Απελευθερωτικού Στρατού των Πρέσεβο, Μπουγιάνοβατς και Μεντβέτζα".

"Τα δημοκρατικά κράτη έχουν ουσιαστική αποστολή να φροντίζουν για τη διαφύλαξη της πολιτιστικής και της ιστορικής κληρονομιάς όλων των κοινοτήτων. Αυτά τα δημοκρατικά πρότυπα πρέπει να

σέβεται και η Σερβία, όπως τα σέβεται πλήρως το Κόσοβο" αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου ενημέρωσης του πρωθυπουργού του Κοσόβου που δημοσιοποιήθηκε μετά τη συνάντηση.

Ο κ. Θάτσι συζήτησε με τους πολιτικούς εκπροσώπους των Αλβανών της Σερβίας για την κατάσταση στην κοιλάδα του Πρέσεβο, στη νότια Σερβία, όπου η πλειοψηφία των κατοίκων είναι Αλβανοί και για τις συναντήσεις του με τον πρωθυπουργό της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς.

Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου, στη διάρκεια της συνάντησης με τους πολιτικούς εκπροσώπους των Αλβανών της κοιλάδας του Πρέσεβο και με αφορμή τις απειλές εκπροσώπων των θεσμών της Σερβίας ότι θα κατεδαφίσουν το μνημείο στο Πρέσεβο, δήλωσε ότι τα προβλήαμτα μπορούν να επιλυθούν μόνο με διάλογο, τονίζεται στην ανακοίνωση.

Ο κ. Θάτσι ενημέρωσε την αντιπροσωπεία των Αλβανών της νότιας Σερβίας για τη διαδικασία του διαλόγου με το Βελιγράδι.

"Η εξομάλυνση των σχέσεων του Κοσόβου και της Σερβίας είναι προς το συμφέρον των δύο χωρών και πάνω απ' όλα προς το συμφέρον των πολιτών. Θα επιτρέψει την καλύτερη αντιμετώπιση της σερβικής κοινότητας του Κοσόβου και της αλβανικής κοινότητας που ζει στην κοιλάδα του Πρέσεβο" δήλωσε ο κ. Θάτσι.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα