Γαλλία: Παράταση της παρουσίας στο Μάλι

Το γαλλικό κοινοβούλιο επέτρεψε χθες βράδυ στην κυβέρνηση να παρατείνει τη στρατιωτική επιχείρηση στο Μάλι, μια έγκριση την οποία ο γάλλος πρωθυπουργός Ζαν-Μαρκ Ερό χαρακτήρισε "επιτυχία" σε πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο.

Οι βουλευτές, με 342 ψήφους υπέρ και καμίας κατά, ενέκριναν την παράταση της γαλλικής στρατιωτικής επέμβασης, ενώ μόνο οι βουλευτές του Αριστερού Μετώπου απείχαν. Το βράδυ οι γερουσιαστές είχαν επίσης ταχθεί υπέρ της παράτασης με 326 ψήφους υπέρ έναντι καμίας κατά.

Η επιχείρηση Serval είναι μια "πολιτική επιτυχία" σύμφωνα με τον πρωθυπουργό,

γιατί η απόφαση του γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ η Γαλλία να μπει σε πόλεμο "άλλαξε άρδην τα δεδομένα της μάχης κατά των ένοπλων τρομοκρατικών οργανώσεων", δήλωσε ο επικεφαλής της κυβέρνησης ενώπιον της εθνοσυνέλευσης. Μια "στρατιωτική επιτυχία" επίσης, υπογράμμισε, εξαίροντας το θάρρος και τον επαγγελματισμό των γάλλων στρατιωτών.

Μετά τις τελευταίες επιχειρήσεις στο βορειοδυτικό Μαλί "το σύνολο του εδάφους του Μαλί απελευθερώθηκε και η απειλή σήμερα έχει περιοριστεί πολύ", τόνισε από την πλευρά του ο υπουργός Άμυνας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν.

Το κοινοβούλιο είχε κληθεί να αποφανθεί για τη συνέχιση της επιχείρησης σε εφαρμογή του άρθρου 35 του Συντάγματος, που ορίζει ότι κάθε στρατιωτική επέμβαση στο εξωτερικό πρέπει να λαμβάνει την ψήφο των βουλευτών ύστερα από μια περίοδο τεσσάρων μηνών από την έναρξή της.

Η επιχείρηση στο Μαλί άρχισε εκτάκτως στις 11 Ιανουαρίου και επέτρεψε την εξάρθρωση των ένοπλων ισλαμιστικών οργανώσεων που είχαν υπό τον έλεγχο τους το βορρά.

Τουλάχιστον 500 γάλλοι στρατιώτες σε σύνολο 4.500 έχουν επιστρέψει από το πεδίο της μάχης. Σήμερα 3.850 γάλλοι στρατιώτες είναι στο Μαλί και ο αριθμός του θα μειωθεί σε 2.000 τον Ιούλιο, διευκρίνισε ο Λε Ντριάν. Αργότερα χίλιοι στρατιώτες αναμένεται να παραμείνουν στο Μαλί στο πλαίσιο της δύναμης του ΟΗΕ.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αναμένεται να εγκρίνει μέσα στις προσεχείς ημέρες απόφαση που επιτρέπει την μετατροπή της αφρικανικής δύναμης στο Μαλί, της Misma, σε αποστολή σταθεροποίησης του ΟΗΕ, η οποία θα πάρει τη σκυτάλη από τις γαλλικές δυνάμεις.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα