«Γενναία η ηγεσία της Σερβίας»

Η ηγεσία της Σερβίας επέδειξε όραμα και θάρρος στη λήψη δύσκολων αποφάσεων και στην αντιμετώπιση των μεγάλων πολιτικών προκλήσεων, τόνισε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Άστον από το Βελιγράδι όπου πραγματοποίησε επίσκεψη, σημειώνοντας ότι, αυτό είχε ως αποτέλεσμα όλα τα μέλη της ΕΕ να λάβουν απόφαση για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Σερβίας χωρίς νέους όρους.

Η κ. Άστον εξήρε την πρόοδο που επιτεύχθηκε στις συνομιλίες του Βελιγραδίου με την Πρίστινα και υπογράμμισε ότι ήταν ικανοποιημένη, όταν παρουσίαζε στα μέλη της ΕΕ την πρόοδο

και επειδή ήταν σε θέση να πει ότι υπάρχουν συγκεκριμένα αποτελέσματα στην εφαρμογή της συμφωνίας εξομάλυνσης των σχέσεων των δύο πλευρών.

"Συναντήθηκα για 13η φορά με τους πρωθυπουργούς Ίβιτσα Ντάτσιτς και Χασίμ Θάτσι και θα συναντηθώ ξανά, οι συνομιλίες θα συνεχιστούν τις επόμενες εβδομάδες, τους επόμενους μήνες. Δεν θα υπάρξουν θερινές διακοπές για όλους, επειδή πρέπει να επιδείξουμε πρόοδο" τόνισε η κ. Άστον μετά τη χθεσινή συνάντηση στο Βελιγράδι με τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό της Σερβίας, Τόμισλαβ Νίκολιτς και Ίβιτσα Ντάτσιτς.

Η κ. Άστον χαρακτήρισε ιστορική την απόφαση έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Σερβίας - ΕΕ και πρόσθεσε ότι είναι ικανοποιημένη ότι η Σερβία ετοιμάζεται ταχέως για τις διαπραγματεύσεις τονίζοντας ότι η ΕΕ επιτελεί το δικό της μέρος του έργου.

Η Σερβία γνωρίζει τις υποχρεώσεις που πρέπει να εκπληρώσει στην ευρωπαϊκή πορεία, δήλωσε ο κ. Νίκολιτς και συμφώνησε με την κ. Άστον ότι η διαδικασία πρέπει να προχωρήσει και ότι γι αυτό απαιτείται εντατική δουλειά το επόμενο διάστημα.

Ο κ. Νίκολιτς στη διάρκεια συνέντευξης τύπου μετά από τις συνομιλίες της σερβικής ηγεσίας με την κ. Άστον είπε ότι η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας ενημερώθηκε για τα όσα μπορούν να εκπληρωθούν με τη συναίνεση των πολιτών και ποιο είναι το σημείο καμπής, προσθέτοντας ότι "είναι γνωστό πως δεν θα αναγνωρίσουμε ποτέ την ανεξαρτησία του Κοσόβου".

Ο πρόεδρος της Σερβίας είπε ότι τώρα υπάρχει ανοιχτή επικοινωνία με την Πρίστινα, αλλά και ότι δεν θα υπήρχε συμφωνία Σερβίας - Κοσόβου χωρίς την ΕΕ.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου αν υπάρχει χρονικό πλαίσιο για δεύτερο μέρος της συμφωνίας Βελιγραδίου - Πρίστινας, η κ. Άστον είπε ότι το σημαντικότερο είναι να εφαρμοστεί η συμφωνία, αλλά και το τεχνικό κομμάτι που πρέπει να επιτρέψει όλες οι πολιτικές αποφάσεις να εφαρμόζονται στην πράξη.

"Δεν είναι εύκολο, θα είναι μακρόχρονη διαδικασία, αλλά στόχος είναι να διασφαλιστεί καλύτερη ζωή για τους πολίτες'" ανέφερε.

Ο πρωθυπουργός της Σερβίας τόνισε ότι το Βελιγράδι και η Πρίστινα πρέπει να συνεχίσουν το διάλογο για όλα τα θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος και όχι μόνο για τα θέματα που τους επιβάλλουν άλλοι, αλλά διευκρίνισε ότι η συνέχιση του διαλόγου δεν σημαίνει ότι η συμφωνία θα οδηγήσει στην κατεύθυνση κάποιου νομικά δεσμευτικού κειμένου ή στην αναγνώριση του Κοσόβου.

"Μπορούμε να συζητήσουμε και άλλα θέματα, όπως τα ζητήματα κρατικής και ιδιωτικής περιουσίας, η θέση της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, η πολιτιστική κληρονομιά.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου του σερβικού πρακτορείου ειδήσεων Tanjug ποιές θα είναι οι αρμοδιότητες της ένωσης σερβικών δήμων στο Κόσοβο, ο πρόεδρος της Σερβίας είπε ότι αναμένει η Πρίστινα να είναι έτοιμη να αλλάξει τους νόμους της και υπογράμμισε ότι η σερβική ένωση θα έχει όλες τις αρμοδιότητες που προβλέπονται από τη συμφωνία των Βρυξελλών σε συνάρτηση και με τη διακήρυξη της Σερβικής Βουλής.

"Η Σερβία έχει στο Κόσοβο εισοδήματα, δαπάνες, πρωτοβάθμια δικαστήρια, υπηρεσίες υγείας. Δεν θα αφήσει ποτέ τους συμπατριώτες της στο Κόσοβο στη μοίρα τους" είπε ο κ. Νίκολιτς.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας σήμερα θα επισκεφθεί την Πρίστινα.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα